Akshata Murty: de vrouw van de bondskanselier kan £ 280 miljoen aan belasting in het VK besparen

Akshata Murty: de vrouw van de bondskanselier kan £ 280 miljoen aan belasting in het VK besparen

Door Simon Jack
Bedrijfsredacteur

Gepubliceerd6 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBeeldbron, Getty ImagesBeeldonderschrift, Rishi Sunak heeft betoogd dat het verkeerd is dat mensen zijn vrouw Akshata Murty bekritiseren

De vrouw van bondskanselier Rishi Sunak zou zichzelf 280 miljoen pond aan Britse belasting kunnen besparen dankzij een maas in de wet die is ontstaan ​​door een verdrag tussen het VK en India uit de jaren vijftig.

Akshata Murty heeft een “non-dom”-status, wat betekent dat ze geen Britse belasting hoeft te betalen over inkomsten die in het buitenland worden verdiend.

De status van niet-domesticus “slijt” na 15 jaar en de persoon is onderworpen aan alle belastingvereisten van een Brits staatsburger – ook op hun landgoed.

Maar er is een uitzondering voor Indiase burgers rond erfbelasting.

Een technisch detail betekent dat zelfs als mevrouw Murty ermee instemt Britse belasting te betalen over haar wereldwijde inkomen, maar haar non-dom status behoudt, ze nog steeds kan profiteren van een bepaling in een verdrag uit 1956 dat is ontworpen om te voorkomen dat Indiase burgers dubbel worden belast op hun landgoederen in het Verenigd Koninkrijk en India.

Mevrouw Murty verdient geld met aandelen in een Indiase softwaregigant die is opgericht door haar miljardairvader.

India heeft de successiebelasting in de jaren tachtig afgeschaft, maar deze belastingvrijstelling is nooit ingetrokken.

Dus mevrouw Murty zou haar landgoed daar tegen nul kunnen laten belasten, in plaats van in het VK tegen 40% – wat haar £ 280 miljoen bespaart op haar £ 700 miljoen belang in het bedrijf dat door haar vader is opgericht.

Net als haar huidige verlaagde belastingtarief op haar wereldwijde inkomen – dit zou volkomen legaal zijn, en HMT Treasury heeft gezegd dat de kanselier alle relevante informatie over zijn belangen heeft verstrekt toen hij minister werd.

Sunak onder druk vanwege de non-domstatus van de vrouw Firma deels eigendom van de vrouw van Sunak die kantoor in Rusland sluit

Desalniettemin stellen de zeer aanzienlijke bedragen die mevrouw Murty tot nu toe had kunnen sparen – en misschien in de toekomst zal besparen – enkele lastige vragen voor Rishi Sunak.

Als bondskanselier heeft Rishi Sunak het ultieme toezicht op alle fiscale zaken in het VK. Dat omvat regelmatige herzieningen van de non-domeregels.

Het herzien van regels die rechtstreeks van invloed zijn op de financiële regelingen van zijn eigen gezinsleden lijkt op zijn best ongemakkelijk, in het slechtste geval een direct belangenconflict. Anderen, waaronder de politieke tegenstanders van de kanselier, hebben gesuggereerd dat de heer Sunak zijn macht over het non-dominantiebeleid naar een ander departement moet verplaatsen.

Op gerapporteerde dividenden van £ 11,5 miljoen van £ 700 miljoen aan aandelen, zou mevrouw Murty als Brits staatsburger 39,5% belasting hebben betaald, wat neerkomt op £ 4,5 miljoen.

Als Indiase staatsburger zou de Indiase overheid dividenden belasten tegen 20% (een bronbelasting). De Britse regering zou het verschil tussen dat en het Britse tarief belasten, ofwel 19,5%. Dus mevrouw Murty bespaart £ 2,1 miljoen per jaar door haar “non-dom”-status.

Ze heeft naar verluidt ook inkomsten ontvangen van bedrijven die zijn gevestigd in Mauritius, dat een gunstiger belastingverdrag heeft met India, waar de Indiase regering slechts 15% van de dividendinkomsten van Indiase bedrijven inhoudt.

Het is niet bekend of Murty deze aandelen bezit via een bedrijf gevestigd in Mauritius of een ander belastingparadijs.

Een woordvoerder van Murty zei dat het mogelijk was voor iemand in haar positie om belastingparadijzen te gebruiken voor inkomsten die buiten het VK werden verdiend.

PvdA-leider Sir Keir Starmer heeft de kanselier opgeroepen tot “volledige transparantie” over de financiën van zijn familie.

Een woordvoerder van HM Treasury zei: “De kanselier heeft een volledige lijst van alle relevante belangen verstrekt toen hij in 2018 voor het eerst minister werd, zoals vereist door de ministeriële code.

“De onafhankelijke adviseur voor de belangen van de ministers heeft bevestigd dat ze volledig tevreden zijn met de stappen die de kanselier heeft genomen om aan de vereisten van de code te voldoen.”

Voor alle duidelijkheid, Akshata Murty wordt niet beschuldigd van enig vergrijp. Maar iemand met een preferentiële belastingstatus die in Downing Street 11 woont, stelt ongemakkelijke vragen voor de andere volwassen inwoner.