Amerikaanse cryptocurrency-expert gevangen gezet voor het helpen van Noord-Korea bij het ontwijken van sancties

Amerikaanse cryptocurrency-expert gevangen gezet voor het helpen van Noord-Korea bij het ontwijken van sanctiesGepubliceerd25 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Reuters

Een voormalige Amerikaanse onderzoeker bij een cryptocurrency-groep is veroordeeld tot meer dan vijf jaar gevangenisstraf wegens samenzwering om Noord-Korea te helpen bij het omzeilen van Amerikaanse sancties met behulp van cryptocurrency.

Virgil Griffith had eerder schuldig gepleit voor samenzwering om de Amerikaanse wet te schenden.

Hij werkte voorheen voor de Ethereum Foundation, een non-profitorganisatie die zich richt op de technologie achter de cryptocurrency-ether.

De straf was de minimale gevangenisstraf die de aanklagers hadden geëist.

Hij kreeg ook een boete van $ 100.000 (£ 768.000). De 39-jarige had een maximale gevangenisstraf van 20 jaar en een boete van $ 1 miljoen gekregen.

Zijn advocaat zei in een verklaring dat, hoewel het vonnis teleurstellend was, de rechter “de toewijding van Virgil om productief verder te gaan met zijn leven erkende, en dat hij een getalenteerd persoon is die veel kan bijdragen.”

De Amerikaanse procureur Damian Williams zei in een verklaring dat “gerechtigheid is gediend”.

In september pleitte Griffith schuldig aan samenzwering om de Amerikaanse International Emergency Economic Powers Act te schenden door naar de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang te reizen om een ​​presentatie te geven over blockchain-technologie.

Cryptocurrency-expert geeft toe Noord-Korea te helpen

Volgens aanklagers is Griffith, die een doctoraat heeft van het California Institute of Technology, in april 2019 via China naar Noord-Korea gereisd om te spreken op de Pyongyang Blockchain and Cryptocurrency Conference, ondanks dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken hem geen toestemming had gegeven om te gaan.

Aanklagers zeiden dat Griffith begreep dat de informatie zou kunnen worden gebruikt om sancties te omzeilen die Washington had opgelegd aan Noord-Korea vanwege de ontwikkeling van kernwapens.

“Het belangrijkste kenmerk van blockchains is dat ze open zijn. En de DVK [Democratic People’s Republic of Korea] kan niet buiten worden gehouden, wat de VS of de VN ook zeggen”, zei Griffith tijdens de presentatie volgens de aanklagers.

In september zei het Amerikaanse ministerie van Justitie dat hij “de nationale veiligheid van de Verenigde Staten in gevaar had gebracht” door sancties te ondermijnen.

De Ethereum Foundation zei ten tijde van de arrestatie van Griffith dat het zijn reis naar Noord-Korea niet had goedgekeurd of ondersteund.

Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in:Mediabijschrift, In een Noord-Koreaanse gevangenis voor overlopers