Zuidoost-Azië voelt economisch snuifje Oekraïne-oorlog

Zuidoost-Azië voelt economisch snuifje Oekraïne-oorlog

Door Monica Miller & Derek Cai
BBC News, Singapore

Gepubliceerd35 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenRusland-Oekraïne oorlogMedia bijschrift, Jia Ruiying, eigenaar van Singapore’s enige Russische supermarkt, schetst het economische effect van het conflict in Oekraïne op haar bedrijf

Jia Ruiying verhuisde meer dan twee jaar geleden naar Singapore om een ​​bedrijf op te zetten. Toen sloeg de Covid-pandemie toe.

Nu – als eigenaar van de enige Russische supermarkt van het land – staat ze voor een hele reeks andere uitdagingen.

De Russische Supermart, die een scala aan eten en drinken uit heel Oost-Europa op voorraad heeft, heeft geen zending meer ontvangen sinds vier dagen voordat Rusland op 24 februari zijn aanval op Oekraïne lanceerde.

“Onze producten van Oekraïense leveranciers zullen waarschijnlijk stoppen”, zegt mevrouw Jia. Het komt op een moment dat veel ex-pat Oost-Europeanen op zoek zijn naar een beetje troost te midden van een schrijnende situatie thuis.

“Toen de oorlog begon, raakten veel Oekraïners, Russen en Wit-Russen in paniek en kwamen naar mijn winkel, bang om hier niet het voedsel te krijgen dat ze voor hun families willen”, zegt ze. “Dus kochten ze veel van deze artikelen in de winkel en sloegen ze thuis een voorraad in.”

Als gevolg van het conflict is ze nu van plan haar toeleveringsketen te diversifiëren “naar meer plaatsen in Oost-Europa om vertragingen in de productverzendingen als gevolg van de Russisch-Oekraïne-oorlog te voorkomen”.

Bovendien maakt het besluit van westerse bondgenoten om een ​​aantal Russische banken uit het internationale betalingssysteem Swift te verwijderen het zowel voor haar als voor haar klanten moeilijk om hun rekeningen te betalen.

“Sommige klanten hebben problemen met het opnemen van geld van hun bank als gevolg van sancties”, zegt mevrouw Jia. “Na de westerse sancties op Swift-transacties in Rusland hebben we wat problemen gehad met transacties.”

Herstel

Net als andere ondernemers in Zuidoost-Azië had mevrouw Jia gehoopt op een kans om te herstellen van de economische gevolgen van Covid.

Voorafgaand aan de pandemie waren bedrijven in de regio aan het uitbreiden. Bedrijven zoals sportkledingmerken Nike, Adidas en Puma hadden de productie verplaatst van China naar Zuidoost-Azië om de productiekosten te verlagen.

Geopolitieke spanningen tussen de VS en China zorgden ook voor de verschuiving en in 2019 bereikten de buitenlandse directe investeringen in Zuidoost-Azië een record van $ 182 miljard volgens de Association of South East Asian Nations.

“Een toenemend aantal bedrijven verplaatste hun productieactiviteiten naar goedkopere locaties, met India, Maleisië, Thailand en Vietnam als de meest populaire rechtsgebieden”, aldus accountantskantoor KPMG.

Zuidoost-Azië haalt het grootste deel van zijn ruwe olie uit het Midden-Oosten en delen van Afrika en is daarom misschien minder kwetsbaar dan andere landen die rechtstreeks worden getroffen door sancties tegen Russische olie.

Maar een piek in de olieprijs heeft geleid tot een forse stijging van de benzineprijzen

“Het maakt niet uit of Rusland u een exportembargo oplegt of niet”, zegt Vandana Hari, wereldwijde energiedeskundige en oprichter van Vanda Insights.

“Uiteindelijk, welke ruwe olie je ook op de internationale markt koopt, je betaalt tien jaar hoge tarieven voor die ruwe olie. Alle landen worden getroffen.”

Pijn aan de pomp wordt gevoeld door makelaar Justin Quek. Hij rijdt elke dag wel 80 km (50 mijl) om zijn klanten door Singapore te vervoeren.

“De auto is voor mij in wezen een mobiel kantoor”, zegt hij. De heer Quek betaalt nu elke vier tot vijf dagen een extra S $ 30,00 (£ 17) elke keer dat hij zijn auto tankt, en de brandstofkosten kosten tussen de 20-25% van zijn maandbudget.

Bijschrift afbeelding, Makelaar Justin Quek besteedt nu 25% van zijn maandbudget aan brandstof

Als gevolg hiervan overweegt hij zuinigere opties, zoals een elektrisch voertuig, hoewel dat een dure keuze is.

“In Singapore is het nu nog niet helemaal economisch zinvol, omdat er nog steeds een vrij grote premie is op elektrische voertuigen”, zei hij. En dat zal waarschijnlijk aanhouden, aangezien de prijzen voor nikkel, een Russische export die wordt gebruikt om batterijen voor elektrische voertuigen te maken, volatiel blijven.

Vooralsnog maken de hoge benzinekosten deel uit van het zakendoen.

Meneer Quek zegt dat hij de andere kant op kijkt als de cijfers bij de pomp omhoog tikken: “Je moet het gewoon opzuigen. Het is de prijs van zakendoen. Alleen moet je nu veel harder werken.”

Maar het is een delicaat moment voor Zuidoost-Aziatische landen en hun burgers, zegt mevrouw Hari.

“De overgrote meerderheid van de landen hier zijn opkomende economieën. Lagere middeninkomens en gezinnen met lagere inkomens vormen het overgrote deel van de bevolking.

“Dit zijn de mensen die onevenredig worden getroffen door stijgende kosten.”