Het klonen van huisdieren wordt ondanks de kosten steeds populairder

Het klonen van huisdieren wordt ondanks de kosten steeds populairder

Door Stav Dimitropoulos
Zakelijke verslaggever

Gepubliceerd17 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBeeldbron, John MendolaAfbeelding bijschrift, John Mendola liet zijn voormalige hond klonen om deze twee genetisch identieke replica’s te produceren, afgebeeld

Toen John Mendola’s geliefde hondje terminale kanker kreeg, besloot hij haar te laten klonen.

Mendola is een gepensioneerde politieagent uit New York. In 2006 had hij dienst op een station op Long Island toen een kleine, sjofele zwerfhond werd binnengebracht.

“De hond was vervilt, je kon haar niet eens poetsen… en ze had een slecht gebit, maar ze was absoluut schattig en zo dankbaar”, zegt hij.

Toen hij die dag van dienst was, vertelde meneer Mendola zijn collega’s dat het niet nodig was om het wit met bruine harige dier naar een opvangcentrum te brengen, omdat hij haar mee naar huis zou nemen. “Het was het beste wat ik in mijn leven heb gedaan”, zegt de 52-jarige.

De reddingshond, een designerras genaamd Shih Apso, hield van kinderen en spelen. Mendola noemde haar prinses naar de vele heldinnen in Disney-animatiefilms.

Afbeeldingsbron, Getty Images Bijschrift afbeelding, Dolly the sheep, afgebeeld, werd het eerste gekloonde zoogdier toen ze in 1996 werd geboren

Het was 10 jaar later, in 2016, toen een dierenarts hem het slechte nieuws moest brengen dat Princess kanker had. Mendola belde onmiddellijk een in Texas gevestigd bedrijf genaamd Viagen Pets and Equine, het eerste en enige Amerikaanse bedrijf dat het commercieel klonen van honden en katten aanbiedt.

Mendola zegt dat hij op de hoogte was van het proces na het zien van een Zuid-Koreaanse documentaire over het onderwerp. Het Aziatische land is een leider in het veld en produceerde de eerste gekloonde hond in 2005.

Viagen nam een ​​biopsie of weefselmonster van Princess voordat ze in 2017 overleed. Van dat genetische materiaal werden vervolgens een jaar later twee klonen geboren uit een draagmoederhond. De pups waren genetisch identiek aan Princess.

Mendola noemde ze prinses Ariel en prinses Jasmine, in een andere knipoog naar Disney-films.

“De vlekken, het haar, alles is vrijwel hetzelfde, zelfs de maniertjes”, zegt hij. “Weet je hoe honden soms opstaan ​​en hun hele lichaam schudden? Ze doen het allebei tegelijk, net als Princess.”

Afbeeldingsbron, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, Het kloonproces begint in een laboratorium

Het klonen van huisdieren is controversieel, maar groeit in populariteit ondanks de aanhoudend hoge kosten. Viagen zegt dat het nu “elk jaar meer en meer huisdieren” kloont en “honderden” heeft gekloond sinds het in 2015 voor het eerst werd geopend.

Het bedrijf rekent $ 50.000 (£ 38.000) voor het klonen van een hond, $ 30.000 voor een kat en $ 85.000 voor een paard. Die kosten vallen duidelijk buiten het bereik van de meesten van ons, maar een aantal beroemde mensen hebben de afgelopen jaren onthuld dat ze hun honden hebben laten klonen, of van plan waren dat te doen.

In 2018 onthulde Barbra Streisand dat ze Viagen had gebruikt om twee puppy’s van haar voormalige huisdier Samantha te klonen.

Datzelfde jaar meldde de krant The Sun dat muziekmagnaat en talentenjachtrechter Simon Cowell zijn drie Yorkshire-terriërs voor 100 procent aan het klonen was.

Afbeeldingsbron, Getty Images Bijschrift afbeelding, Barbra Streisand afgebeeld met haar voormalige hond Samantha in 2006

Er zijn een aantal specifieke kloontechnieken, maar meestal wordt een celkern van het dier dat je wilt klonen geïnjecteerd in een donorei waarvan het genetische materiaal is verwijderd. Het ei wordt vervolgens gevraagd om in een laboratorium uit te groeien tot een embryo. Het embryo wordt vervolgens geïmplanteerd in de baarmoeder, of baarmoeder, van een draagmoeder die vervolgens een puppy, kitten of veulen ter wereld brengt.

Blake Russell, de president van Viagen, zegt dat het genetische materiaal van het dier dat je wilt klonen bijna voor onbepaalde tijd kan worden opgeslagen voordat het kloneringsproces plaatsvindt. Dit is te danken aan het gebruik van zeer lage vriestemperaturen, oftewel cryopreservatie.

