Uber zet gele taxi’s in New York City in app

Uber om de gele taxi’s van New York City in de app te vermeldenGepubliceerd20 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Reuters

Na het verwoesten van de gele taxi-industrie in New York City, onderneemt Uber nu stappen om het te omarmen.

Het bedrijf zal nu de gele taxi’s van New York City op zijn app vermelden, een samenwerking die Uber beschrijft als de nieuwste stap in een wereldwijde inspanning om samen te werken met de taxi-industrie om nieuwe markten te ontsluiten.

Het heeft al soortgelijke regelingen in landen als Spanje, Duitsland, Oostenrijk en Turkije.

Uber kampt met een chauffeurstekort als gevolg van de pandemie.

De deal voegt ongeveer 14.000 taxichauffeurs met een vergunning in New York City – een van de belangrijkste markten – toe aan het platform van Uber.

Guy Peterson, directeur bedrijfsontwikkeling voor Uber, noemde het een “winst voor chauffeurs”.

“Ze hoeven zich niet langer zorgen te maken over het vinden van een tarief tijdens de daluren om een ​​straatbezoek terug te krijgen naar Manhattan in de buitenwijken,” zei hij.

Het aantal ritten in gele taxi’s in New York is gedaald sinds Uber in 2011 in de stad werd gelanceerd, omdat mensen kozen voor het gemak van online boeken. De ineenstorting heeft ertoe geleid dat bijna duizend chauffeurs de afgelopen jaren faillissement hebben aangevraagd.

In het kader van de samenwerking zullen de softwarebedrijven die momenteel werken met taxichauffeurs met een stadsvergunning, integreren met Uber, waardoor de tarieven worden verlaagd. Hoeveel dat zou zijn, willen de bedrijven niet zeggen.

Het aanbod wordt dit voorjaar voor het publiek uitgerold. Rijders die via de app een gele taxi aanhouden, betalen tarieven die vergelijkbaar zijn met het duurdere UberX-aanbod van Uber, volgens een Wall Street Journal-rapport dat Uber heeft bevestigd.

Aandelen in Uber stegen op het nieuws.

Maar Bhairavi Desai, uitvoerend directeur van de New York Taxi Workers Alliance, zei dat Uber niet de fout moet maken te denken dat dit betekent dat de gevechten met chauffeurs in New York voorbij zijn.

“De bedrijven die deze industrie hebben verscheurd, hebben dit meer nodig dan de chauffeurs”, zei mevrouw Desai. “De tariefstructuur die niet genoeg is voor Uber-chauffeurs, zal ook niet genoeg zijn voor gele taxichauffeurs.”