Kosten van levensonderhoud: de stijging van de nationale verzekeringen begint de loonpakketten te raken

Kosten van levensonderhoud: de stijging van de nationale verzekeringen begint de loonpakketten te raken

Door Kevin Peachey
Personal finance correspondent, BBC News

Gepubliceerd4 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBeeldbron, Getty Images

De belastingdruk die op werknemers en werkgevers valt, is toegenomen naarmate een veelbesproken stijging van de premies voor de volksverzekeringen van kracht wordt.

Werknemers, bedrijven en zelfstandigen betalen 1,25 pence extra in het pond. De extra belasting is bestemd voor de overheidsuitgaven aan sociale zorg.

Sommige parlementsleden waren tegen de verhuizing vanwege de druk op de kosten van levensonderhoud, maar in plaats daarvan zal in juli verzachting worden ingevoerd.

Experts dringen er bij mensen op aan om hun status te controleren als een nieuw belastingjaar begint.

Het inkomensniveau waarop mensen inkomstenbelasting gaan betalen, is bevroren, waardoor de kans groter is dat werknemers bij een loonsverhoging in een nieuwe band – met een hoger belastingtarief – worden meegesleurd.

Hoe de nationale verzekering zal veranderen

Werknemers betalen volksverzekeringen over hun loon, werkgevers betalen extra premies voor personeel en zelfstandigen betalen dit over hun winst.

In september kondigde het kabinet de premieverhoging vanaf 6 april aan, mede om de zorg voor de NHS te verlichten.

Het betekent dat, in plaats van het betalen van premies voor de volksverzekeringen van 12% over inkomsten tot £ 50.270 en 2% over alles daarboven, werknemers nu respectievelijk 13,25% en 3,25% betalen. Zelfstandigen zullen de equivalente tarieven zien stijgen van 9% en 2% naar 10,25% en 3,25%.

Bedrijven worden geconfronteerd met een perfecte storm nu de belastingverhoging begint Wat gaan de belastingwijzigingen van april mij kosten? Vijf redenen waarom prijzen en rekeningen stijgen

AOW-gerechtigden betalen op dit moment geen belasting, en mensen met zeer lage inkomens ook niet.

Na de aankondiging vorig jaar werden de plannen afgekeurd door oppositiepartijen en enkele conservatieve parlementsleden die kritiek hadden op de timing, aangezien veel mensen te maken krijgen met scherpe stijgingen van de energierekeningen en de prijzen in het algemeen.

Kanselier Rishi Sunak reageerde in zijn voorjaarsverklaring met plannen om werknemers en zelfstandigen meer te laten verdienen voordat ze nationale verzekeringen gaan betalen. Dit gaat in juli in.

Alles bij elkaar genomen, betekenen de maatregelen dat in de komende 12 maanden iedereen die minder dan ongeveer £ 34.000 per jaar verdient, minder aan National Insurance zal betalen dan het voorgaande jaar, terwijl degenen die meer verdienen hun betalingen zullen zien stijgen.

Als de kanselier bij zijn oorspronkelijke plan was gebleven, dan zouden alle arbeiders, behalve de allerlaagste inkomens, meer hebben betaald in de National Insurance.

Veel werkgevers zullen nog steeds meer betalen, en businessgroepen hebben gewaarschuwd dat dit kan worden doorberekend in hogere prijzen. Ze zeiden ook dat het zou bijdragen aan de druk waarmee bedrijven al te maken hebben na de intrekking van de Covid-ondersteuningsmaatregelen.

Een van degenen die zich zorgen maken over de rekening is Hanna Gentry, een assistent-general manager bij George’s Bistro in Cleckheaton.

Bijschrift afbeelding, Hanna Gentry zegt dat de bar meer klanten moet binnenhalen

“Persoonlijk voor mij, als ik naar mijn loon kijk, denk ik dat het niet te veel is, maar als bedrijf als je dat van ieders loon moet betalen, loopt het heel snel op”, zei ze.

“We gaan proberen meer maatwerk binnen te halen, dat is de enige manier waarop we het kunnen doen – in termen van evenementen, nieuwe menu’s, om klanten binnen te halen.”

De regering zei dat ze de arbeidstoelage had verhoogd van £ 4.000 tot £ 5.000, zodat kleinere bedrijven tot £ 5.000 van hun nationale verzekeringsrekeningen konden claimen. De ministers zeiden dat het betekende dat 670.000 bedrijven de belasting helemaal niet zouden betalen.

Volgens het Institute for Fiscal Studies zullen de verhogingen van de National Insurance voor werkgevers en werknemers met een hoger inkomen in een jaar tijd 10,9 miljard pond extra opleveren voor de overheid.

Premier Boris Johnson beschreef het als “noodzakelijk, eerlijk en verantwoordelijk”, eraan toevoegend dat het “het gezondheids- en zorgsysteem zou voorzien van de langetermijnfinanciering die het nodig heeft als we herstellen van de pandemie”.

Volgend jaar wordt de extra belasting omgedoopt tot Zorgtoeslag.

Andere belastingwijzigingen

Er wordt ook een verhoging van de belasting op dividenden van kracht, om toe te voegen aan de middelen die door de overheid naar de NHS en sociale zorg worden gesluisd.

Het is ook gestegen met 1,25p in het pond. Veel particuliere beleggers hebben aandelen op een Particuliere Spaarrekening (Isa) die hen beschermt tegen belasting. Sommige ondernemers betalen zichzelf echter in dividenden en zullen dus te maken krijgen met een belastingverhoging.

Begin vorig jaar zei de heer Sunak dat de drempels waarop inkomstenbelasting wordt betaald, voor vijf jaar worden bevroren op het niveau van april 2021 (hoewel Schotland verschillende niveaus heeft). Dat betekent dat loonsverhogingen meer mensen in hogere belastingschijven zullen duwen.

Als een loonsverhoging iemand van minder dan £ 12.570 per jaar naar hoger brengt, dan zullen ze inkomstenbelasting gaan betalen tegen 20% over het bedrag boven £ 12.570. Een verschuiving van het salaris van minder dan £ 50.270 naar hoger betekent het betalen van het hogere tarief van 40% op het bedrag boven £ 50.270. De volgende drempel is £ 150.000, wanneer het aanvullende belastingtarief van 45% van kracht wordt.

Adrian Lowery, personal finance-woordvoerder bij investeringsplatform Bestinvest, drong er bij mensen op aan om hun belastingcode te controleren, die is uitgegeven door HM Revenue and Customs en te vinden is op een loonstrookje.

“Een belastingcode van 1257L wordt momenteel gebruikt voor de meeste mensen die één baan of pensioen hebben. Als die van jou anders is, zorg er dan voor dat je begrijpt waarom, zodat je niet te veel belasting betaalt”, zei hij.

Tijdens de voorjaarsverklaring van vorige maand beloofde de heer Sunak om het basistarief van de inkomstenbelasting vóór het einde van het parlement in 2024 met 1 pence te verlagen.

Voor dit nieuwe belastingjaar is ook de persoonlijke aftrek van vermogenswinstbelasting bevroren op £ 12.300, dus zoveel winst kan worden gerealiseerd uit activa in een jaar voordat belasting wordt betaald.

Ook de drempel voor successierechten – een heffing op nalatenschap bij overlijden – is, net als sinds 2009, weer bevroren op £ 325.000.