Energie-intensieve bedrijven krijgen hulp bij elektriciteitsrekening

Energie-intensieve bedrijven krijgen hulp bij elektriciteitsrekeningGepubliceerd16 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Getty Images

Bedrijven die veel energie verbruiken, krijgen meer steun van de overheid voor de elektriciteitskosten.

De ministers zeiden dat een compensatieregeling voor energie-intensieve industrieën met nog eens drie jaar zal worden verlengd en dat het budget ervan meer dan verdubbeld zal worden.

De steun komt omdat bedrijven en huishoudens worden getroffen door hogere energierekeningen, gedreven door stijgende wereldwijde groothandelsprijzen voor gas.

UK Steel zei dat de verlenging van de steun “hard nodig” was.

Naast staalfabrikanten zullen ook andere energie-intensieve industrieën zoals papierfabrieken het geld ontvangen.

De regering zei dat de uitgebreide steun bovenop de £ 2 miljard zou komen die ze al sinds 2013 heeft verstrekt om dergelijke bedrijven te ondersteunen met de prijs van elektriciteitsrekeningen.

Bedrijven vragen dringend hulp bij energierekening

Het ministerie van Bedrijfsleven, Energie en Industrie heeft niet bevestigd hoeveel de uitgebreide ondersteuning zal kosten, maar minister van Industrie Lee Rowley zei dat de regering “een hoger niveau van compensatie aanbood aan in aanmerking komende bedrijven”.

Hij zei dat de regering “het VK in de voorhoede van de productie wilde houden” en zei dat het wetsvoorstel energie-intensieve industrieën met duizenden mensen zou helpen “op de lange termijn concurrerend en duurzaam te blijven”.

De regeling biedt bedrijven verlichting van de kosten van het UK Emissions Trading Scheme en Carbon Price Support-mechanisme in hun elektriciteitsrekeningen, en biedt nu ondersteuning aan bedrijven die batterijen voor elektrische voertuigen produceren.

Afbeeldingsbron, Getty Images

De directeur-generaal van UK Steel, Gareth Stace, zei dat de verlenging van de compensatieregeling met drie jaar en de verhoging van het niveau van verlichting “een al lang bestaande vraag van de industrie oplevert en de Britse staalsector een broodnodige verlaging van de elektriciteitskosten geeft”.

In januari schreven vijf businessgroepen aan bondskanselier Rishi Sunak waarin ze aandrongen op steun voor bedrijven en consumenten nu de energiekosten begonnen te stijgen, en voordat ze verder stegen als een domino-effect van de Russische invasie van Oekraïne.

De vijf groepen – de Britse Kamers van Koophandel, de Confederation of British Industry, de Federation of Small Businesses, het Institute of Directors en Make UK – zeiden dat bedrijven waarschijnlijk met verdere kosten te maken zouden krijgen nu bestaande contracten met vaste tarieven aflopen.

Ze zeiden dat prijsstijgingen aan de horizon miljoenen mensen in brandstofarmoede zouden kunnen duwen.

“Kleine en middelgrote bedrijven lopen het meeste risico. Veel bedrijven zullen weinig andere keuze hebben dan de kosten door te berekenen aan hun klanten, waardoor de inflatie nog verder onder druk komt te staan”, aldus de groep.

De inflatie loopt het snelst in 30 jaar, opgedreven door stijgende voedselkosten en energierekeningen.