Pensioenfraudeurs gevangen gezet na £ 13 miljoen oplichting

Pensioenfraudeurs gevangen gezet na £ 13 miljoen oplichting

Door Kevin Peachey
Personal finance correspondent, BBC News

Gepubliceerd24 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, Onder de slachtoffers waren mensen die werden overgehaald om te investeren in een bedrijf dat zogenaamde truffelbomen produceert

Twee fraudeurs zijn veroordeeld voor hun aandeel in een reeks oplichtingspraktijken waarbij 245 mensen miljoenen ponden aan pensioensparen verloren.

Alan Barratt, 62, en Susan Dalton, 66, misleidden mensen om spaargelden over te hevelen naar regelingen die zogenaamd in onroerend goed of “truffelbomen” investeren.

Een slachtoffer vertelde de BBC dat de fraudeurs hun eigen pensioen wilden veiligstellen “door in plaats daarvan het mijne te nemen”.

Barratt en Dalton hebben fraude toegegeven op basis van hun rol als pensioenbeheerders.

Meer dan £ 13 miljoen aan pensioensparen werd overgedragen en het paar stuurde het grootste deel van het geld door naar het brein van de criminele onderneming, David Austin, uit Guildford in Surrey. In een eerdere zaak was er bewijs dat hij het gebruikte om een ​​luxe leven te leiden, inclusief skivakanties en reizen naar Dubai.

Het financierde ook zijn bedrijven, werd gebruikt om anderen die bij de operatie betrokken waren te betalen en verrijkte zichzelf en familieleden. Hij pleegde zelfmoord in 2019, voordat het strafrechtelijk onderzoek was afgerond.

In Southwark Crown Court werd Barratt vrijdag veroordeeld tot vijf jaar en zeven maanden en Dalton tot vier jaar en acht maanden. Beiden stonden op en keken recht voor zich uit in de beklaagdenbank terwijl de vonnissen werden uitgesproken.

‘Ik heb niets’

Voormalig mijnwerker Stephen O’Reilly was een van hun slachtoffers, verloor meer dan £ 100.000 en moet nu bij een bookmaker werken om zijn rekeningen te betalen.

“Mijn pensioen is op. Ik zal de rest van mijn leven moeten werken”, zei de 62-jarige.

Bron afbeelding, Stephen O’Reilly Bijschrift afbeelding, Stephen O’Reilly dacht dat hij investeerde in onroerend goed in het buitenland

Hij reageerde 10 jaar geleden op een advertentie voor een gratis pensioenherziening, in de hoop dat hij wat geld zou kunnen vrijmaken om huizen in Spanje te renoveren en te verkopen.

“Mijn kinderen zijn volwassen, maar ik wilde wat geld verdienen om aan hen over te laten”, zei hij tegen de BBC.

De vermeende beoordeling leidde tot een telefoontje van Dalton, waarna hij £ 114.000 aan pensioensparen overmaakte. Hij kreeg een kleine commissie en kreeg te horen dat een deel van het geld zou worden geïnvesteerd in onroerend goed in het buitenland.

Hij verwachtte op 55-jarige leeftijd een forfaitair bedrag en had zelfs al een nieuwe auto besteld. Het geld is nooit aangekomen en toen hij navraag deed, ontdekte hij dat hij het slachtoffer was geworden van oplichterij.

Eerder was zijn mijnwerkerspensioen van 14 jaar ondergronds werken onterecht overgedragen en ontving hij een vergoeding. Dit keer was het geld helemaal verdwenen.

“Het is een les die ik heb geleerd, en nu kan ik alleen maar hopen dat andere mensen van mijn les zullen leren”, zei hij.

‘Ik probeerde gewoon een toekomst veilig te stellen’

Pauline Padden had op haar vijftigste een sms ontvangen over een pensioenherziening en had uiteindelijk £ 45.000 overgemaakt, in de veronderstelling dat ze investeerde in onroerend goed in vakantieresorts in het Caribisch gebied.

