‘We verhogen prijzen om btw-verhoging op te vangen’

‘We verhogen prijzen om btw-verhoging op te vangen’

Door Becky Morton
BBC nieuws

Gepubliceerd27 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, City Pub GroupAfbeelding bijschrift, Clive Watson, baas van caféketen, zegt dat de industrie voor een “mijnenveld” van uitdagingen staat

Nu horecabedrijven met torenhoge kosten worden geconfronteerd, waarschuwen sommigen dat een btw-verhoging vanaf vrijdag hen zal dwingen de prijzen voor klanten te verhogen.

“Alles komt tegelijk”, zegt Clive Watson, voorzitter van de City Pub Group-keten, die 45 locaties in Engeland en Wales heeft.

Hij zegt dat de industrie te maken heeft met een “mijnenveld” van uitdagingen, waaronder stijgingen van de voedsel- en energiekosten, evenals de stijging van de uitkeringen van de National Insurance, die ook vanaf 1 april van start gaat.

Het btw-tarief – de belasting die wordt betaald bij het kopen van goederen en diensten – is sinds juli 2020 verlaagd voor de toerisme- en horecasector om deze te helpen herstellen van de impact van de Covid-pandemie.

Vanaf vrijdag wordt het echter verhoogd van 12,5% naar 20% en keert terug naar het standaardtarief.

The Treasury zei dat het “altijd duidelijk was geweest” dat lagere btw-tarieven een tijdelijke maatregel waren om de heropening van industrieën die getroffen zijn door Covid-beperkingen te ondersteunen, eraan toevoegend dat het tijdens de pandemie “achter de horecasector stond”.

Maar de heer Watson stelt dat het nu niet het moment is voor een belastingverhoging.

“Ik weet dat de kanselier het geld moet terugkrijgen om voor Covid te betalen, maar hij zou industrieën die zo zwaar hebben geleden niet moeten verstikken”, zegt hij.

“Terwijl bedrijven proberen uit Covid te komen, zullen veel van hen gewoon uit de boot vallen vanwege deze cocktail van kostenstijgingen.”

Waarom stijgen de prijzen zo snel? Stijgingen van de voedselprijzen zijn angstaanjagend, waarschuwt de industrie

De heer Watson zegt dat de kostendruk ervoor zorgt dat zijn pubketen eerder deze maand de drankprijzen al met 4% heeft verhoogd en vanaf 1 april is het van plan om de voedselprijzen met gemiddeld 7,5% te verhogen om de btw-verhoging weer te geven.

Zelfs deze verhogingen zullen de hogere kosten van de keten niet dekken, zegt hij, maar het bedrijf wil klanten niet ontmoedigen om na de pandemie terug te keren naar pubs.

“We konden onze prijzen gewoon niet met 10% verhogen, omdat dat een te grote afknapper zou zijn”, zegt hij.

“Maar tegelijkertijd moeten we met al deze extra kosten proberen een deel van de verloren inkomsten terug te vorderen door prijsverhogingen.”

Brancheorganisatie UK Hospitality heeft gewaarschuwd dat de verhoging van de btw “de inspanningen van de sector om prijsstijgingen voor klanten te onderdrukken” zal beperken.

“Voor veel bedrijven kan het afschaffen van de levensader van een lager btw-tarief fataal zijn”, zei topman Kate Nicholls vorige week.

Bakkerijketen Heidi, die zes winkels heeft in Zuidoost-Engeland, is ook van plan de prijzen te verhogen als gevolg van de btw-verhoging en heeft onlangs borden in zijn winkels opgehangen om de verhuizing aan klanten uit te leggen.

Nu de bakkerij wordt geconfronteerd met stijgende kosten voor alles, van boter en eieren tot energie, zegt de directeur van de keten, Rory Shanks, dat de btw-verhoging “niet echt op een uitdagender moment had kunnen komen”.

“Hoewel het lagere btw-tarief is ontworpen om te helpen bij de beperkingen die onze branche als gevolg van het coronavirus heeft opgelegd, heeft het recentelijk ook geholpen om te voorkomen dat onze menuprijzen stijgen naast onze kosten”, zegt hij.

Afbeeldingsbron, Heidi Bakery Afbeelding bijschrift, Bakkerijketen Heidi heeft uitgelegd waarom het de prijzen verhoogt door borden in zijn winkels op te hangen

Nu het publiek ook wordt geconfronteerd met druk op hun budgetten door de stijgende kosten van levensonderhoud, zegt de heer Shanks dat zijn bedrijf nauwlettend in de gaten zal houden om te zien hoe klanten reageren op de prijsstijgingen.

“Ik denk dat onze klanten hun wenkbrauwen een beetje hebben opgetrokken op het moment van deze btw-verhoging, wetende met welke uitdagingen de sector de afgelopen jaren te maken heeft gehad”, zegt hij.

“Maar naast het algemene pragmatisme over de situatie, denk ik dat ze gerustgesteld zijn wetende dat we eventuele verhogingen ook zullen gebruiken om meer lonen te financieren voor onze teams waarmee ze regelmatig samenwerken.”

Hij beschrijft het besluit om de prijzen op te voeren als “een moeilijke evenwichtsoefening” en zegt dat het bedrijf ook andere manieren zoekt om met belastingverhogingen om te gaan. Deze omvatten het werken met leveranciers om te streven naar lagere kosten en het draaien van zijn producten om ingrediënten te gebruiken die op grotere schaal beschikbaar zijn, zegt hij.

Afbeeldingsbron, The Pig Hotels Afbeelding bijschrift, Tom Ross zegt dat veel bedrijven nog steeds worstelen ondanks de versoepeling van de Covid-beperkingen

Maar niet alle bedrijven reageren op de btw-verhoging door de prijzen te verhogen.

Tom Ross, operations director bij hotelketen Pig, zegt dat kamerprijzen vooraf worden vastgesteld en op verschillende momenten in het jaar veranderen, dus het bedrijf plant geen prijsverhogingen die specifiek verband houden met de btw-verhoging.

De menu’s in de restaurants van de hotelketen veranderen dagelijks en de heer Ross zegt dat de prijzen waarschijnlijker worden beïnvloed door de producten die het van leveranciers krijgt.

Nu het bedrijf echter voor veel van dezelfde uitdagingen staat als de rest van de sector, is hij nog steeds van mening dat dit niet het juiste moment is om de btw te verhogen.

“Al onze leveranciers schrijven ons dat de prijzen stijgen en ik denk dat een van de dingen die zullen gebeuren, is dat mensen hun prijzen in de restaurantsector moeten verhogen”, zegt Ross.

Hij zegt dat de keten “veel geluk” heeft en het druk heeft gehad sinds de heropening na de afsluiting, waarbij de voornamelijk landelijke locaties van de acht hotels populair blijken te zijn bij klanten.

Maar de heer Ross is zich er terdege van bewust dat andere hotelketens, zoals locaties in het stadscentrum die zich richten op evenementen, nog steeds moeite hebben om te herstellen van de impact van Covid.

“Er zijn er veel die nog lang niet in de buurt zijn van waar ze pre-pandemie waren.”

In een verklaring zei de Schatkist: “We hebben tijdens de pandemie achter de horeca gestaan ​​met een pakket van 400 miljard pond aan economische ondersteuning dat miljoenen banen heeft gered.”

Het voegde eraan toe dat vanaf vrijdag in aanmerking komende high street-bedrijven 50% korting kunnen krijgen op zakelijke tarieven.

Aanvullende rapportage door Jennifer Meierhans