Kosten van levensonderhoud zorgen over stijging uitkeringen en staatspensioen

Kosten van levensonderhoud zorgen over stijging uitkeringen en staatspensioen

Door Kevin Peachey
Personal finance correspondent, BBC News

Gepubliceerd28 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBeeldbron, Getty Images

Een verhoging van de staatspensioenen met 3,1% en verschillende uitkeringen zijn nu van kracht geworden, maar liefdadigheidsinstellingen hebben gewaarschuwd dat het de druk van het levensonderhoud niet aanpakt.

Uit officiële cijfers blijkt dat de prijzen twee keer zo snel stijgen en naar verwachting verder versnellen.

De regering zei de moeilijkheden van de mensen te erkennen en te helpen.

Eind vorig jaar besloten de ministers om de koppeling van de AOW aan het gemiddelde loon tijdelijk te verbreken, wat nu zou hebben geleid tot een stijging van 8%.

Ze hebben toegezegd in de komende jaren de zogenaamde “triple lock” voor pensioenen weer in te voeren.

Knijpen in het huishoudbudget

De prijzen stijgen in het snelste tempo in 30 jaar, waarbij de kosten stijgen in verschillende sectoren van de economie,

Deze stijging van de kosten van levensonderhoud wordt gemeten aan de hand van de inflatie, waarvan officiële voorspellers verwachten dat deze later dit jaar een piek van bijna 9% zal bereiken, voornamelijk als gevolg van duurdere gas- en elektriciteitsrekeningen.

Officiële statistici en een reeks economen hebben gezegd dat degenen met de laagste inkomens waarschijnlijk het meest worden belast door de stijgende kosten van levensonderhoud.

De getroffenen zijn onder meer Collette, een moeder van twee kinderen, wiens inkomen afkomstig is van universeel krediet – een van de voordelen die nu met 3,1% is gestegen voor het jaar.

“Gas en elektriciteit vreten alles op”, vertelde ze aan de BBC. “Ook de voedselrekeningen gaan omhoog. We hebben dit jaar schulden gemaakt. Dit gaat allemaal een keer barsten.”

Vijf redenen waarom prijzen en rekeningen stijgen Waarschuwing voor schok op nieuwe energierekening in oktober

Ze zei dat ze wou dat ze kon werken, maar dat ze dat niet kon vanwege een slechte gezondheid. Mensen die ze kende die twee banen deed – zoals ze vroeger deed – hadden nog steeds moeite om het financieel aan te kunnen, voegde ze eraan toe.

De extra overheidssubsidie ​​voor huishoudelijke hulp die ze ontving, was besteed aan gasrekeningen, zei ze.

Wijzigingen in april

Een al lang bestaand beleid koppelt de stijging van een reeks uitkeringen en belastingverminderingen in april aan het inflatiepercentage van de voorgaande september.

Dat is de reden waarom inkomensafhankelijke uitkeringen zoals universeel krediet, evenals invaliditeits- en zorgtoeslagen nu met 3,1% zijn gestegen. De werkelijke bedragen die personen ontvangen, zijn afhankelijk van hun omstandigheden.

De kinderbijslag is ook met 3,1% gestegen tot £ 21,80 per week voor het oudste kind en £ 14,45 per week voor andere kinderen.

‘Als ik laat in de ochtend eet, hoef ik pas ’s avonds weer te eten’ Bron afbeelding, Pete Goddard Afbeelding bijschrift, Een keer per week krijgt Andrew een gratis maaltijd van een plaatselijke liefdadigheidsinstelling en zegt dat hij graag moeite doet om er netjes uit te zien

Andrew McIntyre is zijn energieleverancier 1.200 pond schuldig, en zijn maandelijkse rekening staat op het punt te stijgen van 75 pond naar 120 pond per maand.

De 57-jarige leeft van universeel krediet en wordt al regelmatig geconfronteerd met een tekort tussen wat hij binnenkrijgt en wat hij aan rekeningen moet betalen.

