Vijf redenen waarom prijzen en rekeningen omhoog gaan

Vijf redenen waarom prijzen en rekeningen omhoog gaan

Door Kevin Peachey, Jana Tauschinski en Rob Engeland
BBC nieuws

Gepubliceerd3 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenImage source, PA Media

Miljoenen mensen in het VK worden getroffen door een kostencrisis die miljoenen mensen treft, nu de stijgende energierekeningen in de gezinsfinanciën beginnen te bijten en de prijzen in de winkels stijgen.

Er is veel gezegd over de krapte op onze budgetten en relatief weinig mensen zullen er met hun persoonlijke financiën ongeschonden uit komen.

April is een belangrijke maand omdat het de periode is waarin veel van de belangrijkste wijzigingen en rekeningsverhogingen van kracht worden.

Inflatie is de snelheid waarmee de prijzen stijgen. Als een fles melk £ 1 kost en dat stijgt met 5 pence, dan is de melkinflatie 5%. Het optimale niveau, en de doelstelling van de Bank of England, is een inflatiepercentage van 2%.

Deze eerste grafiek laat zien hoe de inflatie – die de stijgende kosten van levensonderhoud in kaart brengt – zich op het hoogste niveau in ongeveer 30 jaar bevindt. Officiële cijfers laten zien dat deze prijsstijgingen wijdverbreid zijn bij de verschillende dingen die we kopen.

Ze staan ​​op het punt om te versnellen. De officiële voorspeller van de regering, het Office for Budget Responsibility (OBR), zegt dat het percentage later in het jaar zal pieken op bijna 9%, voordat het afzwakt. Dat betekent dat de prijzen zullen blijven stijgen, maar uiteindelijk niet zo snel.

Er zijn weinig tekenen dat het inkomen gelijke tred houdt met de loonsverhogingen en uitkeringen (hoewel het minimumloon – via het National Living Wage – stijgt met 6,6%), dus ons “reële” inkomen en onze levensstandaard zullen dalen.

De grootste impact dit jaar is de forse stijging van de kosten van energie.

Bedrijven rekenen een deel van deze kosten door aan de consument in hogere prijzen. Huishoudens worden beschermd tegen de schommelingen door het binnenlandse energieprijsplafond.

Toch laat de grafiek zien hoe het plafond, en daarmee de typische jaarlijkse huishoudelijke gas- en elektriciteitsrekening, met ongeveer £ 700 stijgt. De OBR voorspelt een verdere stijging van meer dan £ 800 per jaar in oktober.

De grafiek laat ook zien hoe weinig rekeningbetalers eraan kunnen doen. Vroeger konden ze rondkijken voor een goedkoper tarief, maar op dit moment zijn geen deals goedkoper dan het standaard prijsplafond. De regering geeft enige steun met een belastingvermindering van £ 150 in april en een subsidie ​​van £ 200 in oktober, die moet worden terugbetaald.

Naast de torenhoge kosten voor verwarming en voeding van het huis, het vullen van een auto met benzine of diesel wordt ook duurder.

Deze prijzen kunnen van week tot week behoorlijk volatiel zijn, in tegenstelling tot huishoudelijk gas en elektriciteit.

De grafiek toont de kosten van het vullen van een tank voor verschillende soorten voertuigen, volgens de RAC-motorgroep. Zelfs als u geen auto bestuurt, bestaat de zorg dat duurdere brandstof uiteindelijk doorsijpelt naar duurdere bus- en touringcartickets.

De duurste maandelijkse rekening voor miljoenen mensen is hun huur, of hun hypotheek aflossing.

Driekwart van de hypothecaire kredietnemers in het VK heeft een vaste rente, dus ze zien pas een verandering in hun terugbetalingen wanneer hun huidige looptijd afloopt.

Nog eens twee miljoen huiseigenaren hebben deals waarbij de rente varieert – bekend als tracker-hypotheken of standaard hypotheken met variabele rente. De Bank of England heeft de basisrente sinds december drie keer in vier maanden tijd verhoogd.

De grafiek laat zien hoe hierdoor voor het eerst sinds lange tijd de maandlast voor deze variabele hypotheekklanten is gestegen.

Veel werknemers zullen betalen meer belasting vanaf nu, het meest significant door middel van verhoogde National Insurance betalingen.

In juli zullen mensen meer kunnen verdienen voordat ze deze belasting gaan betalen, na een wijziging die kanselier Rishi Sunak in zijn recente voorjaarsverklaring aankondigde.

Door deze twee maatregelen te combineren, zal in de komende 12 maanden iedereen die minder dan ongeveer £ 34.000 verdient, minder National Insurance betalen dan vorig jaar. Iedereen die meer verdient, zal meer betalen, zoals de laatste grafiek laat zien.