Invoercontroles op EU-goederen worden uitgesteld tot 2023

Importcontroles op EU-goederen worden uitgesteld tot 2023Gepubliceerd16 minuten geledenDelencloseDelen paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenBrexitImage source, Getty Images

De regering heeft de invoering van controles op EU-goederen die het VK binnenkomen uitgesteld, uit angst dat dit de toeleveringsketens zal verstoren en zal bijdragen aan de stijgende inflatie.

De post-Brexit-invoercontroles op EU-producten zouden in juli beginnen.

Maar de regering zei dat “het verkeerd zou zijn om nieuwe administratieve lasten op te leggen en verstoringen in havens te riskeren” in een tijd van hogere kosten te midden van de oorlog in Oekraïne en stijgende energieprijzen.

Het is de vierde keer dat het de EU-invoercontroles heeft uitgesteld sinds het VK de EU verliet.

Jacob Rees-Mogg, minister van Brexit-mogelijkheden, zei dat de regering aan het bekijken was hoe ze de controles op EU-goederen zou uitvoeren en dat “het nieuwe controleregime eind 2023 van kracht zal worden”.

Hij beweerde dat de vertraging “Britse bedrijven tot £ 1 miljard aan jaarlijkse kosten zou besparen”.

Bedrijfsgroepen juichten de stap toe.

“We hebben dit jaar te maken met aanzienlijke stress in de toeleveringsketen en inflatoire kosten en dit zou een slechte situatie veel erger hebben gemaakt”, zegt Shane Brennan, CEO van de Cold Chain Federation.

De Federatie van Kleine Bedrijven zei: “Het opleggen van volledige invoercontroles deze zomer zou nog een extra last hebben betekend voor kleine bedrijven die al worstelen met nieuwe handelsregels en stijgende bedrijfskosten.”