Terwijl hij zich klaarmaakt om naar een plaatselijke liefdadigheidsinstelling te gaan voor een gratis maaltijd – iets wat hij een dag per week doet en zich graag netjes kleedt – legt hij uit dat dit betekent dat hij moet kiezen tussen het betalen van zijn huur en het verwarmen van zijn flat .

“Elke maand beroof ik Peter om Paul te betalen”, zegt hij. Andrew krijgt £ 325 per maand universeel krediet en £ 351 per maand huurtoeslag. Hij heeft geen spaargeld. Hij betaalt £ 400 voor huur, waardoor hij £ 276 overhoudt voor eten en rekeningen.

“Als ik ’s morgens laat kan eten, hoef ik niet meer te eten tot mijn avondmaaltijd”, zegt hij.

Lees meer over hoe mensen omgaan met de stijgende kosten van levensonderhoud

Dame Clare Moriarty, chief executive bij Citizens Advice, zei: “We hebben verhalen gehoord over gezinnen die hun toevlucht nemen tot het opwarmen van blikken bonen boven een theelichtje, of kiezen tussen het geven van een warm bad aan hun kinderen voor het slapengaan en het een uur aanzetten van de verwarming. terwijl ze zich kleden voor school. Met de energierekeningen die deze maand de pan uitrijzen, wordt het alleen maar erger.

“Op het absolute minimum zou de regering de uitkeringen moeten heroverwegen en verhogen met de huidige inflatie om mensen te helpen gelijke tred te houden met de snel stijgende kosten van levensonderhoud. En aangezien de kosten blijven stijgen, moeten ze meer steun inbrengen om te voorkomen dat meer huishoudens worden gedwongen in moeilijkheden.”

Een regeringswoordvoerder zei: “We erkennen de druk waarmee mensen worden geconfronteerd met de kosten van levensonderhoud, daarom bieden we steun ter waarde van £ 22 miljard in het volgende boekjaar en worden de voordelen verhoogd met de gebruikelijke maatstaf, het inflatiecijfer van september.”

Hij voegde eraan toe dat de steun ook het verlagen van de brandstofaccijns en het geld omvatte om de energierekeningen te helpen betalen. Ook het minimumloon werd verhoogd.

Als de inflatie in september hoog is, kunnen de uitkeringen in april 2023 aanzienlijk stijgen, wanneer het tempo van de prijsstijgingen naar verwachting zal vertragen.

Triple-lock ophanging

Normaal gesproken stijgen de pensioenen volgens de triple lock-formule met inflatie, de stijging van de inkomsten tussen mei en juli of 2,5% – afhankelijk van wat het hoogst is.

Ministers zeiden afgelopen september dat de cijfers “scheef en vertekend” waren door de gemiddelde inkomensstijging, die “statistische anomalie” was als gevolg van de impact van Covid en de intrekking van verlof. De House of Commons Library zei dat dat ongeveer 8% zou zijn geweest en £ 4 tot £ 5 miljard extra zou kosten.

Dus besloot de regering de stijging van april te beperken tot de hoogste inflatie van afgelopen herfst of 2,5%, vandaar de stijging van 3,1% nu.

Het betekent:

Het volledige, nieuwe forfaitaire AOW (voor degenen die na april 2016 de AOW-leeftijd hebben bereikt) is £ 185,15 per week, een stijging van £ 5,50 per week 2016) is £ 141,85 per week, een stijging van £ 4,25 per week. Zij kunnen ook een opwaardering van het Pensioenkrediet krijgen

Minister van Werk en Pensioenen Therese Coffey heeft toegezegd om vanaf nu de triple lock weer in te voeren en zegt tegen de Commons: “Ik ben opnieuw blij te kunnen melden dat de triple lock in de toekomst zal worden gehonoreerd.”

Jonathan Cribb, associate director van het Institute for Fiscal Studies, zei dat als de regering had overwogen om de triple lock-belofte van volgend jaar te wijzigen, het een veel slechter beleid zou zijn dan de huidige tijdelijke opschorting.

Hij voegde eraan toe dat er een “goede zaak” was om pensioenen en verhogingen van uitkeringen glad te strijken, maar het overheidsbeleid – waaronder enige hulp bij de energierekening – moet als een geheel worden beschouwd.