Coca-Cola Enterprises-baas geeft toe £ 1,5 miljoen aan steekpenningen te hebben aangenomen

De baas van Coca-Cola Enterprises geeft toe dat hij £1,5 miljoen aan steekpenningen heeft aangenomen8 uur geleden gepubliceerdDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, PA MediaAfbeelding bijschrift, Aanklagers zeggen dat Noel Corry een “corrupte inkoopcultuur” heeft gecreëerd

Een voormalig manager van Coca-Cola Enterprises heeft toegegeven meer dan £ 1,5 miljoen aan steekpenningen te hebben aangenomen in ruil voor het helpen van bevoorrechte bedrijven om lucratieve contracten te winnen.

Noel Corry, 56, voorzag Boulting Group, Tritec Systems en Electron Systems van vertrouwelijke en gevoelige gegevens van 2004 tot 2013.

Het gaf hen een voordeel ten opzichte van rivalen in contractbiedingen.

Corry, uit Lymm, Cheshire, kreeg een voorwaardelijke straf van 20 maanden en de betrokken bedrijven kregen een boete.

Een voormalig directeur van Tritec Systems, Gary Haines, 60, uit Market Drayton, Shropshire, kreeg ook een voorwaardelijke straf van 20 maanden en een voormalige contractmanager bij Boulting, Peter Kinsella, 58, uit Manchester, kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden. vonnis bij Southwark Crown Court.

Alle drie werden veroordeeld tot 200 uur onbetaald werk.

‘Nepcontracten’

Boulting Group – nu WABGS Ltd genoemd – kreeg een boete van £ 500.000, terwijl de andere twee bedrijven £ 70.000 moesten betalen omdat ze omkoping niet hadden voorkomen.

Corry, een senior engineering manager die verantwoordelijk is voor het identificeren van aannemers voor elektrische diensten voor bottelarijen in het VK, werd gedwongen zijn ouderlijk huis te verkopen en zijn pensioenpot af te staan ​​om Coca-Cola Enterprises Ltd £ 1,7 miljoen terug te betalen toen zijn negen jaar durende zwendel werd ontdekt , hoorde de rechtbank.

Aanklagers zeiden dat Corry betalingen ontving voor “nep”-contracten voor Coca-Cola Enterprises, voor werk dat nooit is uitgevoerd, of dat het bedrijf meer heeft betaald dan de werkelijke prijs voor het werk en het verschil kreeg toegestuurd.

Corry ontving ten minste £ 950.000 van Boulting, die naar verluidt £ 13 miljoen had geprofiteerd, terwijl Tritec Systems en Electron Systems meer dan £ 600.000 aan steekpenningen betaalden tegen de tijd dat hij werd ontdekt en ontslagen.

De rechtbank hoorde dat de steekpenningen aan Corry afkomstig waren van een lege vennootschap die hij controleerde via familieleden, Trojan Ltd, Alpha Windows – eigendom van zijn zwager – of Axial Partnership Ltd, waar hij een partner was.

Corry ontving ook honderdduizenden ponden als sponsoring of via andere betalingen aan Droylsden FC, een voetbalclub waar hij president was.

‘Corrupt’

Hij regelde ook dure entertainmentevenementen via het bedrijfsevenementenbedrijf Sports Management UK Ltd, inclusief een betaling van meer dan £ 11.000 voor Manchester United-seizoenskaarten die waren betaald door bedrijven die hij de voorkeur gaf.

Corry gaf vijf aanklachten van corruptie toe, Haines gaf twee aanklachten toe, terwijl Kinsella drie aanklachten van corruptie en drie aanklachten van samenzwering tot omkoping toegaf.

WABGS gaf toe geen omkoping te voorkomen. Tritec Systems en Electron Systems pleitten schuldig aan corruptie en het niet voorkomen van omkoping.

Alistair Dickson van de CPS zei dat Corry een “corrupte inkoopcultuur” had gecreëerd door contracten toe te kennen aan bedrijven waarvan de senior managers bereid waren hem om te kopen.

Hij zei dat Coca Cola Enterprises “helemaal niet op de hoogte was” van Corry’s corruptie, maar voegde eraan toe: “De contracterende bedrijven hadden nalevingsmaatregelen moeten nemen die de betalingen zouden hebben voorkomen.”

Det Supt John Roch, van de Metropolitan Police, zei: “Corry, Haines en Kinsella hebben hard gewerkt om zichzelf te presenteren als gerenommeerde, betrouwbare en oprechte zakenlieden.”

Hij voegde eraan toe: “Dit is de eerste keer dat de Met een bedrijf heeft aangeklaagd en veroordeeld wegens het niet voorkomen van omkoping.”

Waarom volg je BBC North West niet op Facebook, Twitter en Instagram? Je kunt ook verhaalideeën sturen naar noordwesten.newsonline@bbc.co.uk