1MDB-schandaal: ex-Goldman Malaysia-baas schuldig bevonden

1MDB-schandaal: Ex-Goldman Malaysia-baas schuldig bevondenGepubliceerd21 minuten geledenDelencloseDelen paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpen1MDB corruptieschandaalBeeldbron, Reuters

Het voormalige hoofd van Goldman Sachs in Maleisië is schuldig bevonden aan aanklachten rond het helpen orkestreren van de diefstal van miljarden dollars uit het Maleisische 1MDB soevereine vermogensfonds.

Een Amerikaanse jury veroordeelde Roger Ng voor samenzwering om geld wit te wassen en het overtreden van een anticorruptiewet.

Hij is de enige bankier van Goldman Sachs die voor de rechter is gedaagd over het schandaal, dat de Maleisische politiek op zijn kop zette en de bank dwong miljarden aan boetes te betalen.

Hij had onschuldig gepleit.

De advocaat van de heer Ng zei dat hij een “valling” was en viel de geloofwaardigheid aan van de kroongetuige van de regering, Tim Leissner, die de baas van de heer Ng was bij Goldman Sachs en schuldig pleitte aan zijn rol in het schandaal in 2018.

Waar gaat het 1MDB-schandaal over?

De aanklachten vloeiden voort uit obligatiedeals die Goldman in 2012 en 2013 hielp orkestreren en die $ 6,5 miljard (£ 5 miljard) ophaalden voor het 1MDB-fonds, dat werd opgericht om openbare ontwikkelingsprojecten te financieren.

De autoriteiten zeggen dat er meer dan 4 miljard dollar is gestolen en uitgegeven aan luxegoederen, kunst en eigendommen, en zelfs hebben bijgedragen aan de financiering van de film Wolf of Wall Street in Hollywood.

Aanklagers zeiden dat bankiers van Goldman Sachs hielpen bij het witwassen van het geld, waarvan een deel werd betaald als steekpenningen aan functionarissen in Maleisië en Abu Dhabi om zaken voor de bank binnen te halen.

Aanklagers zeiden dat de 49-jarige heer Ng centraal stond in het plan, en stelde de heer Leissner voor aan de Chinees-Maleisische financier Jho Low, het vermeende brein en een vertrouweling van de voormalige Maleisische premier Najib Razak.

Maleisische ex-premier krijgt 12 jaar cel voor corruptie Ex-Goldman bankier: ‘Omkoping’ maakte zaken mogelijk

Jho Low werd in 2018 samen met Ng aangeklaagd, maar blijft op vrije voeten.

Ze vertelden de rechtbank dat de heer Ng, die van 2005 tot mei 2014 voor Goldman werkte, $ 35 miljoen aan smeergeld ontving voor zijn rol.

Het team van de heer Ng beweerde dat de betaling deel uitmaakte van een legitieme zakelijke deal waarbij zijn vrouw betrokken was.

Zijn advocaat gaf ook de rechtbankverslagen van het bedrog van de heer Leissner en noemde hem een ​​”dubbele bigamist” omdat hij twee keer tegelijkertijd met twee vrouwen was getrouwd. Hij gaf eerder toe dat hij scheidingspapieren had vervalst om met een analist bij de bank te trouwen terwijl hij nog getrouwd was met zijn eerste vrouw.

In 2020 bereikte Goldman een schikking van 3,9 miljard dollar met de Maleisische regering voor haar rol in het corruptieplan van meerdere miljarden dollars.

Het betaalde ook bijna $ 3 miljard aan autoriteiten in vier landen om een ​​onderzoek naar werk voor 1MDB te beëindigen.

In hetzelfde jaar werd de voormalige premier van Maleisië, Najib Razak, veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf nadat hij schuldig was bevonden aan machtsmisbruik, het witwassen van geld en het schenden van het vertrouwen van het publiek.