Uitstel van verhoging premie volksverzekeringen zou ‘geen probleem’ zijn

Uitstel van verhoging premie volksverzekeringen zou ‘geen probleem’ zijn

Door Dharshini David
Economiecorrespondent, BBC News

30 minuten geleden gepubliceerdDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, kanselier Rishi Sunak zei dat hij zich inzet om het tekort van het VK te verkleinen

Een hoge functionaris die eerder was belast met het doorlichten van de plannen van de Schatkist, heeft de BBC-kanselier Rishi Sunak verteld dat hij het zich kan veroorloven de belastingverhogingen van april uit te stellen.

Sir Charlie Bean, die onlangs het Office for Budget Responsibility verliet, zei dat het plan voor een onmiddellijke stijging eerder politiek dan economisch is.

De verhoging van de National Insurance in april zal de gemiddelde werknemer £ 250 per jaar belasten en de kosten verhogen voor bedrijven die personeel aannemen.

De kanselier houdt vol dat de prioriteit moet liggen bij het terugdringen van het tekort.

De heer Sunak zei dat dat “hard werken, prioriteiten stellen en de bereidheid om elders moeilijke en vaak impopulaire argumenten te maken” vereist.

Maar Sir Charlie zei: “Er is geen probleem in het VK om een ​​paar miljard pond te lenen voor een extra jaar. Wat je niet kunt draaien, zijn aanhoudende grote tekorten, maar het tempo waarmee je een tekort wegwerkt, is in feite een politiek oordeel.”

De verhogingen breken een manifest-belofte en betekenen de hoogste belastingdruk sinds de jaren vijftig. Critici zijn onder meer die van Rishi Sunak’s eigen partij: parlementslid Sir John Redwood vreest dat de wandelingen het herstel zouden kunnen “zandzakken”.

Hij is een van degenen die hebben benadrukt dat het tekort de laatste tijd sowieso sneller is weggewerkt dan verwacht, dankzij een sterker banenherstel.

U kunt hier meer over horen in het Analyseprogramma van Radio 4 “Can the UK ever be a low tax economy again?” Om 2030 op 14 maart en op BBC Sounds’Betalen met een doel’

Sunak had voor ogen dat dit een terugverdientijd zou zijn – nadat een reddingsplan dat de meeste middelen van bestaan ​​beschermde tegen de verwoestingen van de pandemie, het grootste tekort in vredestijd veroorzaakte.

Hij wil de staatskas herstellen en al lang bestaande problemen aanpakken. Hij schiep de verhogingen, die vorig najaar werden aangekondigd, als betaling met een doel, en verklaarde dat “elk pond van de heffing rechtstreeks naar de gezondheidszorg en sociale zorg gaat”.

Maar de heer Sunak had de omvang van de kosten van levensonderhoud niet voorzien. Aangezien de oorlog in Oekraïne de brandstofprijzen doet stijgen, kan de inflatie het hoogste punt in 40 jaar bereiken.

Volgens sommige analyses zouden huishoudens een verlaging van de levensstandaard kunnen zien die gelijk is aan £ 1.000 per jaar.

En dat is zonder de belastingverhogingen van april.

Afbeeldingsbron, Getty Images Afbeeldingsbijschrift, Verhoogde kosten van huishoudelijke rekeningen en supermarktwinkels hebben de druk op de kanselier vergroot om de stijging van de nationale verzekeringen uit te stellen

Maar de kanselier houdt stand – tot nu toe.

Verhoog nu de belastingen, stelt hij, en hij kan de komende jaren duurzaam lagere belastingen leveren – en voorkomen dat de rentebetalingen op de staatsschuld stijgen.

Beschikbare opties

Maar kan hij die toekomstige bezuinigingen echt waarmaken?

Economen zeggen dat een beproefde zoetstof, een verlaging van het hoofdtarief van de inkomstenbelasting, betaalbaar kan zijn voor de verkiezingen. Maar misschien moet hij ergens anders geld ophalen.

Nu nivellering en netto nul op de agenda staan, merken velen op dat de overheid een meer ontspannen kijk op de omvang van de staat kan aannemen, een meer interventionistische rol. En de staatskas is niet immuun voor inflatie: geld dat bestemd is voor diensten zal niet zo ver reiken als verwacht.

