Luchtvaartmaatschappijen zouden een boete moeten krijgen voor vertragingen bij het terugbetalen, zeggen parlementsleden

Luchtvaartmaatschappijen zouden een boete moeten krijgen voor vertragingen bij het terugbetalen, zeggen parlementsleden

Door James Clarke
BBC nieuws

Gepubliceerd18 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemieBeeldbron, Reuters

De Britse luchtvaartwaakhond zou sterkere bevoegdheden moeten hebben om passagiers te beschermen die worden getroffen door het soort verstoring veroorzaakt door de pandemie, hebben parlementsleden aanbevolen.

De sector werd hard getroffen door inspanningen om het virus aan te pakken, waaronder quarantaine, testregimes en reisverboden.

De Civil Aviation Authority zou “meer tanden” moeten hebben om luchtvaartmaatschappijen te kunnen beboeten die geen restitutie geven, aldus een rapport van de Commons Transport Committee.

Het riep de ministers ook op om tegen juni een herstelplan voor de luchtvaart te publiceren.

De luchtvaart was een van de sectoren die het zwaarst werden getroffen door maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Internationale reizen werden in de eerste maanden van 2020 verboden of zwaar beperkt nadat het virus zich over de hele wereld begon te verspreiden en veel klanten vluchten en vakanties hadden geannuleerd.

Toen het reizen kon worden hervat, waren passagiers nog onderworpen aan maatregelen zoals Covid-testen, quarantaine- en passagierslokalisatieformulieren.

En het stoplichtsysteem van de overheid voor het categoriseren van overzeese landen betekende dat vliegen naar het VK vanaf sommige bestemmingen nog steeds onderworpen was aan een verbod, met veranderingen in de “rode lijst” om de paar weken in de laatste maanden van 2021 waardoor mensen reizen op korte termijn moesten annuleren of ga vroeg naar huis.

Reisbureaus vertrouwen erop dat sector weer zal herstellen Heathrow waarschuwt voor terugkeer naar normaal reizen over jaren Zal reizen deze zomer weer normaal worden?

In haar rapport UK Aviation: Reform For Take-Off zegt de Commons-commissie dat de toezichthouder, de CAA, de bevoegdheid moet krijgen om financiële sancties op te leggen aan luchtvaartmaatschappijen die klanten niet volledig terugbetalen wanneer dit wettelijk verplicht is.

Het merkt op dat sommige Ryanair-passagiers nog steeds wachten op compensatie vier jaar nadat ze werden getroffen door een pilootstaking in 2018, omdat de luchtvaartmaatschappij de CAA-handhavingsactie juridisch aanvocht.

De commissie riep ook op om tijdens de volgende parlementaire zitting een wetsvoorstel in te dienen voor de insolventie van luchtvaartmaatschappijen om consumenten, werknemers en belastingbetalers beter te beschermen.

Paul Smith, Consumer Director bij de CAA, zei: “We hebben regelmatig gevraagd om sterkere handhavingsbevoegdheden voor consumenten, inclusief de mogelijkheid om boetes op te leggen aan luchtvaartmaatschappijen. Dit zou ons in staat stellen sneller actie te ondernemen wanneer dat nodig is en onze bevoegdheden in overeenstemming te brengen met andere sectorale regelgevers.”

De parlementsleden verwelkomden de toezeggingen van de ministers om in de toekomst alleen reisbeperkingen in “extreme omstandigheden” toe te passen, en zeiden dat de regering “de industrie moet compenseren voor het geleden economische verlies” als maatregelen die gevolgen hebben voor de sector opnieuw worden ingesteld.

En er moeten plannen worden opgesteld om ervoor te zorgen dat er snel Covid-tests worden uitgevoerd indien andere landen dat vereisen, aldus de parlementsleden.

“Nu de regering alle coronavirusgerelateerde beperkingen op internationaal reizen heeft opgeheven, moeten de ministers doorgaan met het beschermen van de sector tegen toekomstige economische schokken”, zegt Huw Merriman, de voorzitter van de Transportcommissie.

Het conservatieve parlementslid zei dat de regering met een moeilijke situatie te maken had, maar dat een aantal inconsistente beleidsmaatregelen de industrie en passagiers in verwarring hadden gebracht.

Het vliegverkeer in het VK ziet een enorme terugval in 2021 als gevolg van Covid. Waarschuwing reisproblemen kunnen tot in de zomer aanhouden

Een rapport van de Nationale Rekenkamer vorige week zei dat er geen systeem was om het succes te beoordelen van maatregelen zoals het stoplichtsysteem, zelfisolatie, testen, quarantainehotels of passagierslokalisatieformulieren.

En consumentengroep Welke? zei dat de CAA meer bevoegdheden zou moeten krijgen nadat reizigers tijdens Pasen met lange vertragingen te maken hadden, met veiligheidsproblemen waardoor velen vluchten moesten missen.

Afbeeldingsbron, PA Media

Na het schrappen van duizenden banen tijdens de pandemie, heeft de reisindustrie moeite gehad om nieuw personeel snel genoeg aan te werven, op te leiden en te controleren om de aantrekkende vraag bij te houden, wat leidde tot lange wachtrijen op luchthavens, aangezien het internationale reizen dit jaar toenam.

Tim Alderslade, CEO van Airlines UK, zei: “We mogen niet uit het oog verliezen dat de sector de ergste crisis ooit heeft doorgemaakt en het zal enkele jaren duren om de schulden aan te pakken die luchtvaartmaatschappijen moesten aangaan om de crisis door te komen. pandemie zonder passagiers.”

VOEDSEL ARMOEDE UITGELEGD: Hoe hulp te zoeken en anderen te helpen HET ZELENSKY INTERVIEW: Clive Myrie’s exclusieve gesprek met de Oekraïense president