‘Ik wil niet dat stijgende rekeningen betekenen dat kinderen iets missen’

‘Ik wil niet dat stijgende rekeningen betekenen dat kinderen iets missen’

Door Justin Parkinson
Politiek verslaggever, BBC News

Gepubliceerd9 uur geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Classical Ballet StudiosAfbeelding bijschrift, Julia Khoroshun wil dat Rishi Sunak de komende maanden meer hulp biedt

De prijzen stijgen. De energiekosten lopen de pan uit. En ze creëren een nachtmerrie voor tienduizenden kleine bedrijven, net op het moment dat ze Covid overwinnen.

Dus hoe gaan ze om met de laatste druk, om nog maar te zwijgen van de stijging van de National Insurance die deze week binnenkwam?

“Het is erg zorgwekkend om te denken aan kinderen die buitenschoolse activiteiten zullen missen omdat ouders ze gewoon niet kunnen betalen, en hoe dit de kinderen psychologisch en fysiek zal beïnvloeden”, zegt Julia Khoroshun.

De 40-jarige, die de Classical Ballet Studios runt in New Barnet, Noord-Londen, heeft, zoals veel zakenmensen, een paar traumatische jaren achter de rug.

“Covid heeft onze dansschool enorm getroffen, aangezien we twee van onze vestigingen zijn kwijtgeraakt”, legt ze uit. “De overheid heeft ons tot op zekere hoogte geholpen, omdat we subsidies voor de Covid-regeling kregen, maar die waren vrij klein.”

Julia voelt enige dankbaarheid jegens kanselier Rishi Sunak voor het helpen om de school draaiende te houden tijdens het ergste van de pandemie – toen persoonlijke lessen onmogelijk waren – maar ze is minder blij met de stijging van de nationale verzekeringen.

Het betekent dat zowel werknemers als bedrijven 1,25 pence meer zullen betalen in het pond, met het geld dat is bestemd om de NHS en de sociale zorg draaiende te houden.

Ondertussen stijgen de rekeningen fors, waardoor Julia meer onder druk komt te staan ​​om het collegegeld te verhogen voor bijna 300 leerlingen, die al vanaf tweeënhalf jaar beginnen.

Stijging volksverzekeringen begint loonpakketjes te raken Wat gaan de belastingwijzigingen van april mij kosten? Wat voor invloed zal de voorjaarsverklaring van Rishi Sunak op u hebben ‘Mijn loon houdt de stijgende prijzen niet bij’

Ze is zelf half Russisch en half Oekraïens en is begonnen met het aanbieden van gratis lessen aan kinderen die naar het VK komen na de Russische invasie.

Maar Julia voelt dat ze – net zoals de zaken na de pandemie aantrekken – voor nieuwe, onnodige uitdagingen staat.

“De regering zou meer financiële steun aan bedrijven zoals het onze moeten overwegen totdat de tijden zijn gestabiliseerd”, zegt ze.

Afbeeldingsbron, LILAC PRAfbeelding bijschrift, Shona Hamilton-Higgins zegt dat bedrijven die herstellen van de pandemie het zat zijn

De Federation of Small Businesses schat dat alleen al de stijging van de NI de gemiddelde kleine onderneming £ 3.000 per jaar zal kosten. En het zegt dat het zijn leden “zeer aanmoedigt” om erachter te komen of ze in aanmerking komen voor hulp.

In de voorjaarsverklaring van maart bracht de heer Sunak het punt aan de orde waarop mensen de National Insurance beginnen te betalen, wat hij het equivalent noemde van een belastingverlaging van £ 300 voor degenen met meer dan £ 12.570 per jaar.

En de NI-hulp voor bedrijven – de Employment Allowance – werd verhoogd met £ 1.000.

Maar de energiekosten zullen naar verwachting in oktober weer met 40% stijgen, waarbij de totale inflatie op enig moment in het jaar mogelijk de 10% zal overschrijden.

Shona Hamilton-Higgins, die aan het hoofd staat van Lilac, een adviesbureau op het gebied van human resources, dat kleine bedrijven in en rond Wisbech, Cambridgeshire ondersteunt, vreest verwoesting voor velen.

“De NI-stijging komt bovenop een enorme stijging van de kosten van levensonderhoud en het vergroot de zorgen voor veel bedrijven”, zegt de 31-jarige. “Het zet ze aan het denken of ze meer mensen kunnen aannemen.

“Een extra 1,25% is niet zo’n groot probleem als je een enorm bedrijf bent met een omzet van £ 5 miljoen en met 150 werknemers, maar het is een heel ander verhaal voor kleinere operators. En mensen moeten selectiever zijn in het werk dat ze doen doen vanwege de kleinere winstmarges.”

Afbeeldingsbron, EPAImage-bijschrift, Pubs zijn weer open, maar hoe zullen ze het doen als de kosten stijgen en de koopkracht van de gokkers daalt?

Shona zegt dat de horecasector – pubs, restaurants, cafés en cateraars die traditioneel veel jonge mensen in dienst hebben – bijzonder kwetsbaar is, omdat klanten bezuinigen op niet-essentiële uitgaven.

En omdat veel van haar landelijke klanten met de auto naar het werk moeten, is ze bang dat de stijging van de benzineprijzen – deels gecompenseerd door de verlaging van de brandstofaccijns door meneer Sunak – de plannen voor uitbreiding zou doen dalen.

“Bedrijven zijn net aan het herstellen van de pandemie en al deze hits. Mensen hebben er genoeg van en zijn het zat”, zegt ze.

Afbeeldingsbron, klassieke balletstudio’s Bijschrift afbeelding, Julia is begonnen met het aanbieden van gratis balletlessen voor Oekraïense vluchtelingenkinderen

Verschillende politieke partijen bieden hun ideeën aan. Labour en de liberaal-democraten willen bijvoorbeeld btw op huishoudbrandstof.

Maar Shona denkt dat bij deze en andere plannen moet worden gesleuteld aan een “groot probleem” voor bedrijven: stijgende kosten en een terugval in de koopkracht van het publiek.

“Ik denk niet dat iemand echt de antwoorden heeft”, zegt ze. “Er worden misschien wat ideeën besproken in de kroeg of in het café, maar er is geen gevoel voor een oplossing.

“Politici moeten ons wat betere ideeën geven.”

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën zei: “We hebben bedrijven tijdens de pandemie gesteund met een ongekend pakket aan steun.”

De hulp omvatte “een belastingverlaging ter waarde van maximaal £ 1.000 voor een half miljoen bedrijven” door de verhoging van de werkgelegenheidstoeslag, btw-verlagingen, vakantiedagen en door de overheid gesteunde leningen ter waarde van ongeveer £ 400 miljard, voegde ze eraan toe.

“En we zullen de komende maanden stevig achter hen blijven staan”, zei de woordvoerder en voegde eraan toe: “We investeren ook in vaardigheden, innovatie en infrastructuur om de groei voor de lange termijn te stimuleren”, aldus de woordvoerder.