Bitcoin wordt de officiële valuta in de Centraal-Afrikaanse Republiek

Bitcoin wordt de officiële munteenheid in de Centraal-Afrikaanse RepubliekGepubliceerd5 uur geledenDelen sluitenDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, De meeste mensen in de CAR leven in armoede ondanks de enorme minerale rijkdom

De Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) heeft Bitcoin goedgekeurd als wettig betaalmiddel – slechts het tweede land dat dit doet.

CAR is een van de armste landen ter wereld, maar is rijk aan diamanten, goud en uranium.

Het wordt al tientallen jaren geteisterd door conflicten en is een nauwe Russische bondgenoot, met huurlingen van de Wagner Group die helpen bij het bestrijden van rebellen.

Wetgevers stemden unaniem om Bitcoin als wettig betaalmiddel te gebruiken, aldus een verklaring van het CAR-voorzitterschap.

De stap zet CAR “op de kaart van ’s werelds meest brutaalste en meest visionaire landen”, zei het.

El Salvador werd het eerste land dat Bitcoin in september 2021 als officiële valuta aannam – een stap die werd bekritiseerd door veel economen, waaronder het Internationaal Monetair Fonds, dat zei dat het het risico op financiële instabiliteit vergroot.

Anderen hebben de vrees geuit dat cryptocurrencies zoals Bitcoin het voor criminelen gemakkelijker zouden kunnen maken om geld wit te wassen, en dat ze schadelijk zijn voor het milieu omdat ze zoveel elektriciteit gebruiken om op te wekken.

Het internet is nodig om elke cryptocurrency te gebruiken, maar in 2019 had volgens de WorldData-website slechts 4% van de mensen in CAR toegang tot internet.

Het land gebruikt momenteel de door Frankrijk gesteunde CFA-frank als valuta, samen met de meeste andere voormalige Franse koloniën in Afrika.

Sommigen zien de adoptie van Bitcoin als een poging om de CFA te ondermijnen, te midden van een strijd om invloed over het hulpbronnenrijke land tussen Rusland en Frankrijk.

“De context, gezien de systemische corruptie en een Russische partner die met internationale sancties wordt geconfronteerd, roept argwaan op”, zei de Franse analist Thierry Vircoulon tegen het persbureau AFP.

In de hoofdstad Bangui waren de reacties gemengd.

Econoom Yann Daworo vertelde BBC Afrique dat het het leven gemakkelijker zou maken, omdat transacties met smartphones kunnen worden gedaan en het gemakkelijk was om Bitcoin om te zetten in een andere valuta.

“Zakenlieden hoeven niet langer rond te lopen met koffers met CFA-franken die moeten worden omgezet in dollars of een andere valuta om aankopen in het buitenland te doen”, zei hij.

Hij voerde ook aan dat de CFA niet werd gebruikt “ten behoeve van Afrika”. In verschillende landen wordt er steeds meer gevraagd om de munt te laten vallen door degenen die het zien als een overblijfsel uit het koloniale tijdperk, waardoor Frankrijk economische controle kan blijven uitoefenen.

Computerwetenschapper Sydney Tickaya zei echter dat hij de adoptie van de cryptocurrency “voorbarig” en “onverantwoordelijk” vond.

“Internettoegang is nog steeds onderontwikkeld in het land, terwijl Bitcoin volledig afhankelijk is van internet”, zei hij, eraan toevoegend dat de CAR dringendere problemen had zoals veiligheid, onderwijs en toegang tot drinkwater.

Afbeeldingsbron, AFPAfbeelding bijschrift, CAR onthield zich van het veroordelen van Rusland in de Algemene Vergadering van de VN

De CAR heeft sinds haar onafhankelijkheid in 1960 te lijden van aanhoudende conflicten.

In 2013 grepen voornamelijk moslimrebellen de controle over het grotendeels christelijke land. Zelfverdedigingsmilities werden gevormd om terug te vechten, wat leidde tot wijdverbreide bloedbaden langs religieuze lijnen.

Nadat president Faustin-Archange Touadéra in 2016 aantrad, begon het land zijn strategische alliantie te verschuiven van Frankrijk naar Rusland.

Meer over CAR en Bitcoin:Wat is Bitcoin?BBC Africa Live: verhalen van over het hele continentLees meer over de Centraal-Afrikaanse RepubliekEU-alarm bij Russische huurlingen in Centraal-AfrikaEl Salvador verdeeld over wettig betaalmiddel Bitcoin Media-onderschrift, Bitcoin uitgelegd: Hoe werken cryptocurrencies?