Bedrijven worstelen te midden van de economische crisis in Sri Lanka

Bedrijven worstelen te midden van de economische crisis in Sri Lanka

Door Archana Shukla
BBC Business

Gepubliceerd19 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenAfbeelding bijschrift, Workers at the Kolonna Manufacturing kledingfabriek in Sri Lanka

Het is een dagelijkse strijd voor Ranjith Koralage, de baas van een Sri Lankaanse kledingfabrikant, om genoeg diesel te vinden om de machines en stoomwalsen van zijn bedrijf te laten draaien.

Het hoofd van Kolonna Manufacturing, gevestigd in de centrale provincie van Sri Lanka, is van station naar station aan het rennen op zoek naar 400 liter brandstof voor de generator – net genoeg voor één dag.

Door de langdurige stroomstoringen zijn onderbrekingen aan de orde van de dag in fabrieken in Sri Lanka. Gelukkig zorgt een generator voor stroomvoorziening in sommige fabrieken. Maar de oplossing is tijdelijk met beperkte brandstof.

Koralage zei tegen de BBC: “Vandaag hebben we het op de een of andere manier overleefd, maar ik weet niet hoe het morgen is.”

Zijn exportafdeling maakt gebreide kledingstukken voor Victoria’s Secret, Puma en Levi’s, en is een van de tientallen kledingfabrieken die moeite hebben om de productiedoelstellingen te halen.

Kleding is de op één na grootste verdiener van buitenlandse valuta voor de Sri Lankaanse economie. De sector was net hersteld van de pandemie en de exportinkomsten stegen met 22,1% tot $ 514 miljoen (£ 393 miljoen) in januari 2022 vergeleken met een jaar geleden.

Kolonna’s orderboek is vol voor de komende drie tot zes maanden. Maar nu vergroten verstoringen de bestaande zorgen over het verlies van zaken aan rivalen in Indonesië, Bangladesh en Vietnam.

“Indien [the] de overheid levert geen brandstof, we moeten de productie stopzetten, dat heeft gevolgen voor de leveringen van klanten. Onze klanten vragen ons nu al dagelijks of we de bestellingen op tijd kunnen afronden of niet”, zegt de heer Koralage.

Sri Lankaanse president tart oproepen tot zijn ontslag Centrale bank Sri Lanka om nieuw hoofd te krijgen te midden van crisis

Sri Lanka wordt geconfronteerd met de ergste financiële crisis in decennia, waarbij de deviezenreserves in januari met 70% zijn gekrompen tot $ 2,36 miljard.

Kolonna Manufacturing is een goed voorbeeld van het model van economische ontwikkeling dat Sri Lanka wilde: een fabriek in het achterland van de eilandstaat die lokale banen creëert. Er werken 800 werknemers, allemaal uit de regio, inclusief de directeur, de heer Koralage.

De eenheid maakt kleding voor de export en genereert bijna 140.000 dollar per jaar voor de lokale dorpen.

Maar het zit nu in een vicieuze cirkel. Door het tekort aan dollars heeft het land moeite om de invoer te betalen, waaronder voedsel, medicijnen en brandstof.

Zelfs de elektriciteitscentrales van Sri Lanka hebben moeite om hun activiteiten in stand te houden. Lange, voortschrijdende stroomonderbrekingen verlammen bedrijven, vooral exportgerichte bedrijven die in staat zijn de broodnodige dollars te verdienen.

Exporteurs zoals Kolonna leggen doorgaans orders vast tegen vaste prijzen en hebben een beperkte capaciteit om stijgende kosten op te vangen. Terwijl een zwakkere Sri Lankaanse roepie de exporteurs ten goede komt, doen stijgende kosten alle positieve punten teniet.

Dit raakt zowel de onderneming als haar medewerkers. De heer Koralage zegt dat naarmate de kosten van levensonderhoud stijgen, het behouden van geschoolde werknemers een andere uitdaging zal zijn.

Transportproblemen

Het zijn niet alleen naaimachines die moeten blijven draaien. Werknemers moeten ook naar fabrieken, iets wat moeilijker wordt omdat bijna 50% van het openbaar vervoer niet werkt.

In de stad Embilipitiya, zo’n 25 km van Kolonna Manufacturing, stonden de wachtrijen, hoewel het busstation minder druk was dan normaal.

De 30-jarige Chathuri Dileeka, die werkt als kantoorassistent, stond al meer dan een uur te wachten. “Vroeger had ik een bus in 15 minuten, nu moet ik een tot twee uur wachten. Soms stopt de bus halverwege zonder brandstof”, vertelde ze aan de BBC.

