Oekraïense president Zelensky tegen BBC: Bloedgeld wordt betaald voor Russische olie

Oekraïense president Zelensky tegen BBC: Bloedgeld wordt betaald voor Russische olie

Door Clive Myrie en Joel Gunter
BBC News in Kiev, Oekraïne

Gepubliceerd9 uur geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenRusland-Oekraïne oorlogMedia bijschrift, BEKIJK: Zelensky zegt dat Europese landen die nog steeds Russische olie kopen, handelen in bloedgeld

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft Europese landen die Russische olie blijven kopen ervan beschuldigd “hun geld met andermans bloed te verdienen”.

In een interview met de BBC noemde president Zelensky Duitsland en Hongarije en beschuldigde hij hen van het blokkeren van pogingen om de verkoop van energie te embargo, waarvan Rusland dit jaar tot £ 250 miljard ($ 326 miljard) zal verdienen.

Er is een groeiende frustratie onder het Oekraïense leiderschap over Berlijn, dat een aantal sancties tegen Rusland heeft gesteund, maar tot dusver geen gehoor heeft gegeven aan oproepen om hardere maatregelen tegen de olieverkoop te steunen.

“Sommige van onze vrienden en partners begrijpen dat het nu een andere tijd is, dat het niet langer een kwestie van zaken en geld is”, zei Zelensky donderdag tegen de BBC vanuit zijn situatiekamer in Kiev. “Dat het een kwestie van overleven is.”

De president herhaalde ook de oproep om meer wapens aan Oekraïne te leveren, omdat ze niet snel genoeg voorraden kregen om de Russische aanval af te weren.

“De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, enkele Europese landen – ze proberen te helpen en helpen”, zei hij. “Maar toch hebben we het eerder, eerder en sneller nodig. Het sleutelwoord is nu.”

Bijschrift afbeelding, De Oekraïense leider (R) zei dat zijn land nog steeds dringend wapens uit het Westen nodig had

Russische troepen hebben zich de afgelopen weken teruggetrokken uit de hoofdstad van Oekraïne, Kiev, en andere centrale en noordelijke delen van het land – blijkbaar hebben ze een poging om heel Oekraïne met geweld in te nemen, opgegeven.

Maar er wordt nu gevreesd voor een bloedig en langdurig conflict in het oosten en zuiden van het land, nu de Russische president Vladimir Poetin zijn militaire campagne daar heroriënteert in een poging meer grondgebied te veroveren.

De zuidelijke havenstad Mariupol – een strategisch doel voor president Poetin – is al verwoest door wekenlange Russische artilleriebombardementen.

President Zelensky zei tegen de BBC dat hij dacht dat tienduizenden mensen in de stad zijn omgekomen.

Achter de schermen in het moderne hoofdkantoor van Zelensky

“We hebben ook informatie dat naast die tienduizenden doden, velen zijn verdwenen”, zei hij. “We weten dat hun documenten zijn vervangen, dat ze Russische paspoorten hebben gekregen en diep in Rusland zijn meegenomen – sommige naar kampen, andere naar andere steden. Niemand weet wat er met die mensen gebeurt. Niemand weet hoeveel er zijn vermoord.”

Afbeeldingsbron, Reuters Afbeelding bijschrift, president Zelensky zei dat 95% van de gebouwen was verwoest in Mariupol, een van de grootste steden van Oekraïne

Zelensky zei dat de wreedheden die ogenschijnlijk door Russische troepen in Mariupol en in de buitenwijken Bucha en Borodyanka van Kiev zijn begaan, de mogelijkheid van vredesbesprekingen met de Russen verder hebben verkleind.

Honderden doden zijn gevonden in Bucha sinds het iets meer dan een week geleden werd teruggenomen door Oekraïense troepen, waaronder burgers die in het hoofd werden geschoten met hun handen op de rug gebonden, evenals wijdverbreide berichten over seksueel geweld.

“Bucha is bezig met sluiten [the possibilities of peace talks]’, zei president Zelensky. ‘Het gaat niet om mij – het gaat om Rusland. Ze zullen niet veel meer kansen krijgen om met ons te praten.”

Hij zei dat hij “het hele spectrum van emoties had ervaren” toen hij vorige week Bucha bezocht, maar de dag eindigde met “niets dan haat jegens het Russische leger”. Hij beschuldigde president Poetin en de rest van het Russische leger “van top tot teen” ervan “oorlogsmisdadigers” te zijn.

Afbeeldingsbron, Getty Images Bijschrift afbeelding, president Zelensky (hier in het centrum zonder helm te zien) bezocht eerder deze maand de stad Bucha

Zelensky verdedigde zijn leiderschap in de aanloop naar de Russische invasie die in februari begon, toen zijn regering er bij het Oekraïense volk op aandrong kalm te blijven.

Hij zei dat de regering op de achtergrond had gewerkt om overeenkomsten te sluiten voor wapens en voorraden, en zich ook concentreerde op het vermijden van paniek die een run op de banken zou kunnen veroorzaken en de Oekraïense economie zou destabiliseren.

“Dat was wat Rusland – en niet alleen Rusland – wilde, maar dat hebben we niet laten gebeuren”, zei hij. “Maar we hadden de grootschalige invasie niet verwacht toen het gebeurde.”

Oekraïne wordt nu geconfronteerd met een hernieuwde aanval in het oosten en zuiden, terwijl Rusland probeert meer grondgebied af te snijden, na de annexatie van de Krim in 2014.

President Zelensky zei dat het oosten nu de “moeilijkste situatie” is voor de Oekraïense strijdkrachten, “maar dit is waar onze machtigste eenheden zijn geconcentreerd”.

“Ze kunnen ons vernietigen, maar wij zullen antwoorden; ze kunnen doden, maar ze zullen ook sterven”, zei hij. “Ik kan niet begrijpen waarvoor – ik kan niet begrijpen waarom ze kwamen.”

Oorlog in Oekraïne: meer berichtgeving LIVE: Laatste updates uit Oekraïne OEKRANE: Strijd om gerechtigheid over vermeende oorlogsmisdaden ANALYSE: Waarom Rusland Oost-Donbas wil veroveren OP DE GROND: De doden verzamelen in Boekarest MEER LEZEN: Volledige berichtgeving over de crisis