Ze werd achterdochtig toen ze geen papierwerk ontving en kreeg toen te horen dat ze het slachtoffer was geworden van oplichterij.

Afbeeldingsbron, Pauline PaddenAfbeelding bijschrift, Pauline Padden werkt als intensive care-verpleegkundige

“Als dat geld goed was geïnvesteerd, had ik met pensioen kunnen gaan wanneer ik met pensioen wilde gaan”, zegt mevrouw Padden, 58, die al 40 jaar intensive care-verpleegkundige is.

“Dat is me nu volledig ontnomen. Het is voor altijd verdwenen. Ik weet niet zeker of ik dat geld ooit nog terug zal zien – ik betwijfel het.”

Ze zei dat de ervaring haar angstig had gemaakt en dat ze het moeilijk vindt om mensen te vertrouwen. Haar familie maakt zich zorgen om haar.

“Ik voelde me stom. Ik voelde me bedrogen. Dat is geen prettig gevoel om te hebben”, zei ze, terwijl ze anderen aanspoorde om op hun hoede te zijn voor soortgelijke aanbiedingen.

Terwijl ze nog vele jaren in de stressvolle omgeving van de NHS moet werken, beschrijft ze degenen achter de zwendel als “hebzuchtig” en hoopt ze dat hun veroordeling een afschrikmiddel zal zijn voor anderen.

“Ze zijn niet veel anders in leeftijd dan ik. Ze waren op zoek naar hun eigen pensioenpotje en besloten in plaats daarvan de mijne te nemen – en die van veel mensen en ook van mij”, zei ze.

“Ik probeerde gewoon een toekomst veilig te stellen, zodat ik niet afhankelijk zou zijn van de staat, maar ze hebben gewoon gelukkig en gewillig dat geld van me gestolen. Ze wisten wanneer ze het namen. Ze wisten het, en ze namen het gewoon af hoe dan ook.”

Slachtoffers nog steeds zonder restitutie

Barratt, Dalton en Austin behoorden tot degenen die tien oneerlijke pensioenregelingen voerden. In 2018 moesten Austin en Barratt £ 7,7 miljoen terugbetalen en Austin en Dalton £ 5,9 miljoen aan degenen die hadden verloren.

Geen van de slachtoffers heeft echter nog een cent ontvangen van het geld dat ze hadden moeten terugkrijgen.

De uitspraak van het Hooggerechtshof, die destijds door de BBC werd gerapporteerd, was een juridische primeur, aangezien deze kwam na een aanvraag van The Pensions Regulator, die nieuwe bevoegdheden had gekregen.

Een slachtoffer in die zaak zei dat hij en zijn vrouw ervan verzekerd waren dat hun pensioenen zouden worden belegd in beleggingen met een laag risico. Vervolgens kregen ze details van een bedrijf dat zogenaamde truffelbomen produceert in de West Country.

Strafrechtelijk onderzoek volgde op de civiele procedure, die culmineerde in de veroordeling van vrijdag.

Barratt, van Burnham Road, Althorne, Essex, en Dalton, 66, van Brookdale, Rochdale, Lancashire, hebben beiden toegegeven dat ze fraude hebben gepleegd door misbruik van hun positie in strijd met de Fraud Act 2006 die voortvloeit uit hun rol als beheerders van pensioenregelingen.

Op vrijdag hoorde Southwark Crown Court dat Barratt, een “onbeschaafde” voormalige verkoper van kopieerapparaten, Austin vertrouwde en niet “de boot wilde schudden” omdat hij meer werd betaald dan ooit tevoren. Aanvankelijk geloofde hij dat wat hij deed rechtmatig was, hoorde de rechtbank.

Als verzachtende omstandigheid voor Dalton hoorde de rechtbank dat ze “een oogje dichtknepen” voor de fraude. In een verklaring voor de rechtbank zei ze dat ze haar excuses aanbood aan de slachtoffers en zichzelf elke dag strafte voor haar aandeel in de fraude.