Spotify stopt met streamen in Rusland vanwege veiligheidsproblemen

Spotify stopt met streamen in Rusland vanwege veiligheidsproblemenGepubliceerd21 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenOorlog Rusland-Oekraïne Afbeeldingsbron, Reuters

Spotify trekt zich terug uit Rusland onder verwijzing naar een nieuwe wet die de gevangenis bedreigt voor het verspreiden van “nepnieuws” over de strijdkrachten van het land.

Het muziekstreamingbedrijf zei dat bezorgdheid over de veiligheid van het personeel en “mogelijk zelfs onze luisteraars” het ertoe hadden aangezet om de gratis service volledig op te schorten.

Spotify sloot eerder in maart zijn kantoor in Rusland.

Maar het zei dat het zijn dienst operationeel wilde houden om “onafhankelijk nieuws” aan het land te verstrekken.

“Spotify is blijven geloven dat het van cruciaal belang is om te proberen onze service operationeel te houden in Rusland om betrouwbaar, onafhankelijk nieuws en informatie uit de regio te bieden”, aldus Spotify in een verklaring.

“Helaas vormt de onlangs aangenomen wetgeving die de toegang tot informatie verder beperkt, de vrije meningsuiting uitschakelt en bepaalde soorten nieuws strafbaar stelt, de veiligheid van Spotify-medewerkers en de mogelijkheid dat zelfs onze luisteraars in gevaar komen.”

Steeds meer bedrijven trekken zich terug uit Rusland BBC-reporters hervatten Engelstalige uitzendingen vanuit Rusland

Nieuwe regels over wat mediabedrijven mogen uitzenden of online plaatsen, betekenen dat het publiceren van materiaal dat als “nepnieuws” wordt beschouwd over de Russische invasie in Oekraïne kan leiden tot lange gevangenisstraffen.

Na de goedkeuring van de wetgeving behoorden Bloomberg, de New York Times en CNN tot de verkooppunten die eerder deze maand plannen aankondigden om de berichtgeving vanuit het land op te schorten.

TikTok heeft na de introductie ook livestreaming en nieuwe inhoud van zijn platform opgeschort.

De BBC heeft de berichtgeving in Rusland opgeschort, maar is sindsdien hervat. De toegang tot BBC-websites is in Rusland beperkt en het Kremlin heeft BBC World News eerder deze maand uit de lucht gehaald.

Spotify, dat in 2020 in Rusland werd gelanceerd, is vooral bekend als een muziekstreamingplatform. Maar het is agressief overgestapt op podcasting als onderdeel van zijn bedrijfsmodel, met zijn bibliotheek met veel nieuws- en actualiteitenprogramma’s.

Sinds de oorlog in Oekraïne is het land niet in staat geweest zijn premium-abonnementen in het land te verkopen vanwege beperkingen die zijn ingesteld door betalingsproviders te midden van internationale sancties.

Deze laatste stap voegt het toe aan een lijst van honderden wereldwijde bedrijven die hun activiteiten in het land hebben verlaten of teruggeschroefd, waaronder BP, McDonald’s en Netflix.