Energiebedrijven dringen aan op meer hulp voor mensen die worstelen met rekeningen

Energiebedrijven dringen aan op meer hulp voor mensen die worstelen met rekeningen

Door Michael Race
Zakelijke verslaggever, BBC News

Gepubliceerd46 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBeeldbron, Getty Images

De bazen van vier grote energiebedrijven hebben de regering opgeroepen meer te doen om mensen te helpen die worstelen met de stijgende energierekening.

Keith Anderson, chief executive van Scottish Power, vertelde parlementsleden dat “zoveel mensen het echt gaan moeilijk krijgen” nadat de prijzen vanaf 1 april met 54% zijn gestegen.

Maar hij waarschuwde dat verdere stijgingen die in oktober voorspeld zouden worden “gruwelijk” zouden zijn.

E.ON-baas Michael Lewis zei dat de inspanningen van de regering om de klap van de hogere prijzen te verzachten “bij lange na niet genoeg” waren.

Anderson van Scottish Power sprak met parlementsleden van de Business, Energy and Industrial Strategy Committee, samen met Lewis van E.ON, Simone Rossi, de chief executive van EDF, en Chris O’ Shea, de baas van British Gas-eigenaar Centrica.

Anderson zei dat zijn bedrijf 8.000 telefoontjes had gehad met zorgen over het betalen van rekeningen, aangezien de prijs voor een huishouden dat een typische hoeveelheid gas en elektriciteit gebruikt begin april met gemiddeld £ 693 steeg – van £ 1.277 tot £ 1.971 per jaar.

Maar hij zei dat zijn grootste zorg was wanneer de prijzen in oktober weer zouden stijgen, “vooral rond de meest kwetsbare en armste”.

“In de zomer daalt de consumptie. In oktober wordt dat afschuwelijk, helemaal afschuwelijk”, zei hij.

Hoe hoog kan mijn energierekening gaan?

De heer Anderson zei dat de energieprijscrisis nu “in een stadium is gekomen waarin ik geloof dat de omvang en schaal hiervan verder gaat dan wat ik aankan, het gaat verder dan wat ik denk dat deze industrie aankan”.

De baas van Scottish Power zei dat de regering een “tekortfonds” zou moeten opzetten en £ 1.000 van de rekening zou moeten vegen van iedereen die geacht wordt in brandstofarmoede te verkeren en op vooruitbetaalde meters, die door alle klanten of de overheid zouden worden terugbetaald.

Anderson zei dat een dergelijk beleid nodig is voor mensen in brandstofarmoede die “hun rekening terugbrengen naar waar het was vóór de gascrisis”.

Maar hij zei dat de regering in de toekomst het energieprijsplafond moet afschaffen – de maximumprijs die leveranciers in Engeland, Wales en Schotland aan huishoudens kunnen vragen – en een “sociaal tarief” moet invoeren.

Hij zei dat een sociaal tarief zou zijn “gericht om de prijs te verlagen” voor mensen in brandstofarmoede.

“De kosten daarvan moeten worden gedragen door degenen die het kunnen betalen”, voegde Anderson eraan toe.

De heer Lewis, CEO van E.ON, steunde het idee van een sociaal tarief, maar zei dat de regering meer zou kunnen doen in de kortetermijnsituatie, iets wat hij volgens hem “nooit” had gezien in zijn 30-jarige carrière.

Hij zei dat als de overheid huishoudens niet meer steunt, E.ON voorspelde dat de schuld tegen het einde van het jaar met 50% zou toenemen – ongeveer £ 800 miljoen – en dat 30-40% van zijn klanten “in brandstofarmoede zou belanden”.

Tot op heden heeft de regering gezegd dat het via het gemeentelijke belastingstelsel in Engeland in totaal £ 350 extra aftrek zal bieden en in oktober zullen klanten in Engeland, Schotland en Wales een korting van £ 200 op hun energierekening ontvangen.

Ze zullen dit moeten terugbetalen aan £ 40 per jaar gedurende vijf jaar, te beginnen in april 2023.

Ook wordt de regeling warm huis korting uitgebreid naar drie miljoen huishoudens. Het biedt huishoudens met een laag inkomen een eenmalige jaarlijkse korting op hun elektriciteitsrekening en was in 2021-22 £ 140 waard.

Rossi voegde toe dat de in februari aangekondigde overheidssteun voor rekeningbetalers op dat moment “evenredig” was, maar voegde eraan toe dat de zaken erger waren geworden als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

Ondertussen zei de heer O’Shea dat 10% van de klanten van Centrica – ongeveer 716.000 huishoudens – gemiddeld £ 440 aan schulden had, vergeleken met 125.000 rond deze tijd vorig jaar.

“Het zal erger worden zonder verdere interventie”, zei hij.