Oorlog in Oekraïne veroorzaakt grootste prijsschok in 50 jaar – Wereldbank

Oorlog in Oekraïne veroorzaakt grootste prijsschok in 50 jaar – Wereldbank

Door Jonathan Josephs
Zakelijke verslaggever, BBC News

Gepubliceerd26 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenOorlog Rusland-OekraïneBeeldbron, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, Oekraïne is een belangrijke exporteur van gewassen zoals zonnebloemolie, maar de oorlog heeft de voorraden verminderd

De oorlog in Oekraïne zal de “grootste grondstoffenschok” sinds de jaren zeventig veroorzaken, waarschuwde de Wereldbank.

In een nieuwe voorspelling zei het dat verstoring veroorzaakt door het conflict zou bijdragen aan enorme prijsstijgingen voor goederen variërend van aardgas tot tarwe en katoen.

De prijsstijging “begint zeer grote economische en humanitaire effecten te hebben”, vertelde Peter Nagle, een co-auteur van het rapport, aan de BBC.

Hij zei dat “huishoudens over de hele wereld de crisis van de kosten van levensonderhoud voelen”.

“We maken ons vooral zorgen over de armste huishoudens, aangezien zij een groter deel van hun inkomen uitgeven aan voedsel en energie, dus ze zijn bijzonder kwetsbaar voor deze prijspiek”, voegde de senior econoom bij de Wereldbank eraan toe.

Shoppers kunnen te maken krijgen met een stijging van £ 271 in jaarlijkse voedselrekeningen Supermarkten stellen limieten voor de verkoop van bakolie Volledig embargo op olie kan oorlog stoppen – ex-assistent van Poetin

De energieprijzen zullen naar verwachting met meer dan 50% stijgen, waardoor de rekeningen voor huishoudens en bedrijven stijgen, zegt de Wereldbank.

De grootste stijging zit in de prijs van aardgas in Europa, die naar verwachting meer dan het dubbele zal kosten. Verwacht wordt dat de prijzen volgend jaar en in 2024 zullen dalen, maar zelfs dan zullen ze 15% hoger blijven dan vorig jaar.

De Wereldbank zei dat dit betekent dat we vanaf de dieptepunten van april 2020 tot de hoogtepunten van maart van dit jaar “de grootste stijging van de energieprijzen in 23 maanden sinds de olieprijsstijging van 1973” hebben gezien, toen spanningen in het Midden-Oosten de prijzen deden stijgen .

Afbeeldingsbron, Anadolu / GettyImage-bijschrift, Energieprijzen stijgen als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne en zullen naar verwachting hoog blijven in 2024

Evenzo wordt verwacht dat de olieprijzen in 2024 hoog zullen blijven met een vat van de benchmark, Brent Crude, die dit jaar naar verwachting gemiddeld $ 100 zal bedragen, iets wat zal leiden tot wijdverbreide inflatie.

Rusland produceert ongeveer 11% van ’s werelds olie, het derde grootste aandeel, maar het rapport zei dat “verstoringen als gevolg van de oorlog naar verwachting een blijvend negatief effect zullen hebben”, aangezien sancties ertoe leiden dat buitenlandse bedrijven vertrekken en de toegang tot technologie wordt verminderd.

Rusland levert momenteel 40% van het gas van de EU en 27% van zijn olie, maar Europese regeringen zijn bezig hun landen af ​​te kopen van de leveringen uit Rusland. Dat heeft ertoe bijgedragen dat de wereldprijzen zijn gestegen door meer vraag naar voorraden van elders te creëren.

Tarwe op recordhoogte

De grondstoffenvooruitzichten van de Wereldbank waarschuwden ook dat veel voedingsmiddelen hun kosten sterk zullen zien stijgen. De voedselprijzenindex van de VN laat al zien dat ze het hoogste zijn sinds het begin van de metingen 60 jaar geleden.

