Zuid-Korea aangeklaagd om diepzeegaspijpleiding te stoppen

Zuid-Korea aangeklaagd om diepzeegaspijpleiding te stoppen

Door Vivienne Nunis
Zakelijke verslaggever, BBC News

Gepubliceerd27 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBeeldbron, Rebecca Parker, ECNTBeeldonderschrift, Tiwi Islanders Francisco Babui en Daniel Munkara zeggen dat het gasproject hun manier van leven zal beïnvloeden

Aboriginals uit Noord-Australië hebben een rechtszaak aangespannen om de Zuid-Koreaanse financiering van een voorgenomen diepzeegasveld te stoppen.

Ze zeggen dat een 300 km lange gaspijpleiding hun manier van leven bedreigt en het risico loopt schildpadden in de buurt van hun Tiwi-eilanden te schaden.

Het Barossa-gasveld, gelegen in zeeën ten noorden van Darwin, werd vorige week gedeeltelijk goedgekeurd door de Australische offshore-energieregulator.

De gasgigant Santos is van plan om de komende maanden te beginnen met het boren van putten.

Als het project volledige goedkeuring krijgt, wil Santos een onderzeese gaspijpleiding aanleggen langs Bathurst Island, het meest westelijke eiland van de Tiwi-archipel. Op het dichtstbijzijnde punt bevindt de pijpleiding zich op 6 km van de kust.

Afbeeldingsbron, Rebecca Parker, ECNTImage bijschrift, Milieuactivisten zeggen dat het gasproject het ongerepte mariene milieu van de Tiwi kan beschadigen

Aboriginal-groepen van de Tiwi-eilanden, gelegen in de Timorzee ten noorden van Australië, zeggen dat ze niet goed zijn geraadpleegd over het project.

De juridische uitdaging is bedoeld om te voorkomen dat Zuid-Korea ongeveer A $ 950 miljoen (£ 530 miljoen) aan Santos leent via het staatsbedrijf Export-Import Bank of Korea en de Korea Trade Insurance Corporation.

Advocaten hebben woensdag een gerechtelijk bevel ingediend bij de rechtbank van Seoul op grond van een wet die bekend staat als de Korean Civil Execution Act.

Het probeert potentiële schade te voorkomen – hetzij aan het milieu, hetzij aan de toekomstige financiële positie van Zuid-Korea als de investering mislukt – door de financiering te verbieden.

Als de juridische actie slaagt, zeggen advocaten dat de financiële levensvatbaarheid van het hele project in gevaar komt.

De clanleiders van Jikilaruwu Tiwi Island, Francisco Babui en Daniel Munkara, hebben Santos en de vorige eigenaar van het project, ConocoPhillips, beschuldigd van het negeren van de zorgen van de eilandbewoners.

“Volgens de Australische wet en in overeenstemming met de Aboriginal-traditie is de Jikilaruwu-clan de eigenaar van het zeeland waar die gaspijpleiding doorheen zal gaan. Wij zijn de besluitvormers voor dat zeeland”, zei de heer Munkara.

“We kregen in 2018 kort te horen over de pijpleiding en we zeiden ‘nee’ tegen het project. Ze zeiden dat het niet doorging. Nu komen we erachter dat Santos de pijpleiding door ons zeeland wil leggen zonder onze toestemming.”

Santos weigerde commentaar te geven.

‘Wilde grens’

Milieuactivisten in Australië hebben lang kritiek geuit op het plan van Barossa.

Ze zeggen dat het voorgestelde gasveld en de pijpleiding schade zullen toebrengen aan het unieke mariene milieu in de Timorzee, inclusief de broedgebieden van schildpadden.

“Je hebt dit enorme continentale plat dat zich uitstrekt tot aan het noorden van Australië, en dat continentale plat is bedekt met grote verdronken rivierdalen, wat betekent dat er een echte diversiteit aan leefgebieden is”, zei zeebioloog Jason Fowler van het Environment Centre Northern Territory, dat steunt de juridische strijd.

Afbeeldingsbron, Carlos Tischler/Getty Images Bijschrift afbeelding, Olive Ridley-zeeschildpadden zijn de meest voorkomende soorten die op de Tiwi-eilanden broeden

“De Timorzee is behoorlijk warm en ondiep en modderig – het wordt gedomineerd door sponzen, niet door koralen,” zei hij.

“Er zijn meer dan 900 soorten sponzen, waarvan sommige onontdekt zijn. We hebben slechts ongeveer 10% van dit gebied in kaart gebracht. Het is dus echt een wilde grens, die we nog maar net beginnen te begrijpen.”

De pijpleiding die Santos voorstelt, zou door een gebied lopen dat is aangewezen als “habitatbeschermingszone” in het Ocean Shoals Marine Park.

Volgens de regels van de Australische overheid voor het beheer van mariene parken mogen in dergelijke zones onder licentie gaspijpleidingen worden aangelegd.

Die regels zijn goedgekeurd door de Australische penningmeester Josh Frydenberg toen hij in 2018 minister van Energie en Milieu was.

De heer Fowler zei dat hij destijds bij de heer Frydenberg had gelobbyd en hem had gevraagd om sterkere bescherming voor mariene parken in te voeren, maar dat de minister “de wetenschap had genegeerd en naar de olie- en gasindustrie had geluisterd”.

“Als je een gaspijpleiding over de zeebodem aanlegt, is het alsof je een spoorlijn door het hele land aanlegt”, zei hij.

“Je moet bruggen over valleien bouwen, je moet hooggelegen gebieden uitbaggeren, je moet proberen het zo vlak en gelijkmatig mogelijk te maken, want je wilt niet dat je pijpleiding omhoog gaat en naar beneden. Dus er is veel aanpassing van de habitat. “

Tiwi Islander Francisco Babui herhaalt die zorgen.

“De pijpleiding is te dicht bij Kaap Fourcroy [on the islands’ western tip]. Er is daar een rif met veel schildpadden en doejongs,” zei hij. “De schildpadden leggen hun eieren op dat strand en wij gaan jagen in dat gebied. We gebruiken die kustlijn om te kamperen en te vissen.

Afbeeldingsbron, Getty Images Bijschrift afbeelding, Tiwi Islanders zeggen dat hun manier van leven afhangt van gezonde zeeën

Andere critici van het plan van Barossa hebben vraagtekens gezet bij de haalbaarheid van het boren naar gas dat relatief veel koolstofdioxide bevat.

John Robert, een chemisch ingenieur met 40 jaar ervaring in de olie- en gassector, zei dat de koolstofemissies van Barossa bijzonder hoog zullen zijn.

“Het Barossa-project zou ongeveer anderhalve ton CO2 produceren voor elke ton vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) dat het produceert, dus het zou in feite een CO2-fabriek zijn met een LNG-bijproduct”, zei hij.

“En dat is voordat je het transporteert, het LNG weer omzet in aardgas en het vervolgens verbrandt in een elektriciteitscentrale. Het wordt dus ongeveer het smerigste LNG dat er is. Maar helaas lijkt Santos vastbesloten om ermee door te gaan.”

De heer Frydenberg en ConocoPhillips weigerden commentaar te geven.

De Australische regelgevende instantie voor offshore-energie, de National Offshore Petroleum Safety and Environmental Management Authority, zei dat een reeks milieu- en veiligheidsgoedkeuringen moet worden verleend voordat de gaswinning of -productie in het Barossa-veld kan beginnen.