Ondertussen, op langere termijn, zegt Sir Charlie dat demografie de bedoelingen zou kunnen dwarsbomen.

“Het zijn niet alleen mensen die langer leven, maar ook technologische vooruitgang in de manier waarop de gezondheidssector en de vraag zodanig is dat als die behandelingen beschikbaar zijn om mensen langer in leven te houden, mensen ze zullen willen.

“En het is redelijk om te denken dat de stijgende trend in de uitgaven voor gezondheidszorg en sociale zorg en pensioenen zal leiden tot nog eens 75 miljard pond aan uitgaven in de komende vijf jaar, mogelijk 150 miljard pond in het volgende decennium.”

Bijschrift afbeelding, Een vergrijzende bevolking heeft geleid tot de gezondheids- en zorgheffing van de kanselier

Kan dat worden gecompenseerd door ergens anders op de uitgaven te drukken?

Lord Macpherson, tot 2016 permanent secretaris van de Schatkist, is sceptisch.

“Veel van het laaghangend fruit in de publieke sector is effectief geplukt door [former chancellor] George Osborne”, zegt hij. “Dus de mogelijkheden om programma’s zoals de politie, de gevangenissen en de lokale autoriteiten te schrappen, zijn er gewoon niet”.

In de naoorlogse jaren slaagden regeringen er ook in om de gezondheidsuitgaven op te voeren zonder dat de belastingdruk steeg door te bezuinigen op gebieden zoals defensie-uitgaven – maar de oorlog in Oekraïne zet hernieuwde druk op dat gebied.

Pensioen probleem

Kunnen welzijnsuitgaven een antwoord bieden?

Tot dit jaar was de AOW bestemd om te stijgen met de laagste van de inflatie, de gemiddelde loongroei of 2,5%. Die drievoudige vergrendeling is tijdelijk opgeschort, waardoor een andere manifest-belofte wordt verbroken, nadat verstoringen van de economie veroorzaakt door Covid het onbetaalbaar maakten.

Econoom Dame DeAnne Julius, voorheen lid van het Monetary Policy Committee van de Bank of England, vraagt ​​zich af of het kan worden hersteld.

“In de afgelopen 10 jaar sinds het van kracht is, zijn de pensioenen veel sneller gegroeid dan de inkomsten of de inflatie. Dus dat is een ratel die we ons echt niet kunnen veroorloven.”

Toch moeten belastingen mogelijk meer geld opleveren. Maar van wie? Tikken op de rijksten kan aantrekkelijk zijn, maar DeAnne Julius benadrukt dat “de hoogste 10% van de verdieners daadwerkelijk 60% van de inkomstenbelasting betaalt.” Ze geeft de voorkeur aan CO2-heffingen.

Lord Macpherson zegt dat alleen de grote drie: inkomstenbelasting, volksverzekeringen of btw serieus geld kunnen opleveren.

Maar de moeilijkheden van George Osborne met de zogenaamde Pasty Tax laten zien hoe moeilijk het is om een ​​van die belastingen op te heffen.

Afbeeldingsbron, Getty Images Afbeelding bijschrift, Bakers slaagde erin de zogenaamde ‘paste-belasting’ van George Osborne ongedaan te maken

Er zijn geen gemakkelijke antwoorden.

Kanseliers bidden voor een snellere groei die automatisch de schatkist aanvult. Maar vaak zijn ze teleurgesteld – of kregen ze te maken met grote curveballs.

De berichten van de Zorgtoeslag waren: als je meer diensten wilt, moet je betalen. Dat zal waarschijnlijk weerklinken in moeilijkere gesprekken met kiezers

Terwijl de klok tikt naar de lenteverklaring, wil Rishi Sunak misschien de klap van de onmiddellijke belastingverhogingen verzachten. Per slot van rekening zijn ze misschien niet alleen schadelijk voor huishoudens, maar ook voor de algehele groei en dus ook voor de staatskas.

Uiteindelijk kunnen de betalingen die voor een bepaald doel zijn ontworpen, averechts werken, simpelweg vanwege een ongelukkige timing.