Tarwe zal naar verwachting met 42,7% stijgen en nieuwe recordhoogten in dollars bereiken. Andere opmerkelijke verhogingen zijn 33,3% voor gerst, 20% voor sojabonen en 29,8% voor oliën en 41,8% voor kip. Deze stijgingen weerspiegelen het feit dat de export uit Oekraïne en Rusland drastisch is gedaald.

Voor de oorlog waren de twee landen goed voor 28,9% van de wereldwijde tarwe-export volgens JP Morgan, en 60% van de wereldwijde zonnebloemvoorraden – een belangrijk ingrediënt in veel bewerkte voedingsmiddelen – volgens S&P Global.

Afbeeldingsbron, AFPAfbeelding bijschrift, De stijgende kosten van voedsel hebben bijgedragen aan protesten tegen de regering in Sri Lanka

De prijzen voor andere grondstoffen, waaronder meststoffen, metalen en mineralen, zullen naar verwachting ook stijgen. De kosten van hout, thee en rijst behoren tot de weinige die naar verwachting zullen dalen.

“Tarwe is een van de moeilijkst te vervangen landbouwproducten”, aldus een onderzoeksnota van de Bank of America. Het wijst erop dat de slechte weersomstandigheden in Noord-Amerika en China waarschijnlijk de impact van de vermindering van de Oekraïense voorraden zullen verergeren, iets wat zal aanhouden omdat de oorlog het lenteplantseizoen heeft verstoord.

De notitie suggereert ook dat de aanvoer van graan en oliezaden uit Oekraïne met meer dan 80% is gedaald als gevolg van de gevechten en dat deze verloren export in de loop van een jaar “gelijkstaat aan ongeveer 10 dagen wereldvoedselvoorziening”.

Mediabijschrift, Bekijk: Ros Atkins over waarom de oorlog in Oekraïne de voedselprijzen opdrijft – en de waarschijnlijke impact op armere landen

De chief executive van Archer Daniels Midland, een van de vier grote handelaren in voedselproducten ter wereld, zei dat hij niet verwacht dat de prijzen snel zullen dalen.

Toen het Amerikaanse bedrijf een stijging van de nettowinst met 53% aankondigde voor de eerste drie maanden van dit jaar, tot $ 1,05 miljard, zei Juan Luciano: “We verwachten een verminderde aanvoer van gewassen – veroorzaakt door de zwakke Canadese koolzaadoogst, de korte Zuid-Amerikaanse gewassen, en nu de verstoringen in het Zwarte Zeegebied – om de komende jaren de aanhoudende krapte op de wereldwijde graanmarkten te stimuleren”.

KitKat-maker Nestle waarschuwt voor verdere prijsstijgingen Vijf manieren waarop de oorlog in Oekraïne de prijzen kan opdrijven Oorlog in Oekraïne ‘catastrofaal voor wereldvoedsel’ Afbeeldingsonderschrift, Peter Nagle van de Wereldbank zegt dat stijgende voedselprijzen “zeer grote economische en humanitaire effecten” hebben

De heer Nagle, van de Wereldbank, zei dat andere landen kunnen helpen bij het oplossen van het aanbodtekort als gevolg van de oorlog in Oekraïne op middellange termijn. Een voorspelde stijging van de kunstmestprijzen met 69% dit jaar betekent echter dat “er een reëel risico bestaat dat als boeren minder kunstmest gaan gebruiken, de landbouwopbrengsten zullen dalen”.

Voor grondstoffen in het algemeen zei het rapport van de Wereldbank: “Hoewel de prijzen over het algemeen naar verwachting zullen pieken in 2022, zullen ze veel hoger blijven dan eerder werd voorspeld.”

Het voegde eraan toe dat “de vooruitzichten voor de grondstoffenmarkten sterk afhangen van de duur van de oorlog in Oekraïne” en de verstoring die het veroorzaakt voor de toeleveringsketens.