Voorjaarsverklaring: Rishi Sunak belooft de inkomstenbelasting te verlagen vóór de verkiezingen van 2024

Voorjaarsverklaring: Rishi Sunak zweert de inkomstenbelasting te verlagen vóór de verkiezingen van 2024Gepubliceerd26 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenChancellor’s Spring StatementBeeldbron, PA Media

Kanselier Rishi Sunak heeft beloofd het basistarief van de inkomstenbelasting te verlagen tegen de volgende algemene verkiezingen in 2024.

In zijn voorjaarsverklaring verlaagde hij ook de brandstofaccijns met 5 pence en probeerde hij de lagere inkomens te beschermen tegen de impact van de verhoging van de National Insurance in april.

Maar hij zei dat de inflatie dit jaar zou stijgen tot 7,6%, te midden van onzekerheid veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne.

Labour zei dat de heer Sunak de impact van de kosten van levensonderhoud op gezinnen niet had erkend.

De kanselier zei dat de regering de mensen die getroffen worden door de stijgende prijzen “ter stand zal houden”, met een verlaging van de brandstofaccijns die om 18.00 uur van kracht wordt, en andere maatregelen.

Live: reactie op de lenteverklaring van Sunak

Hij verwierp de oproepen van de oppositie en enkele Tory-parlementsleden om de verhoging van de nationale verzekering van 1,25% voor werknemers en werkgevers in april, die bedoeld is om geld in te zamelen voor de NHS en sociale zorg, te schrappen.

In plaats daarvan verhoogde hij de drempel waarop werknemers de National Insurance beginnen te betalen van £ 9.600 tot £ 12.570.

Dit zou neerkomen op “een persoonlijke belastingverlaging van £ 6 miljard voor 30 miljoen mensen in het Verenigd Koninkrijk, een belastingverlaging voor werknemers met een waarde van meer dan £ 330 per jaar”, zei de kanselier.

En, in een verrassende aankondiging aan het einde van zijn verklaring, zei hij dat het zijn ambitie was om het basistarief van de inkomstenbelasting met 1 pence in het pond te verlagen.

“Het zou duidelijk onverantwoord zijn om deze ambitie dit jaar waar te maken”, zei hij tegen parlementsleden, maar volgens officiële voorspellingen zou de inflatie “weer onder controle” zijn en zou de staatsschuld in 2024 dalen, waardoor een verlaging mogelijk zou zijn.

“Ik kan bevestigen, voor het einde van dit Parlement, in 2024, voor het eerst in 16 jaar, het basistarief van de inkomstenbelasting zal worden verlaagd van 20p naar 19p in het pond.

“Een belastingverlaging voor werknemers, voor gepensioneerden, voor spaarders. Een belastingverlaging van £ 5 miljard voor 30 miljoen mensen. Het is volledig begroot en volledig betaald in het vandaag aangekondigde plan.”

Labour’s schaduwkanselier Rachel Reeves zei dat Sunak een “historische fout” had gemaakt door door te gaan met de verhoging van de National Insurance.

Ze vertelde parlementsleden: “Over acht dagen zullen de energierekeningen van mensen met 54% stijgen, twee weken vandaag zal de belastingverhoging van de kanselier werkenden en hun werkgevers raken.

“Zijn belastingverhoging voor de volksverzekeringen was afgelopen september een slecht idee en hij heeft toegegeven dat het vandaag nog erger is.”

Rishi Sunak is wanhopig om zichzelf te presenteren als een kanselier die belastingen verlaagt in plaats van de kanselier die ze opstelt.

Ik heb in deze voorjaarsverklaring verschillende belangrijke belastingverlagingen geteld, waaronder: brandstofaccijns, btw op energiezuinige verbeteringen, de verhoging tot de drempel wanneer werknemers de National Insurance beginnen te betalen, enkele kortingen op zakelijke tarieven en de verlaging van het basisinkomen belasting.

En er is een aanbetaling op meer die vóór de verkiezingen komen, met de publicatie van een plan om de belastingen verder te verlagen. Dit is een klassieke Sunak-tactiek – als je het nu niet kunt doen, is het de beste keuze om uit te leggen hoe je het later gaat doen.

Maar waarnemers zullen wijzen op belastingverhogingen die met veel minder tamtam plaatsvinden.