Nieuwe regels voor gokadvertenties verbieden beroemdheden en sportsterren

Nieuwe regels voor gokadvertenties verbieden beroemdheden en sportsterrenGepubliceerd22 minuten geledenDelencloseDelen paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, PaddyPower

Voetballers, beroemdheden en influencers op sociale media zullen onder nieuwe regels worden uitgesloten van gokadvertenties.

Vanaf oktober mogen gokbedrijven geen sterren gebruiken om jongeren onder de 18 jaar te targeten, aldus het Comité voor Reclamepraktijken.

Iedereen met een “sterke aantrekkingskracht” op jongeren, zoals voetballer Cristiano Ronaldo en Love Island-ster Chris Hughes, mag niet in de advertenties verschijnen.

Het orgaan dat gokbedrijven vertegenwoordigt, zei dat het de nieuwe regels verwelkomde.

Michael Dugher, chief executive van de Betting and Gaming Council (BGC), zei dat de veranderingen voortbouwen op door de industrie geleide maatregelen die zijn ontworpen om “de normen op te drijven en verdere bescherming in advertenties te waarborgen”.

Het Comité voor reclamepraktijken (CAP) zei dat de “harde” nieuwe regels deel uitmaakten van zijn inzet om jongeren en kwetsbare doelgroepen te beschermen.

De nieuwe regels stellen dat gok- en loterijadvertenties “waarschijnlijk geen grote aantrekkingskracht mogen hebben op kinderen of jongeren, vooral niet door een afspiegeling te zijn van of geassocieerd te worden met de jeugdcultuur”.

Verwijzingen naar videogamecontent en gameplay die populair zijn bij jongeren onder de 18 jaar zijn ook in strijd met de nieuwe regels.

Sommige politici, ouders en groepen die campagne voeren voor bewustwording rond gokverslaving, is tegen gokreclame.

Voormalig voetballer van Engeland en Arsenal, Paul Merson, die zelf verslaafd raakte aan gokken, vertelde vorige maand aan BBC Sport dat het hem “ziek” maakt om voormalige spelers en managers in gokadvertenties te zien.

Eerder dit jaar lanceerde Paddy Power een ironische advertentie met de voormalige Arsenal- en West Ham-speler Jack Wilshere.

Voormalig Tottenham Hotspur-manager en ik ben een Celebrity-winnaar Harry Redknapp was eerder te zien in advertenties voor Betvictor.

En voormalig Love Island-deelnemer Chris Hughes is een merkambassadeur voor Coral Racing.

Ex-spelers in gokadvertenties ‘maakt me ziek’ Kanswetten moeten dringend worden veranderd – Lib Dem peer’Het winnen van £ 127.000 was de slechtste dag van mijn leven’

Shahriar Coupal, directeur van CAP, zei: “Door deze praktijken te beëindigen, luiden onze nieuwe regels een nieuw tijdperk in voor gokadvertenties, meer specifiek voor het volwassen publiek dat ze kunnen targeten en meer passend bij het leeftijdsgebonden product dat ze promoten.”

Lord Don Foster, voorzitter van Peers for Gambling Reform, juichte de stap van het GLB toe, maar waarschuwde dat het niet alle advertenties zou blokkeren die een jong publiek bereiken.

“Het zal niet voorkomen dat er gokadvertenties verschijnen op de shirts van kindersporthelden en ook niet van veel andere over acties van gokbedrijven die meer dan £ 1,5 miljard per jaar besteden aan het promoten van hun producten”, zei hij.

“De regering moet alle verbanden tussen sport en gokken, alle aansporingen, zoals zogenaamde “gratis” weddenschappen, en direct marketing aan individuele klanten verbieden en stappen ondernemen om alle vormen van gokreclame te verminderen”, zei Lord Foster.

De brancheorganisatie, de BGC, zei dat eerder ingevoerde maatregelen al hielpen om het probleem aan te pakken. Een “whistle-to-whistle”-verbod op tv-commercials tijdens live sport vóór het in 2019 ingevoerde stroomgebied van 21.00 uur had de advertenties die toen door jongeren werden gezien met 97% verminderd, zei de heer Dugher.

“Onze leden hebben ook nieuwe leeftijdsregels ingevoerd voor advertenties op sociale platforms, waardoor de advertenties voor de meeste sites worden beperkt tot personen van 25 jaar en ouder”, voegde hij eraan toe.

Speelkaarten, krasloten, fruitmachines en wedden tussen vrienden waren populairder onder jongeren om te gokken dan BGC-lidfirma’s, zei de heer Dugher.

“De BGC hanteert een nultolerantiebenadering van gokken door mensen onder de 18 jaar en we dwingen de zwaarst mogelijke maatregelen af”, zei hij.

Het verkiezingsmanifest van de conservatieven van 2019 beloofde de gokwetten te herzien, na groeiende bezorgdheid over de impact van gokken, vooral op jongeren. Na een reeks vertragingen wordt nu in mei een witboek met nieuwe regelgeving verwacht.