Huizenprijsknijp: ‘Ik heb tientallen keren geboden maar verloor’

Huizenprijsknijp: ‘Ik heb tientallen keren geboden maar verloor’

Door Natalie Sherman
Bedrijfsreporter, New York

Gepubliceerd27 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBijschrift afbeelding, Ethan Carpe zegt dat hij niet langer op huizenjacht is nadat de prijzen boven zijn budget zijn gestegen

Nu de huizenprijzen in de VS in recordtempo stijgen, raakt de American Dream buiten bereik.

Ethan Carpe deed meer dan twee dozijn aanbiedingen op huizen nadat hij in 2020 zijn huizenjacht in Phoenix, Arizona was begonnen. Maar toen de concurrentie oplaaide, stegen de prijzen in de uitgestrekte woestijnstad in 2020 met 14% en vorig jaar met nog eens 32%. hem uit de markt.

“Het was gewoon pure waanzin”, zegt de 29-jarige statisticus, die herhaaldelijk werd verslagen door kopers die contant geld aanboden.

“Op dit moment is er geen plan om weer op de markt te komen, tenzij er iets drastisch gebeurt”, voegt hij eraan toe. “Als je er nu niet in zit, is het moeilijk om erin te komen.”

Volgens de National Association of Realtors zijn de huizenprijzen in de VS sinds 2019 met bijna 30% gestegen, aangezien het aanbod recorddieptes bereikte.

Ondertussen zijn de gezinsinkomens nauwelijks gestegen.

De ontkoppeling heeft een snel oplopende crisis veroorzaakt, aangezien betaalbaarheidsproblemen, ooit een probleem dat zich concentreerde in grote kustcentra zoals New York en San Francisco, zich over het hele land hebben verspreid en middelgrote steden, kleine steden en zelfs landelijke provincies raken.

“Je ziet een steeds grotere druk op de betaalbaarheid”, zegt Alexander Hermann, senior onderzoeksanalist bij het Joint Center for Housing Studies van Harvard University. “En de prijsgroei is niet alleen nationaal ongekend. We zien ook een ongekende prijsgroei in de meeste markten in het hele land.”

Een typische eengezinswoning in de VS kost nu ongeveer $ 350.000 – meer dan vijf keer het mediane gezinsinkomen – een nieuw record.

En de huurmarkt – waar de vraagprijzen vorig jaar met 14% stegen – biedt weinig soelaas.

‘Het is gek’

In Phoenix, bekend om zijn zon en uitgestrekte buitenwijken, is de druk bijzonder acuut.

Lange tijd een hotspot voor gepensioneerden, de stad met 1,6 miljoen inwoners is een uitstekende bestemming in de zogenaamde Sun Belt, die een hoge vlucht heeft genomen nu mensen naar het zuiden en zuidwesten trekken op zoek naar werk en relatief lagere kosten.

Het ligt in het hart van Maricopa County, waar vorig jaar – voor ten minste het zevende jaar op rij – meer mensen zijn bijgekomen dan in welke andere provincie in het land dan ook, de meeste transplantaties uit duurdere plaatsen, zoals Los Angeles.

De toestroom heeft de prijzen opgedreven en de voorraden onder druk gezet, waardoor het gebied de thuisbasis is van de snelste prijsstijgingen van onroerend goed in het land.

“Het is gek en het lijkt niet snel beter te worden”, zegt makelaar Butch Lieber, verkozen president van de bedrijfsvereniging Phoenix Realtors.

Afbeeldingsbron, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, Huizenprijzen in Phoenix zijn vorig jaar met meer dan 30% gestegen

Ethan, oorspronkelijk uit Californië, verhuisde voor het eerst naar de woestijnstad nadat hij was afgestudeerd aan een nabijgelegen universiteit, en voegde zich bij zijn broer in het gebied. Hij keerde in 2019 terug na zijn afstuderen, mede aangetrokken door de relatieve betaalbaarheid.

Hij hoopte een woning met drie slaapkamers en twee badkamers te kopen voor ongeveer $ 325.000.

