Britse autoproductie daalt door stijgende energiekosten

Britse autoproductie daalt naarmate de energiekosten stijgenGepubliceerd14 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Getty Images

De autoproductie in het VK is blijven dalen omdat fabrikanten worstelen met wereldwijde problemen met de toeleveringsketen.

In de eerste drie maanden van 2022 zijn er bijna 100.000 auto’s minder gebouwd dan vorig jaar.

De productie is met bijna een derde gedaald, volgens de Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT).

De SMMT koppelde de daling aan een wereldwijd tekort aan computerchips en stijgende energiekosten voor fabrikanten.

Nieuwe kentekenplaat stuwt autoverkopen maart niet op Is Europa’s plan voor een tekort aan computerchips te laat?

Tijdens de eerste drie maanden van het jaar werden er in totaal 207.347 nieuwe auto’s gebouwd in het VK, tegen 306.558 in dezelfde drie maanden in 2021, toen de pandemie de fabrikanten extra onder druk zette.

Fabrikanten hebben moeite om de onderdelen te bemachtigen die ze nodig hebben – met name halfgeleiders of computerchips, die veel worden gebruikt in moderne voertuigen.

De sluiting van Honda’s fabriek in Swindon vorig jaar is ook een belangrijke factor geweest, en heeft bijgedragen tot een scherpe daling van het aantal auto’s dat naar de VS wordt geëxporteerd. De export naar de VS daalde afgelopen maand het sterkst en daalde in maart met 63,8%, terwijl de export naar de EU met 24,5% daalde.

De oorlog in Oekraïne heeft ook gevolgen voor de productie, waarbij fabrieken moeite hebben om onderdelen zoals bedradingssystemen te bemachtigen die normaal uit de regio zouden komen.

Ondertussen maken autofabrikanten zich steeds meer zorgen over de impact van stijgende energiekosten.

‘Dringende actie nodig’

Mike Hawes, chief executive van de SMMT, zei dat twee jaar na het begin van de pandemie de autoproductie “nog steeds zwaar te lijden had”.

“Het herstel is nog niet begonnen en tegen de achtergrond van een steeds moeilijker economisch klimaat, inclusief stijgende energiekosten, is er dringend actie nodig om het concurrentievermogen van de Britse productie te beschermen”, vervolgde de heer Hawes.

“We willen dat het VK een voortrekkersrol speelt bij de overgang naar elektrische voertuigen, niet alleen als markt maar als fabrikant, dus actie is dringend nodig als we banen en levensonderhoud willen vrijwaren”, voegde hij eraan toe.

Chris Knight, automotive partner bij adviesbureau KPMG, reageerde op de cijfers en zei dat er nog steeds uitdagingen zijn op het gebied van de beschikbaarheid van componenten en materialen, met de problemen veroorzaakt door de pandemie nu “toegevoegd door het conflict in Oekraïne”.

“Een focus op het prioriteren van beschikbare componenten en materialen voor de productie en verkoop van voertuigen met hogere marges is ten koste gegaan van sommige delen van de wagenparkindustrie”, voegde de heer Knight eraan toe.