“Een gekloond huisdier is, simpel gezegd, een identieke genetische tweeling, gescheiden door jaren, decennia, misschien eeuwen”, voegt hij eraan toe.

Zijn bedrijf zegt dat het “zich inzet voor de gezondheid en het welzijn van elke hond en kat met wie we werken”, en dat het zich houdt aan alle Amerikaanse regelgeving.

Afbeeldingsbron, Blake Russell Afbeelding bijschrift, Blake Russell, hier afgebeeld met een paardenkloon, zegt dat genetisch materiaal jarenlang veilig kan worden bewaard

Toch maken dierenwelzijnsorganisaties zich grote zorgen over de sector. Een aantal wetenschappelijke onderzoeken hebben bijvoorbeeld gesuggereerd dat gekloonde dieren vatbaarder zijn voor ziekten.

Andere critici wijzen op het hoge percentage mislukkingen van de industrie – het grote aantal klonen dat niet fit en gezond wordt geboren. Een rapport uit 2018 van Columbia University in New York schatte het gemiddelde slagingspercentage op slechts 20%. Dit betekent dat je meerdere draagmoeders nodig hebt om meerdere pogingen toe te staan.

Penny Hawkins, een expert op het gebied van dierenwelzijn bij de Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals, zegt dat het pijnlijk en verontrustend kan zijn voor de vrouwelijke dieren waarvan de eicellen worden verwijderd voor donatie, en voor degenen die zijn voorbereid op een draagmoederschap.

Bovendien zal een gekloond dier nooit een exacte kopie zijn van het oorspronkelijke huisdier, vooral als het gaat om gedrag, zegt ze. “Er is zoveel meer aan een dier dan hun DNA, en gekloonde dieren zullen onvermijdelijk verschillende levenservaringen hebben, wat resulteert in dieren met verschillende persoonlijkheden.”

Zelfs een Viagen-functionaris zou vorig jaar hebben gezegd dat 25% van de persoonlijkheid van een dier voortkomt uit zijn opvoeding of opvoeding.

Afbeeldingsbron, Getty Images Afbeelding bijschrift, Een van de punten van kritiek op het klonen van huisdieren is dat het niet eerlijk is tegenover de eiceldonoren en de draagmoeders, zoals deze Labrador in Zuid-Korea die het leven schonk aan twee gekloonde beagle-pups

Dr. Hawkins voegt eraan toe: “We raden iedereen die op zoek is naar een nieuw huisdier aan om deel uit te maken van hun gezin, om een ​​van de duizenden dieren in opvangcentra te adopteren die op zoek zijn naar hun eeuwige thuis.”

Elisa Allen, directeur van dierenrechtenorganisatie People for the Ethical Treatment of Animals (Peta), wil ook dat mensen een reddingshond krijgen in plaats van een kloon.

“De persoonlijkheden, eigenaardigheden en essentie van dieren kunnen eenvoudigweg niet worden gerepliceerd”, zegt ze. “En als je bedenkt dat miljoenen geweldige, adopteerbare honden en katten elk jaar wegkwijnen in dierenasielen of op angstaanjagende manieren sterven nadat ze in de steek zijn gelaten, realiseer je je dat klonen bijdraagt ​​aan de overbevolking van daklozen en dieren.

“Peta moedigt iedereen aan die op zoek is naar een ander gezelschapsdier in hun leven om te adopteren uit hun plaatselijke opvangcentrum in plaats van het klonen aan te wakkeren, een wrede rage om geld te verdienen.”

Geneticus Andrew Hessel stelt dat het klonen van huisdieren weinig ethische bezwaren met zich meebrengt, als het op verantwoorde wijze gebeurt.

“Iemand zou kunnen zeggen ‘waarom dieren klonen, als er al die andere dieren beschikbaar zijn voor adoptie?’,” zegt hij. “Toch kun je hetzelfde argument maken met mensenkinderen.

“Waarom een ​​eigen kind als er al die kinderen beschikbaar zijn voor adoptie? En huisdieren worden ook lid van het gezin.”

New Tech Economy is een serie die onderzoekt hoe technologische innovatie het nieuwe opkomende economische landschap vorm gaat geven.

Terug op Long Island zegt meneer Mendola dat prinsessen Ariel en prinses Jasmine gezond en gelukkig zijn.

Voordat de oorspronkelijke prinses stierf, adopteerde hij een andere reddingshond genaamd Bebe. “Toen ik de nieuwe puppy’s mee naar huis nam, nam Bebe ze meteen mee”, zegt hij.

‘Ze had prinses gemist. Ze rook eraan en ze was blij. Ze zijn prinses.’

Bebe stierf dit jaar onverwachts, maar Mendola was al voorbereid – hij heeft een deel van haar genetisch materiaal opgeslagen voor mogelijke toekomstige klonen.

Aanvullende berichtgeving door Will Smale, de redacteur van de New Economy-serie.