Maar de markt – een stijging van 6,5% in 2019 – veranderde te midden van een razernij van biedingsoorlogen en contante kopers, althans sommigen van hen die van plan waren de huizen om te zetten in huurwoningen.

Nu gaan huizen zoals degene die Ethan overwoog voor een half miljoen dollar weg, waardoor zijn spaargeld ontoereikend was, zegt hij.

Ethan zegt dat hij niet voor altijd wil huren, maar met het huidige tempo van prijsstijgingen “wordt het moeilijk”. De huren stijgen ook – vorig jaar met meer dan 20% in Phoenix – waardoor het moeilijk is om meer voorraden aan te leggen.

“Het is gewoon frustrerend”, zegt Ethan, wiens huisbaas afgelopen herfst de maandelijkse huur van het huis met twee slaapkamers dat hij deelt met zijn vriendin met $ 400 – bijna 30% – heeft verhoogd tot $ 1.750. “Je krijgt opslag en het gaat rechtstreeks naar het appartementenbedrijf.”

Prijzen hoger rijden

Analisten zeggen dat de stijgende huizenprijzen een weerspiegeling zijn van ernstige aanbodtekorten, in plaats van een zeepbel die wordt aangewakkerd door risicovolle leningen, zoals die welke de financiële crisis van 2008 heeft veroorzaakt.

Maar de situatie is nauwelijks uniek voor de VS.

Sinds 2015 zijn de vastgoedprijzen sneller gestegen dan de inkomens in de meeste grote economieën, waaronder Canada, Duitsland en het VK. De ontkoppeling is verslechterd sinds de pandemie toesloeg in 2020, toen beleidsmakers over de hele wereld de rente verlaagden om de economie te stabiliseren, waardoor ongewoon lage leenkosten ontstonden.

Afbeeldingsbron, Getty Images

“We bevinden ons in een soort van unieke tijd waarin de huizenprijzen stijgen, losgekoppeld van het gezinsinkomen, en dat komt deels door de ongelooflijke hoeveelheid geld die met huisvesting gemoeid is”, zegt Suzanne Lanyi Charles, hoogleraar stads- en regionale planning. aan de Cornell-universiteit.

Nu de druk de VS verdeelt in een land van haves en have nots, roepen ze vragen op over hoe lang dergelijke stijgingen kunnen worden volgehouden.

Met ongeveer 65,5% blijft het eigenwoningbezit in de VS meer dan drie procentpunten lager dan het hoogtepunt vóór de financiële crisis – en nog lager voor jongeren en mensen van kleur.

Ondertussen waren grote investeerders eind vorig jaar goed voor één op de vijf aankopen, aldus Redfin. In Phoenix maakten primaire huizenkopers slechts 64% van de markt uit, zegt Lieber.

“Je kunt je afvragen of je een Amerika aan het creëren bent dat permanent gescheiden groepen is: huiseigenaren doen het heel goed, krijgen de vermogensopbouw, terwijl de eerste keer dat kopers gewoon worden buitengesloten en de American Dream onbereikbaar is”, zegt Lawrence Yun, hoofdeconoom voor de Nationale Vereniging van Makelaars.

“Zal dit de sociale onvrede aanwakkeren? Op dit moment naderen we die situatie in wezen, tenzij we het aanbod drastisch vergroten.”

De situatie trekt steeds meer politieke aandacht, waaronder de roep om meer investeringen in betaalbare woningen en strengere regels voor verhuurders.

Ook de markt reageert. De bouw is toegenomen en vorige maand verhoogde de Amerikaanse centrale bank de rente voor het eerst sinds 2018, een stap die zou moeten helpen de prijsstijging te beteugelen door de vraag af te koelen.

Maar voor nu zeggen experts dat de vraag tot nu toe het aanbod overtreft, ze verwachten dat de prijzen hoog zullen blijven. En de hogere kosten zullen het voor starters en mensen met een gemiddeld of laag inkomen alleen maar moeilijker maken om op de markt te komen.

“Dit is iets dat een decennium of langer zal duren voordat er echt vooruitgang wordt geboekt”, zegt de heer Hermann.