Levering van diesel benadrukt Britse afhankelijkheid van Rusland

Diesellevering hoogtepunten VK afhankelijkheid van RuslandGepubliceerd24 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Alamy

Zaterdagmiddag voer een knalrode tanker met 33.000 ton Russische diesel de Theems op en leverde zijn lading af in Grays, Essex.

De komst – die de sancties niet schendt – benadrukt de afhankelijkheid van het VK van Rusland, dat bijna een vijfde van de diesel van het land levert.

Het VK heeft toegezegd voor het einde van het jaar te stoppen met het importeren van Russische diesel: tot die tijd gaan de leveringen door.

Vaartuigen die eigendom zijn van Rusland of die onder de vlag varen, mogen nu geen Britse havens meer verlaten.

Maar de reis van de STI Comandante vanuit Primorsk aan de Oostzee is niet in strijd met de Oekraïne-gerelateerde sancties tegen Rusland, omdat het schip eigendom is van de Amerikaanse firma Scorpio Tankers en vaart onder de vlag van de Marshalleilanden, een natie in de Stille Oceaan.

Sommige rederijen, waaronder de wereldwijde giganten Maersk en MSC, hebben ervoor gekozen om de meeste leveringen van en naar Rusland op te schorten.

Anderen hebben besloten dat zolang de handel nog legaal en veilig is, ze zullen doorgaan.

Het is een controversiële keuze. “Deze lading diesel, samen met de andere fossiele brandstoffen die het VK zijn binnengekomen sinds de Russische invasie van Oekraïne, vult de schatkist van Poetin en helpt de oorlog te financieren. Het moet stoppen’, zegt Emily Armistead, programmadirecteur bij Greenpeace UK.

Greenpeace heeft een geautomatiseerde tracker opgezet om bewegingen te volgen van tankers die Rusland verlaten, geladen met olie en diesel.

De STI Comandante werd gecharterd door ST Shipping, een dochteronderneming van de grondstoffengigant Glencore. Glencore is echter niet per se eigenaar van de diesel aan boord – het kan heel goed zijn dat deze vele malen is gekocht en verkocht terwijl de boot op het water was.

Dieselprijzen stijgen sneller dan benzine

Het uitfaseren van Russische olie zal buitengewoon moeilijk zijn, en diesel zal bijzonder moeilijk zijn. Rusland voorziet volgens overheidscijfers in 8% van de oliebehoefte van het VK, maar in 18% van zijn diesel.

Diesel is essentieel voor een moderne economie. Naast de brandstof voor meer dan een derde van de Britse auto’s, drijft het vrachtwagens, bussen, sommige treinen, landbouw- en bouwmachines aan en wordt het gebruikt voor het opwekken van elektriciteit.

De crisis in Oekraïne heeft geleid tot een tekort aan diesel in heel Europa, dat voor ongeveer de helft van zijn dieselimport afhankelijk is van Rusland.

Dit tekort wordt weerspiegeld in de prijzen die chauffeurs betalen voor diesel aan de pomp, die sneller zijn gestegen dan de benzineprijzen.

De gemiddelde prijs van diesel in het VK is sinds begin februari met 18% gestegen tot 177 pence per liter, terwijl de gemiddelde prijs van loodvrije diesel met 11% is gestegen, volgens RAC Fuel Watch.

De snellere stijging “weerspiegelt het feit dat het grootste directe probleem op dit moment voor de eindgebruiker diesel is”, zegt Neil Crosby, senior olie-analist bij OilX.

Ook andere landen, waaronder de VS en Duitsland, zagen de dieselprijzen sterk stijgen.

De wereld kampt met een dieseltekort

De dieselvoorraden waren krap voordat de crisis begon, omdat de vraag naar olie na pandemische lockdowns sneller herstelde dan producenten konden bijhouden.

“De voorraden van veel brandstoffen zijn relatief laag, maar vooral diesel in Europa, de VS en ook in Azië. De vraag naar diesel was tot aan de crisis erg sterk en dat heeft daar ook aan bijgedragen. Er is gewoon een disbalans tussen vraag en aanbod’, zegt Crosby van OilX.

Het vinden van alternatieve voorraden ter vervanging van de diesel die Groot-Brittannië uit Rusland koopt, zal moeilijker worden omdat veel andere landen over de hele wereld zich tegelijkertijd proberen af ​​te sluiten van de Russische energievoorziening.

Er is geen suggestie dat pompen in het VK op het punt staan ​​droog te lopen. Maar vorige week waarschuwde de baas van een van ’s werelds grootste handelsgroepen voor mogelijke dieseltekorten over de hele wereld.

“De dieselmarkt is extreem krap en we gaan mogelijk naar stock-outs. Europa kan het zich waarschijnlijk veroorloven om te betalen. Het probleem is wat er met Afrika en Latijns-Amerika gebeurt”, zei Jeremy Weir, de CEO van Trafigura op 22 maart, aldus persbureau Reuters.

Glencore en Scorpio Tankers weigerden commentaar te geven.