Canada stelt buitenlandse kopers voor om onroerend goed te verbieden

Canada stelt buitenlandse kopers voor om onroerend goed te verbiedenGepubliceerd1 uur geledenDelencloseShare pageKopieer linkOver delenBron afbeelding, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, Justin Trudeau heeft beloofd de stijgende huizenprijzen in Canada aan te pakken

De Canadese premier Justin Trudeau heeft een verbod van twee jaar voorgesteld voor een aantal buitenlanders om huizen te kopen.

De maatregel komt op het moment dat het land worstelt met enkele van de ergste betaalbaarheidsproblemen ter wereld.

De prijzen zijn met meer dan 20% gestegen, waardoor het gemiddelde huis in Canada tot bijna C $ 817.000 ($ 650.000; £ 495.000) is gestegen – meer dan negen keer het gezinsinkomen.

Maar brancheanalisten zeggen dat het niet duidelijk is dat een verbod op buitenlandse kopers het probleem zal oplossen.

Gegevens over aankopen door buitenlandse kopers in Canada zijn beperkt, maar onderzoek suggereert dat ze een klein deel van de markt uitmaken.

“Ik denk niet dat het een enorme impact zal hebben”, zegt Ben Myers, president van adviesbureau Bullpenn Research & Consulting in Toronto, die ontdekte dat buitenlanders in 2020 slechts 1% van de aankopen voor hun rekening namen, tegen 9% in 2015 en 2016.

“Het is een vrij laag aantal en laten we eerlijk zijn, de mensen die echt willen kopen… gaan alternatieve manieren vinden om het te doen.”

De heer Myers zei dat de stijgende huisvestingskosten een weerspiegeling zijn van de sterke bevolkingsgroei en een tekort aan aanbod, deels als gevolg van regels die ontwikkeling beperken.

De problemen zijn verergerd sinds de pandemie in 2020 toesloeg, toen beleidsmakers in Canada en elders de rente verlaagden om de economie te stabiliseren, de leenkosten te verlagen en de vraag nog verder te stimuleren.

De bewegingen hebben de stijgende huizenprijzen in veel markten over de hele wereld aangewakkerd, maar in Canada is de discrepantie tussen huizenprijzen en inkomens een van de meest dramatische, volgens gegevens van de OESO.

Campagnebelofte

Trudeau beloofde vorig jaar tijdens zijn verkiezingscampagne de betaalbaarheid van woningen aan te pakken.

Naast het tijdelijke verbod op buitenlandse kopers, stelt het begrotingsvoorstel dat zijn regering donderdag onthulde miljarden opzij om nieuwbouw te stimuleren en stelt nieuwe programma’s voor, zoals een belastingvrije spaarrekening voor starters.

Mediabijschrift, Waarom het 30 jaar duurt om een ​​huis in Canada te kopen

Trudeau heeft ook gesproken over het verbieden van bepaalde biedingsprocessen die gunstig zijn voor investeerders, die volgens sommige maatregelen verantwoordelijk zijn voor ongeveer een op de vijf huizen die sinds 2014 in Canada zijn gekocht.

Het voorgestelde verbod op buitenlandse kopers zou permanente inwoners en buitenlandse studenten en werknemers vrijstellen, evenals degenen die hun hoofdverblijfplaats kopen.

Het voorstel bouwt voort op acties zoals speciale belastingen die sommige delen van Canada al hebben genomen tegen kopers buiten de stad en in het buitenland.

Huizenprijzen zien een recordbedrag stijgen, zegt dat de huizenprijzen in het hele land in Australië stijgen met een ‘onhoudbaar’ tempo

In Ontario bijvoorbeeld kondigde de provinciale premier Doug Ford onlangs plannen aan om een ​​bestaande belasting op buitenlandse kopers te verhogen van 15% naar 20% en deze buiten Toronto uit te breiden tot de hele provincie.

Hoewel buitenlandse aankopen niet de oorzaak zijn van de betaalbaarheidsproblemen, levert het belasten ervan in ieder geval inkomsten op die opnieuw kunnen worden ingezet om dergelijke problemen aan te pakken, zei Steve Pomeroy, hoofd van Focus Consulting, een huisvestingsbedrijf.

“Als je ze verbiedt, heb je niet echt veel invloed op het onderdrukken van stijgende huizenprijzen en geef je de inkomsten op”, zei hij.

Nieuw-Zeeland voerde in 2018 een soortgelijke maatregel in die buitenlandse kopers verbiedt.

“Het is goede politiek omdat het gemakkelijk is om een ​​slachtoffer de schuld te geven waar niemand om geeft”, voegde Pomeroy eraan toe. “Ik denk niet dat het veel impact zal hebben.”

Paul Kershaw, professor aan de University of British Columbia en oprichter van Generation Squeeze, zei ook dat hij weinig zag in het voorstel van de heer Trudeau dat de prijsstijgingen zou vertragen of de betaalbaarheid aanzienlijk zou verminderen.

“Het is niet duidelijk dat de huisvestingsmaatregelen voldoende zullen zijn om de verslaving van Canada aan hoge en stijgende huizenprijzen te doorbreken”, zei hij, erop wijzend dat de hoge prijzen voor bestaande huiseigenaren helpen om rijkdom te vergaren.

De heer Pomeroy zei dat hij verwacht dat de prijsstijging de komende maanden zal vertragen, aangezien de centrale bank de rente verhoogt. De Canadese huizenmarkt is bijzonder vatbaar voor dergelijke bewegingen, aangezien veel kopers vertrouwen op hypotheken met een looptijd van vijf jaar in plaats van de langlopende hypotheken die gebruikelijk zijn in de VS en het VK.

Maar hogere rentetarieven zullen het alleen minder betaalbaar maken voor potentiële kopers die proberen de markt te betreden, waarschuwde hij.

De heer Myers zei dat hij op de lange termijn verwacht dat warme markten zoals Toronto en Vancouver gedomineerd zullen worden door huurders, aangezien vaste kopers uit de markt worden geprijsd, tenzij politici het aanbod aanpakken.

Maar de heer Pomeroy zei dat hoge ontwikkelingskosten betekenen dat het toevoegen van aanbod niet noodzakelijkerwijs de prijzen verlaagt, tenzij de toevoegingen dramatisch zijn.

“Tenzij je in de juiste familie bent geboren… zijn de vooruitzichten voor jonge kopers vrij somber”, zei hij.