Emirates blijft naar Rusland vliegen tenzij de eigenaar het stopt

Emirates blijft naar Rusland vliegen tenzij de eigenaar het stopt

Door Sameer Hashmi
Zakelijke correspondent in het Midden-Oosten

Gepubliceerd25 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenRusland-Oekraïne oorlog Afbeelding bijschrift, Emirates President Sir Tim Clarke zegt dat de beslissing om te stoppen met vliegen naar Rusland een beslissing is die de regering van de Verenigde Arabische Emiraten moet nemen

De baas van Emirates zegt dat de luchtvaartmaatschappij naar Rusland zal blijven vliegen, tenzij de eigenaar, de regering van Dubai, zegt dat niet te doen.

“Als ons wordt verteld dat we moeten stoppen, zullen we stoppen, tenzij ons anders wordt verteld, zullen we doorgaan”, zei Sir Tim Clarke tegen de BBC.

De meeste grote internationale luchtvaartmaatschappijen hebben zich teruggetrokken uit Rusland te midden van ingrijpende sancties die zijn opgelegd door westerse landen sinds het begin van de oorlog in Oekraïne.

Maar Emirates is een van de weinige luchtvaartmaatschappijen die nog steeds vluchten uitvoert naar Moskou en Sint-Petersburg.

Op de vraag of de luchtvaartmaatschappij haar standpunt zou heroverwegen, zei Emirates-president Sir Tim dat “het niet zijn beslissing was”, maar een beslissing die de regering van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zou nemen.

Naast het vervoeren van passagiers, vervoert de luchtvaartmaatschappij ook vracht, waaronder humanitaire goederen, voedsel en medische benodigdheden, die niet op de sanctielijst staan.

Sir Tim voegde eraan toe dat het belangrijk was te erkennen dat de Russische bevolking mogelijk geen deel uitmaakt van de oorlog in Oekraïne.

En dat de diplomatieke kern van andere landen, die missies in Moskou hebben, moeten kunnen functioneren door het land in en uit te gaan.

Hij zei: “We richten ons op mensen die zich hier in de periferie van het hoofdprobleem bevinden, en dat is waarschijnlijk de manier waarop de [UAE] regering kijkt ernaar.”

Afbeeldingsbron, EmiratesAfbeelding bijschrift, Emirates heeft een brandstoftoeslag toegevoegd aan vliegtickets als reactie op de hoge olieprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne

De Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië hebben oproepen van westerse regeringen om sancties op te leggen aan Rusland afgewezen.

Abu Dhabi heeft ook de economische banden met Moskou niet verbroken. Het was een van de slechts drie landen, samen met China en India, die zich in februari onthielden van een stemming in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties om de Russische invasie van Oekraïne te veroordelen. Het onthield zich ook van stemming bij een stemming van de Algemene Vergadering op 7 april om Rusland uit de VN-Mensenrechtenraad te schorsen.

Sinds het uitbreken van de oorlog heeft Moskou te maken gehad met een spervuur ​​van ongekende sancties, waaronder een verbod op Russische vliegtuigen die gebruik maken van het luchtruim en luchthavens in de VS, de EU, het VK en Canada.

Internationale vluchten van Russische luchtvaartmaatschappijen zijn door de sancties ernstig ingeperkt. Nationale luchtvaartmaatschappij Aeroflot heeft vanwege de sancties alle internationale vluchten opgeschort, met uitzondering van de vluchten naar de Wit-Russische hoofdstad Minsk.

Sir Tim is van mening dat de oorlog in Oekraïne op lange termijn gevolgen kan hebben voor de wereldwijde luchtvaartindustrie, vooral als Rusland door het Westen wordt uitgesloten van de wereldeconomie.

“Deze [war] zal grote uitingen hebben van misschien nadeel voor beide partijen. En dit zal een impact hebben op de industrie”, zei hij.

Rusland verbiedt Britse luchtvaartmaatschappijen uit zijn luchtruim Welke sancties worden Rusland opgelegd vanwege de invasie van Oekraïne? EU sluit luchtruim voor Russische vliegtuigen

Sir Tim zei dat Emirates ondanks de hoge olieprijzen een sterke vraag zag. De luchtvaartmaatschappij heeft de kosten doorberekend aan de consumenten door een brandstoftoeslag toe te voegen aan vliegtickets, maar dat heeft geen invloed gehad op boekingen.

“Ongeacht dat, mensen zijn bereid de prijzen te betalen die we moeten aanrekenen om deze enorme stijging van de brandstofprijs te dekken”, zei Sir Tim.

Hij voegde eraan toe dat de luchtvaartindustrie gewend was om te gaan met hoge olieprijzen, maar zei dat hij van mening was dat budgetmaatschappijen het moeilijk zouden vinden om hier doorheen te komen zonder een financiële klap te krijgen.

Brent, een van de belangrijkste benchmarks voor olie, handelt al bijna twee maanden boven de $ 100 sinds de oorlog tussen Rusland en Oekraïne de volatiliteit op de wereldwijde energiemarkten veroorzaakte.

De International Air Transport Association (IATA) heeft gewaarschuwd dat de algehele financiële prestaties van de luchtvaartindustrie in 2022 waarschijnlijk zullen verslechteren als gevolg van de uitdaging van hogere olieprijzen. Vliegtuigbrandstof maakt ongeveer een kwart uit van de kosten van een luchtvaartmaatschappij.

Ondanks de recente tegenslagen zei Sir Tim dat Emirates de afgelopen zes maanden weer winstgevend was geworden vanwege de “bruisende” vraag.

De luchtvaartmaatschappij verwacht dit jaar verbeterde jaarlijkse inkomsten te rapporteren nadat het een verlies van $ 5,5 miljard boekte in het fiscale jaar 2020-2021 toen de Covid-19-pandemie de wereldwijde luchtvaartindustrie teisterde.

De regering van Dubai heeft $ 3,1 miljard in Emirates geïnjecteerd om de staatsluchtvaartmaatschappij te redden, die na het uitbreken van de pandemie gedwongen werd vluchten aan de grond te houden en duizenden werknemers te ontslaan.

Sir Tim zei dat de luchtvaartmaatschappij nu op zoek is naar 3.000 tot 4.000 cabinepersoneel en extra piloten vanwege de sterk groeiende vraag naar reizen.

“Als we al onze vliegtuigen vandaag kunnen laten vliegen, 270 van hen, dan zouden we dat doen. Ik kan niet omdat ik gewoon te weinig bemanning heb”, zei hij.