Hoe de stijgende kosten van levensonderhoud Nepal beïnvloedt

Hoe de stijgende kosten van levensonderhoud Nepal beïnvloedt

Door Anbarasan Ethirajan
BBC nieuws

Gepubliceerd51 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenAfbeelding bijschrift, Als enige verdiener voor haar gezin is Pampha Khartri op zoek naar extra werk om haar uitgaven te dekken

“We hebben moeite om onze uitgaven te beheren, omdat [the] de kosten van basisbenodigdheden stijgen”, zegt Pampha Khatri, een groenteverkoper in Kathmandu, Nepal.

Het is momenteel een bekend verhaal in veel delen van de wereld – gewone mensen die worstelen met de stijgende kosten van levensonderhoud.

Elke dag sjouwt mevrouw Khatri, een 37-jarige moeder van twee kinderen, met een zware mand groenten rond en verkoopt ze aan haar klanten. Haar lading kan gemakkelijk meer dan 30 kg wegen.

Ze woont met haar gezin in het Bhaktapur-district in de buurt van Kathmandu. Haar dag begint om 03:00 uur wanneer ze salades en groenten gaat kopen van nabijgelegen dorpsboerderijen, die ze met het openbaar vervoer naar de stad brengt om te verkopen.

Mevrouw Khatri verdient ongeveer $ 20 (£ 15,30) per dag.

“Mijn man werkt niet. Dus mijn gezin is afhankelijk van mijn inkomsten en ik moet ook de schoolkosten van mijn twee zonen betalen.

“De prijzen van basisartikelen en transport stijgen en het leven wordt steeds moeilijker”, zegt mevrouw Khatri.

Nepal, met een bevolking van ongeveer 29 miljoen, is een land ingesloten tussen India en China. Het is sterk afhankelijk van zijn zuidelijke buurland India voor de invoer van bijna al zijn essentiële benodigdheden, inclusief brandstof.

En wat Nepalezen, zoals mevrouw Khatri, echt zorgen baart, is hoe de prijzen van fastfood de afgelopen twee jaar zijn gestegen, zonder dat het einde in zicht is.

De prijs van een liter zonnebloemolie, die wordt gebruikt om mee te koken, is bijvoorbeeld gestegen van $ 1,32 (£ 1,00) per liter vóór de pandemie naar $ 2,39 (£ 1,83).

Consumentenorganisaties zeggen dat de prijzen voor sommige basisvoedingsmiddelen in het land met minstens 20% zijn gestegen.

Bijschrift afbeelding, Marktverkopers hebben meer te maken met afdingen van klanten die kleine hoeveelheden voedsel kopen Vertrouwend op leveringen uit het buitenland

De deviezenreserves van het Himalaya-land daalden met meer dan 16% tot $ 9,59 miljard (£ 7,36 miljard) in de zeven maanden tot midden februari vanwege de stijgende kosten van invoer – de leveringen die het uit andere landen verscheept.

De overheid moet voldoende dollarreserves bij de bank houden om essentiële goederen, zoals voedsel en brandstof, te importeren. Als reactie hierop heeft de regering zojuist een radicale stap gezet – om de invoer van niet-essentiële goederen, waaronder auto’s, cosmetica en goud, te beperken.

Nepal is niet de enige, ook landen in de regio, zoals India en Pakistan, kampen met een oplopende inflatie. En de oorlog in Oekraïne heeft recentelijk voor nog meer druk gezorgd, waardoor de olieprijzen zijn gestegen. Het door de staat gerunde oliebedrijf van Nepal heeft zijn brandstofprijzen sinds het begin van het jaar al vier keer verhoogd om zijn verliezen te compenseren.

Afbeeldingsbron, Getty Images Afbeelding bijschrift, Brandstofprijzen stijgen ook en de overheid kan beperkingen opleggen voor privévoertuigen in grote steden.

Op de groente- en algemene markten van Kathmandu blijven de zaken echter levendig. Handelaren verkopen nog steeds hun groenten, vlees en vis en andere etenswaren.

Hoewel veel winkeleigenaren klagen dat klanten nu in beperktere hoeveelheden kopen en ook heel hard onderhandelen om de prijzen te verlagen.

Een winkeleigenaar voegt eraan toe dat de stijgende brandstofprijzen ertoe leiden dat ze meer moeten betalen voor de vrachtwagens en bestelwagens die groenten en andere goederen vervoeren.

Met honderden nieuwe voertuigen die elk jaar aan de wegen van het land worden toegevoegd, probeert de regering de toenemende vraag naar brandstof te verminderen.

“We overwegen nu om een ​​tweedaags weekend uit te roepen, in plaats van alleen op zaterdag, als onderdeel van de maatregelen om het verbruik van aardolieproducten te verminderen”, zegt Gyanendra Bahadur Karki, de minister van Communicatie en Informatietechnologie, tegen BBC News.

De Nepalese autoriteiten kunnen ook beperkingen opleggen aan privévoertuigen in steden, waarbij alleen even en oneven kentekenplaten om de andere dag worden toegelaten, om het aantal voertuigen te verminderen en brandstof te besparen.

Afbeeldingsbron, Getty Images Afbeeldingsbijschrift, Gegevens laten zien dat 1,2 miljoen extra mensen tijdens de pandemie onder de armoedegrens vielen in Nepal

Maar Subarna Prabha Guraagain van het Consumer Rights Forum waarschuwt dat de minder rijken, de families van dagloners, zoals mevrouw Khatri, het meest lijden en hun broekriem aanhalen om genoeg bij elkaar te schrapen om voedsel te betalen.

“De stijging van de voedselprijzen is ongekend. De situatie is erger dan de aardbeving in 2015 die Nepal verwoestte. Er is veel onvrede onder de mensen”, zegt mevrouw Guragain.

De grootste inkomstenbron van Nepal zijn geldovermakingen – geld dat naar huis wordt gestuurd door ongeveer 3,5 miljoen Nepalezen die in het buitenland werken, voornamelijk in het Midden-Oosten, Zuidoost-Azië en India.

Nepalezen stuurden in 2020 ongeveer $ 8 miljard (£ 6,14 miljard) naar huis, meer dan een kwart van het bruto binnenlands product (BBP) van het land.

Overmakingen zijn de sleutel tot het ondersteunen van gezinnen op het platteland van Nepal, en dit geld hielp sommigen van hen te overleven tijdens de pandemie en politieke instabiliteit, zegt dr. Posh Raj Pandey, een Nepalese econoom.

“Als gevolg van de door pandemie veroorzaakte lockdowns verloren mensen hun baan en stegen ook de prijzen van essentiële goederen. Als gevolg daarvan laten officiële cijfers zien dat ongeveer 1,2 miljoen mensen, extra mensen, onder de armoedegrens vielen”, legt hij uit.

Ontevredenheid over stijgende voedselprijzen is geen goed nieuws voor de zittende regering – de regeringscoalitie onder leiding van het Nepalese Congres. Binnenkort zijn er lokale verkiezingen en de parlementsverkiezingen worden later dit jaar verwacht.

Nepalese regeringsfunctionarissen zeggen dat ze goed letten op wat er gebeurt in Sri Lanka, waar de regering moeite heeft om de invoer te betalen vanwege de afnemende deviezenreserves.

Nu de prijzen stijgen en de inkomens stagneren, bevinden velen in Nepal zich in een precaire situatie. Enige kostwinners, zoals mevrouw Khatri, zeggen dat ze nu geen andere keuze hebben dan meer werk te vinden om hun gezin te onderhouden.