Channel 4 privatisering gaat door

De privatisering van Channel 4 gaat doorGepubliceerd23 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenImage source, PA MediaImage caption, Channel 4, opgericht in 1982, wordt gefinancierd door advertenties maar is in staatseigendom

De regering heeft besloten door te gaan met plannen om Channel 4 te privatiseren.

Een bron zei dat ministers van mening waren dat het publieke eigendom de omroep tegenhield “in het licht van een snel veranderend en competitief medialandschap”.

Plannen voor de verkoop, waarover een openbare raadpleging heeft plaatsgevonden, zullen worden opgenomen in de Queen’s Speech van mei.

Maar Channel 4 noemde het “teleurstellend” dat de ministers hun besluit hadden genomen ondanks “aanzienlijke bezorgdheid van het algemeen belang” over privatisering.

Het geld dat met de verkoop wordt verdiend, wordt geherinvesteerd in een “creatief dividend” dat wordt verdeeld onder de tv-industrie, waarvan een deel bestemd is voor onafhankelijke productiebedrijven.

Channel 4, in 1982 opgericht door de conservatieve regering van Margaret Thatcher om programma’s te leveren voor een achtergesteld publiek, wordt gefinancierd door advertenties, maar is in staatseigendom.

Overleg op Channel 4 over privatisering begint Channel 4 waarschuwt voor risico’s van privatisering Channel 4 maakt Leeds de nieuwe mediastad

Een overheidsbron vertelde de BBC: “Ministers hebben besloten dat, hoewel Channel 4 als bedrijf momenteel goed presteert, het eigendom van de overheid het bedrijf tegenhoudt in het licht van een snel veranderend en competitief medialandschap.

“Channel 4 is een geweldig bedrijf met een sterk merk eromheen dat creatief, innovatief en onderscheidend is, maar een verandering van eigenaar zal zijn keurslijf verwijderen, waardoor Channel 4 de vrijheid krijgt om te innoveren en te groeien, zodat het tot ver in de toekomst kan bloeien en bloeien. en steun de hele Britse creatieve industrie.”

De bron zei dat het kanaal een publieke omroep zou blijven, met een voortdurende toewijding aan primetime nieuws.

Afbeeldingsbron, Channel 4Image caption, The Channel 4-show It’s a Sin is genomineerd voor 11 Bafta-awards

Toen vorig jaar werd aangekondigd dat de regering een raadpleging hield over de privatisering van Channel 4, waarschuwden de bazen voor “een reëel risico” voor sommige van haar programma’s.

In reactie op de aankondiging dat de verhuizing doorgaat, zei een woordvoerder van de omroep: “Met meer dan 60.000 inzendingen voor de openbare raadpleging van de regering, is het teleurstellend dat de aankondiging van vandaag is gedaan zonder formeel de grote zorgen van het algemeen belang te erkennen die zijn geuit .”

Ze voegden eraan toe dat er een “lang wetgevingsproces en politiek debat” nodig was, en zeiden: “Kanaal 4 blijft wettelijk toegewijd aan zijn unieke openbare taak.

“De focus voor de organisatie zal liggen op hoe we ervoor kunnen zorgen dat we de opdracht aan zowel onze kijkers als de Britse creatieve economie in het hele VK kunnen leveren.”

In 2019 opende Channel 4, dat shows als Friends, Big Brother en Countdown naar het Britse publiek bracht, een basis in Leeds, naast het hoofdkantoor in Londen.

Voor Labour zei Lucy Powell, minister van schaduwcultuur: “Het heeft absoluut geen zin om Channel 4, wat de belastingbetaler sowieso geen cent kost, te verkopen aan wat waarschijnlijk een buitenlands bedrijf zal zijn. North en Yorkshire, en de bredere Britse creatieve economie raken.”

En liberaal-democratische cultuurwoordvoerder Jamie Stone zei: “Af en toe slagen we er als land in om een ​​wereldberoemd juweeltje tot stand te brengen en Channel 4 is een perfect voorbeeld. En toch lijkt deze regering vastbesloten deze unieke Britse erfenis te vernietigen en ondermijning van banen en investeringen in de creatieve sector.”

Conservatief parlementslid Julian Knight, voorzitter van de Commons Culture Committee, tweette dat hij ernaar uitkeek het plan van de regering volledig te zien, en voegde eraan toe: “In het nieuwe medialandschap is hervorming ongetwijfeld noodzakelijk.”