Ze heeft thuis een motorfiets voor kortere woon-werkverkeer, maar met de benzinepompen die leeglopen, staat zelfs die nu stil, zei ze.

Een groep chauffeurs die op hun volgende klant wacht, zegt dat het aantal ritten dat ze op langere routes hebben gemaakt met een derde is gedaald.

Om de beschikbare brandstof te rantsoeneren, zijn exploitanten gestopt met het rijden met bussen op sommige minder drukke routes.

“[The] situatie was niet zo slecht, zelfs tijdens Covid-lockdowns. Dat was een crisis waar de hele wereld mee te maken kreeg, maar alleen wij lijden hier onder. Ik had me nooit een leven als dit voorgesteld, dagenlang in de rij staan ​​voor brandstof”, vertelde een chauffeur die al 20 jaar in dienst is tegen de BBC. Hij wilde niet bij naam genoemd worden.

De vervoersdiensten lagen vorige week volledig stil toen de regering aankondigde de aanvoer van diesel voor twee dagen stop te zetten vanwege problemen met het lossen in havens.

Ook containervrachtwagens die de havens verlaten met essentiële goederen om naar de rest van het land te worden vervoerd, staan ​​dagenlang in kilometerslange wachtrijen te wachten, wat tot grote tekorten leidt.

Bijschrift afbeelding, Toerisme is een centraal onderdeel van de Sri Lankaanse economieHard getroffen gastvrijheid

De badplaats Hikkaduwa, 130 km ten zuiden van Colombo, ziet er verlaten uit. Ooit bruisend van toeristen uit Europa en het Midden-Oosten, zijn de straten nu leeg.

Nelaka Gunarathne opende eind vorig jaar zijn hotel met 30 kamers voor gasten na een onderbreking van drie jaar. Na zes maanden goede zaken wordt de heer Gunarathne opnieuw geconfronteerd met stille lobby’s en lege kamers.

Toeristen vertrekken als hotels zoals hij worstelt om zelfs de meest elementaire diensten te bieden die door gasten worden verwacht.

Stroomstoringen en tekorten aan essentiële zaken hebben de hoop op herstel doen wankelen, zelfs voor de toerismesector, die cruciaal is voor de economie van Sri Lanka. De industrie stortte in tijdens de pandemie, wat een belangrijke reden was voor de uitgeputte deviezenreserves van het land.

De meeste middelgrote en kleine bedrijven hebben geen generator voor back-up elektriciteit, aangezien het land in het verleden niet te maken heeft gehad met grote stroomstoringen.

Omdat het probeerde te voorkomen dat vreemde valuta het land verlieten, legde de regering van Sri Lanka invoerbeperkingen op voor bepaalde artikelen.

Dat leidde tot tekorten en plotselinge prijsstijgingen voor essentiële voedingsmiddelen, waaronder melkpoeder en rijst. De totale inflatie is de afgelopen weken gestegen tot meer dan 17%, terwijl de voedselinflatie boven de 20% ligt.

Nu zelfs het bijvullen van kookgas onzeker is, zijn restaurants gesloten en hotels zeggen dat het een uitdaging is om gasten vast te houden. De heer Gunarathne zei dat 80% van zijn boekingen tussen maart en april werden geannuleerd.

Bijschrift afbeelding, Nelaka Gunarathne hotel in de badplaats Hikkaduwa, Sri Lanka

“Gasten hebben gebeld om te vragen of de avondklok doorgaat of dat ze eten krijgen? We hebben echt nergens een antwoord op. Als we zelf moeite hebben om basisbehoeften te kopen, hoe beloven we gasten dan?” hij zei.

Sri Lanka werd een populaire toeristische bestemming vanwege de ongerepte stranden en de rijke lokale cultuur. Maar nu werpen protesten op straat een schaduw over het imago van de stad als een veilige plek om op vakantie te gaan.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zijn dreigingsniveau verhoogd en een reisadvies van niveau 3 afgegeven voor Amerikaanse burgers tegen reizen naar Sri Lanka. India’s grootste luchtvaartmaatschappij Air India heeft het aantal vluchten naar Sri Lanka teruggebracht vanwege een lagere vraag.

Wat Sri Lanka nu nodig heeft, is economische en politieke stabiliteit om zijn fabrieken soepel te laten draaien en toeristen terug naar zijn kusten te brengen.

Mediabijschrift, BEKIJK: Politie in Sri Lanka vuurt traangas en waterkanon af op demonstranten in Kandy