De baas van Manchester Airport waarschuwt dat wachtrijen weken kunnen aanhouden

De baas van Manchester Airport waarschuwt dat wachtrijen weken kunnen aanhouden

Door Katy Austin, Becky Morton & Lora Jones
BBC Business

Gepubliceerd38 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, Er zijn de afgelopen weken lange wachtrijen geweest voor het inchecken en de beveiliging op Manchester Airport

Mensen zullen de komende weken bereid zijn in de rij te staan ​​om op vakantie te gaan, zegt de plaatsvervangend directeur van Manchester Airport.

Reizigers hebben onlangs te maken gehad met lange wachttijden voor het inchecken en de beveiliging, waarbij de luchthaven de schuld geeft aan personeelstekorten.

Ken O’Toole vertelde de BBC dat de chaotische scènes op de luchthaven afgelopen weekend een “op zichzelf staand incident” waren.

Maar hij waarschuwde dat sommige mensen de komende maand nog steeds tot 90 minuten kunnen wachten.

Het komt zoals reisorganisatie Abta zei dat de reisboekingen voor dit jaar het pre-pandemische niveau naderen. Jet2, de op één na grootste vakantie-operator in het VK, voert deze Pasen meer vluchten uit dan bijvoorbeeld in 2019.

De heer O’Toole zei dat de snelheid van het herstel voor de reissector sinds de versoepeling van de Covid-beperkingen de luchthaven had verrast, waardoor het personeelstekort had.

Hij zei dat er 220 nieuwe medewerkers zijn aangeworven, die momenteel worden opgeleid en de komende weken aan het werk zullen gaan.

In de tussentijd drong hij er bij reizigers op aan om voorbereid te zijn op langere wachttijden en drie uur van tevoren aan te komen om ervoor te zorgen dat ze hun vluchten rond de paasvakantie niet missen.

Ken O’Toole, adjunct-directeur van Manchester Airport, zei bij de afbeelding dat mensen in de komende maand of zo kunnen wachten tot 90 minuten.

“We willen het volledige vliegschema beschermen. We willen ervoor zorgen dat mensen die twee jaar lang niet wegkomen, de reizen die ze hebben geboekt, ze kunnen nemen”, zei hij.

“Dat betekent helaas wel dat er af en toe wachtrijen zullen zijn die niet acceptabel zijn, dat is niet waar we naar streven.

“Maar het compromis tussen het hebben van die situatie of het annuleren van veel vluchten voor mensen – wat andere luchthavens de afgelopen weken hebben gedaan – we denken dat mensen liever een wachtrij accepteren en ervoor zorgen dat ze wegkomen.”

‘Buitensporige vertragingen’

Het komt nadat de baas van de luchtvaartwaakhond een brief aan Britse luchtvaartmaatschappijen heeft geschreven waarin hij zijn frustratie en bezorgdheid uit over vakantiegangers.

“Nu we uit de ergste pandemie komen en consumenten profiteren van de vrijheid om te reizen, zijn gevallen van laattijdige annuleringen en buitensporige vertragingen op luchthavens niet alleen verontrustend voor de getroffen consumenten, maar kunnen ze het vertrouwensniveau in de hele sector beïnvloeden”, Dat schreef Richard Moriarty, de topman van de Civil Aviation Authority, donderdag.

Hij riep luchtvaartmaatschappijen en luchthavens op om samen te werken om de hinder “tot een minimum te beperken”.

De heer Moriarty benadrukte ook dat luchtvaartmaatschappijen passagiers de keuze moeten bieden tussen terugbetaling of alternatieve reisarrangementen met hun vervoerder of een andere luchtvaartmaatschappij wanneer plannen worden verstoord.

De waarschuwing kwam nadat EasyJet deze week tientallen vluchten per dag had geannuleerd, vanwege de afwezigheid van Covid. British Airways heeft ook enkele vluchten geschrapt, hoewel de meeste van tevoren waren gemaakt.

Veerbootpassagiers hebben ook te maken gehad met verstoringen, met het onopgemerkte ontslag van honderden P&O Ferries-medewerkers die andere operators onder druk zetten, terwijl de vraag naar reizen is toegenomen.

Afbeeldingsbron, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, Duizenden vakantiegangers hebben gezien dat hun reisplannen verstoord of geannuleerd werden vanwege personeelstekorten.

De heer O’Toole erkende dat de komende vier tot zes weken nog steeds een “moeilijke periode” zouden zijn voor Manchester Airport, waarbij sommige passagiers in de rij zouden staan ​​van 60 tot 90 minuten.

Maar hij zei dat de meerderheid slechts 30 tot 40 minuten zou wachten, vergeleken met een doel van 15 minuten in normale tijden, terwijl sommige mensen er sneller doorheen zouden komen.

Op de vraag waarom andere luchthavens niet zo’n ernstige verstoring hadden ondervonden, suggereerde de heer O’Toole dat er problemen waren “in de hele sector”, maar Manchester was eerder door problemen getroffen omdat het sneller herstelde dan zijn concurrenten.

Op dinsdag zei Manchester Airports Group dat haar directeur Karen Smart aftrad, te midden van kritiek op de lange wachtrijen voor de beveiliging en het inchecken, waardoor sommige passagiers vluchten misten.

De problemen kwamen voor het eerst aan het licht medio maart, toen reizigers urenlang moesten wachten, en sommigen gedwongen buiten in de rij te gaan staan ​​op de parkeerplaats.

Wat veroorzaakt de verstoring van de vlucht deze Pasen? Hoe worden de reisregels versoepeld? Annuleringen van paasvluchten duren dagenlang Passagiers wisselen van vlucht om vertragingen op de luchthaven te voorkomen

Reisorganisatie Abta zei dat haar leden vakantieboekingen melden die terugkeren naar pre-pandemische niveaus.

Een woordvoerder van Abta zei: “Pasen is meestal een drukke tijd van het jaar om te reizen en we verwachten dat dit dit jaar weer het geval zal zijn, vooral omdat dit de eerste feestdag is waarop je niets hoeft te doen in termen van Covid- 19 vereisten bij terugkeer naar het VK.”

De baas van de Airport Operators Association, Karen Dee, zei ook verheugd te zijn dat passagiers in grote aantallen terugkeren.

“Deze late golf van boekingen werd deels veroorzaakt door het feit dat de regering de laatste resterende reisbeperkingen op 18 maart heeft opgeheven”, suggereerde ze.

Ze voegde eraan toe dat personeelstekorten en het feit dat veel passagiers nog steeds Covid-gerelateerde documenten moeten overleggen bij het inchecken, de tijd die nodig is om door luchthavens te reizen, vergroten.

“Luchthavens zetten al het beschikbare personeel in de frontlinie”, zei ze.

“Dit betekent dat voor de meeste passagiers, hoewel de reis door de luchthaven misschien druk is, luchthavens ze veilig op vakantie krijgen.”