Vakbonden waarschuwen voor banenverlies als spoorwegondernemingen loketten sluiten

Vakbonden waarschuwen voor banenverlies als spoorwegondernemingen loketten sluiten

Door Simon Browning
BBC nieuws

Gepubliceerd26 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, Minder mensen pendelen naar het werk, zelfs nadat de thuisbegeleiding is opgeheven

Banen op het spoor “zullen moeten veranderen om meer passagiersgericht te worden”, aldus de groep die treinexploitanten vertegenwoordigt.

De Rail Delivery Group (RDG) reageerde op berichten dat honderden treinkaartjes mogelijk zouden sluiten als onderdeel van een plan om de spoorwegen te moderniseren.

RDG zei met vakbonden in gesprek te zijn over hoe om te gaan met baanveranderingen.

Een vakbond zei dat het personeel zal stemmen als gedwongen ontslagen worden gebruikt.

Een woordvoerder van de RDG, die de spoorwegindustrie vertegenwoordigt, zei: “De pandemie is een ongekende financiële schok voor de spoorwegen.

“Hoewel er geen beslissingen zijn genomen over ticketkantoren, zullen met de versnelling van veranderende reispatronen en meer passagiers die migreren naar digitale technologie, veel banen moeten veranderen om meer passagiersgericht te worden.

“Treinbedrijven werken samen met vakbonden om deze veranderingen aan te pakken, terwijl ze ervoor zorgen dat de industrie niet meer dan zijn eerlijke deel van de belastingbetaler eist”, voegde ze eraan toe.

De bazen van spoorvervoerders zijn in gesprek met de overheid over de sluitingen, die tot ontslagen kunnen leiden als het personeel niet in andere rollen kan worden overgeplaatst, meldt de Sunday Times.

Tijdens de pandemie stortte het aantal treinreizigers in, evenals de inkomsten.

Kosten van levensonderhoud stijgen in hoogste tempo in 30 jaar Luchtvaarttarieven zijn onvermijdelijk, waarschuwt luchtvaartmaatschappij Burgemeesters roepen regering op om treinplannen opnieuw te beoordelen

Het aantal passagiers herstelt zich nog steeds, met grote veranderingen zoals hybride werken die het woon-werkverkeer en de verkoop van abonnementen beïnvloeden.

Om ervoor te zorgen dat de spoorwegen tijdens de pandemie konden blijven rijden, greep de overheid in om de industrie te financieren.

Onlangs vertelde spoorwegminister Wendy Morton aan de BBC dat belastingbetalers de spoorwegen hadden gesteund met meer dan £ 14 miljard aan financiering, en dat belastingbetalers een goed rendement moesten behalen op wat ze hadden geïnvesteerd.

Als onderdeel van plannen om de spoorwegen te moderniseren, heeft minister van Transport Grant Shapps zich ertoe verbonden de kaartverkoop te moderniseren met meer digitalisering, als onderdeel van het Williams-Shaps-plan voor het spoor.

Afbeeldingsbron, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, Online gekochte treinkaartjes kunnen worden opgehaald bij zelfbedieningskiosken in het Daft-plan van treinstations

Manuel Cortes, algemeen secretaris van de TSSA, zei: “Grant Shapps moet zich realiseren dat dit dwaze plan waarschijnlijk zal resulteren in de dreiging van gedwongen ontslagen, en als dat gebeurt, zullen we stembiljetten voor vakbondsacties uitgeven.

“Het sluiten van de kassa’s zal niet alleen tegengewerkt worden door de vakbonden, maar ook door het grote publiek.

“Shaps moet het opnemen tegen de anonieme accountants in de Schatkist, omdat een goed gerunde en volledig functionerende spoorweg van vitaal belang is bij het opbouwen van een economisch herstel van Covid.

“De regering zou haar plannen nu in detail met ons en forenzen moeten delen als ze er zo zeker van zijn dat het sluiten van loketten en 2 miljard pond per jaar uit onze spoorwegen halen de beste manier is om vooruit te komen.

“Ik zou er sterk bij hen op aandringen om te heroverwegen,” voegde de heer Cortes eraan toe.

Treinloketten worden gerund door treinmaatschappijen in verschillende stations, en niet door Network Rail.