Spotify betaalde vorig jaar 130 artiesten meer dan $ 5 miljoen

Spotify betaalde vorig jaar 130 artiesten meer dan $ 5 miljoen

Door Mark Savage
BBC Muziek-correspondent

Gepubliceerd56 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBeeldbron, Getty ImagesBeeldonderschrift, Popster Olivia Rodrigo had vorig jaar het meest gestreamde nummer op Spotify

Spotify heeft onthuld dat het vorig jaar $ 7 miljard heeft betaald aan houders van rechten in de muziekindustrie, goed voor bijna 25% van de totale inkomsten van de industrie.

Het nieuws kwam op de Loud And Clear-website van het bedrijf, die vorig jaar werd gelanceerd met als doel “meer transparantie” rond zijn betalingen.

De streaminggigant zei dat 52.600 artiesten in 2021 meer dan $ 10.000 (£ 7.500) verdienden met Spotify.

Daarvan kregen 130 de afgelopen 12 maanden meer dan $ 5 miljoen (£ 3,8 miljoen).

Spotify noemde geen van de betrokken artiesten, maar de meest gestreamde acts vorig jaar waren Bad Bunny, Taylor Swift, BTS, Drake en Justin Bieber; terwijl het meest gestreamde nummer Olivia Rodrigo’s rijbewijs was.

Afbeeldingsbron, IFPIImage-bijschrift, BTS was vorig jaar de bestverkochte act ter wereld

De ruwe cijfers van de streaminggigant vertellen echter niet het volledige verhaal.

Een artiest wiens muziek bijvoorbeeld $ 10.000 aan Spotify-royalty’s verdient, ontvangt mogelijk slechts $ 2.000, zodra het platenlabel en de uitgevers hun deel nemen. Voor een zevenkoppige band als BTS, wordt die $ 2.000 op zeven manieren verdeeld.

Songwriters en sessiemuzikanten krijgen nog minder betaald, en velen worstelen om de eindjes aan elkaar te knopen.

Toch bieden de gegevens van Spotify enig inzicht in hoe artiesten het doen in het streamingtijdperk – met inkomsten die tussen de volgende haakjes vallen:

$ 10.000 – $ 49.999: 36.100 artiesten$50.000 – $99.999: 7.000 artiesten$ 100.000 – $ 499.999: 7.330 artiesten$ 500.000 – $ 999.999: 1.130 artiesten$ 1.000.000 – $ 1.999.999: 590 artiesten$ 2.000.000 – $ 4.999.999: 320 artiesten$ 5 miljoen en meer: 130 artiesten

Ongeveer 28% van de artiesten die vorig jaar meer dan $ 10.000 verdienden (ongeveer 15.140) uploadde hun eigen muziek via TuneCore, Ditto, DistroKid en CD Baby – wat betekent dat ze het grootste deel van hun inkomsten hebben behouden.

Spotify schatte ook dat de meeste van deze artiesten vorig jaar ongeveer $ 40.000 (£ 30.000) zullen hebben verdiend als de inkomsten van concurrerende streamingsites en cd-verkopen in aanmerking worden genomen.

Natuurlijk vertegenwoordigen de muzikanten waar we het over hebben het topje van een zeer grote ijsberg.

Spotify zegt dat ongeveer acht miljoen mensen nummers hebben geüpload naar zijn service, en elke dag komen er 60.000 nieuwe nummers binnen. Als gevolg hiervan genereert 99,3% van de artiesten op Spotify minder dan $ 10.000 per jaar.

Het bedrijf stelt dat meer dan de helft van de acht miljoen artiesten in zijn database minder dan 10 nummers hebben geüpload, “dus ze zijn vrij vroeg op hun reis, of misschien doen ze het meer als een hobby”, zei Spotify’s wereldwijde hoofd van muziekproduct, Charlie Hellman, in een interview met Music Ally.

Hij voegde eraan toe dat het aantal artiesten dat meer dan $ 10.000 genereert in de afgelopen 12 maanden met 10.100 is gestegen – en dat “de industrie half zo topzwaar en half zo ster-geconcentreerd is als in de hoogtijdagen van de cd.”

Wereldwijde muziekuitgaven stijgen tot $ 26 miljard BTS was vorig jaar de bestverkochte act ter wereld Apple en Spotify onthullen de meest gestreamde nummers van 2021

Dit is hetzelfde argument dat wordt gepropageerd door de bredere muziekindustrie, die beweert dat meer artiesten in het streamingtijdperk hun brood verdienen dan op enig ander moment in de geschiedenis.

De BPI, die de Britse muziekindustrie vertegenwoordigt, zegt dat bijna 2.000 artiesten in 2021 meer dan 10 miljoen UK-streams hebben behaald, een stijging van 25% ten opzichte van 2020.

“De opkomst van streaming heeft meer artiesten dan ooit in staat gesteld – van alle achtergronden en tijdperken – om nieuwe fanbases over de hele wereld op te bouwen en een succesvolle carrière in de muziek op te bouwen”, zei BPI-topman Geoff Taylor in januari.

Eerder deze week werd bekend dat de totale inkomsten van de muziekindustrie in 2021 met 18,5% zijn gestegen tot $ 25,9 miljard (£ 19,5 miljard), het hoogste niveau sinds het begin van de records in de jaren negentig.

Op zijn Loud And Clear-website pochte Spotify over zijn bijdrage aan dat cijfer en beweerde dat zijn “in totaal $ 7 miljard het grootste bedrag is dat een retailer in één jaar in de geschiedenis aan de muziekindustrie heeft betaald – inclusief een enkele retailer op het hoogtepunt van de CD- of digitale downloadtijdperk.”

Volg ons op Facebookof op Twitter @BBCNewsEnts. Als je een e-mail met een verhaalsuggestie hebt entertainment.news@bbc.co.uk.