Vakbonden bekritiseren plannen om brand aan te pakken en opnieuw in dienst te nemen na ontslagen P&O

Vakbonden bekritiseren plannen om brand aan te pakken en opnieuw in dienst te nemen na ontslagen P&O

Door Michael Race
Zakelijke verslaggever, BBC News

Gepubliceerd18 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBeeldbron, Getty Images

Vakbonden hebben kritiek geuit op de plannen van de regering om de zogenaamde brand en het opnieuw in dienst nemen van werknemers aan te pakken in het kielzog van P&O Ferries die 800 werknemers ontsloeg zonder voorafgaande kennisgeving.

Minister van Handel, Paul Scully, heeft wetgeving onthuld om “gewetenloze” werkgevers die geen zinvol personeelsoverleg houden te “klemmen”.

Maar het Trades Union Congress (TUC) zei dat de plannen “niet bijtend” zijn.

Labour zei dat de verhuizing “too little, too late” was en “geen troost zou bieden” aan de ontslagen werknemers van P&O Ferries.

De praktijk van fire and rehire is wanneer een werkgever een werknemer ontslaat en hem opnieuw in dienst neemt onder nieuwe, minder gunstige voorwaarden.

Het Department for Business, Energy and Industrial Strategy zei dat een nieuwe wettelijke gedragscode zou beschrijven hoe bedrijven “eerlijk, transparant en zinvol overleg moeten voeren over voorgestelde wijzigingen in arbeidsvoorwaarden”.

De nieuwe wetgeving zou een afschrikkende werking hebben, zei de regering, inclusief een maatregel waarbij rechtbanken of tribunalen de vergoeding van een werknemer met 25% kunnen verhogen als een werkgever de code niet naleeft.

Zijn de ontslagen bij P&O Ferries legaal? Waarom ontslaan en nemen bedrijven hun werknemers opnieuw aan?

De regering zei dat het “altijd duidelijk was” dat het gebruik van vuur en opnieuw aannemen als “onderhandelingstactiek volkomen onaanvaardbaar is”, en zei dat ze verwachtte dat bedrijven werknemers eerlijk behandelen.

Het voegde er echter aan toe, in het licht van “de schandelijke acties van P&O Ferries door 800 werknemers ter plaatse te ontslaan zonder overleg”, erkende het “de noodzaak van meer duidelijkheid voor werkgevers”.

Het besluit van P&O Ferries om de 800 ontslagen medewerkers te vervangen door uitzendkrachten die gemiddeld £ 5,50 per uur verdienen, wat minder is dan het Britse minimumloon, heeft woede veroorzaakt bij het publiek, vakbonden en politici.

Premier Boris Johnson en minister van Transport Grant Shapps, evenals vakbonden, hebben de baas van de firma Peter Hebblethwaite opgeroepen om af te treden, nadat hij zijn beslissing om de arbeiders te ontslaan had toegegeven zonder eerst de vakbonden te raadplegen, de wet overtreden.

De heer Scully zei dat de acties van P&O Ferries “geen geval van brand en opnieuw inhuren waren – gewoon vuur”.

Hij voegde eraan toe: “Dit heeft de maatregelen blootgelegd die sommige bedrieglijke werkgevers bereid zijn te nemen om de wet uit te buiten en te overtreden.”

Maar secretaris-generaal van de GMB, Gary Smith, zei dat de voorstellen van de regering eruitzagen als “vergeefs knutselen, en de plaag van vuur en opnieuw in dienst nemen moet vanaf het begin worden uitgesloten”.

Hij voegde eraan toe: “Fire and rehire is een wrede, verouderde, Dickensiaanse werkpraktijk die naar de schroothoop van de geschiedenis zou moeten worden verwezen.

“We hebben dringend duidelijke wetgeving nodig om deze weerzinwekkende tactiek te verbieden die, tenzij gecontroleerd, levens in het VK zal blijven verwoesten.”

‘Plannen schieten tekort’

TUC algemeen secretaris Frances O’Grady noemde de wettelijke code een “kleine stap voorwaarts”, en voegde eraan toe: “Het zal malafide werkgevers zoals P&O er niet van weerhouden de rechten van werknemers met voeten te treden.”

En Unison-secretaris-generaal Christina McAnea zei ook dat de plannen “ver te kort schieten”.

De plaatsvervangend leider van Labour, Angela Rayner, betuigde hun bezorgdheid en zei dat de aankondiging van de regering “erg tekort schoot om het schandaal van brand te stoppen en helemaal opnieuw in dienst te nemen”.

Ze voegde eraan toe: “We hebben al gezien dat een paar extra centen ter compensatie een prijs is die malafide bazen zullen betalen op weg naar veel grotere winsten.

“[The] aankondiging laat meer vragen dan antwoorden achter.”

Bijschrift afbeelding, P&O Ferries baas Peter Hebblethwaite heeft aan parlementsleden toegegeven dat een besluit om 800 werknemers te ontslaan zonder voorafgaande kennisgeving de wet overtreedt

Eerder op dinsdag reageerde de baas van P&O Ferries, de heer Hebblethwaite, op oproepen van de regering om de 800 ontslagen werknemers te herstellen, waarbij hij erop aandrong dat een ommezwaai de ineenstorting van het bedrijf zou veroorzaken.

Het kwam nadat de transportsecretaris P&O “een laatste kans” gaf om personeel opnieuw in dienst te nemen met hun vorige loon.

Hebblethwaite vertelde de Schotse MSP’s dat het bedrijf “nauwgezet alle mogelijke alternatieven had onderzocht”.

Toen het personeel ontsloeg, zei P&O dat de verhuizing essentieel was voor het voortbestaan ​​van het bedrijf, aangezien het een verlies van £ 100 miljoen op jaarbasis had gemaakt, dat was gedekt door moederbedrijf DP World.

Het multinationale haven- en logistiekbedrijf is gevestigd in Dubai en wordt gerund door Sultan Ahmed bin Sulayem.

Het betaalde in 2020 een dividend van £ 270 miljoen aan aandeelhouders en beheert enkele van de grootste scheepvaartterminals van het VK.