Shell heroverweegt vertrek uit olieveld bij Shetland

Shell heroverweegt vertrek uit olieveld bij Shetland

Door Simon Jack
Bedrijfsredacteur

Gepubliceerd47 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBeeldbron, Getty Images

Energiegigant Shell heroverweegt zijn recente besluit om investeringen uit een groot nieuw Brits olieveld terug te trekken, zo heeft de BBC begrepen.

In december zei Shell dat de economische zaak – samen met mogelijke vertragingen in de regelgeving – betekende dat het zich terugtrok uit het Cambo-olieveld, dat 120 kilometer uit de westkust van Shetland ligt.

Op dat moment was de prijs van ruwe olie onder de $ 70 per vat.

Sindsdien heeft het het dubbele van die prijs bereikt en is het constant meer dan $ 100 geweest.

De olieprijzen zijn volatiel vanwege de angst dat Russische olie ofwel zal worden gemeden, ofwel zal worden afgesneden.

De wens om de Europese afhankelijkheid van de Russische export te verminderen, heeft de Britse regering ook bereid gemaakt om sneller te investeren in binnenlandse fossiele brandstoffen.

Shell heeft zijn belangen in het veld nog niet verkocht. Bronnen dicht bij de zaak zeiden dat, hoewel het officiële standpunt van het bedrijf niet was veranderd, het wel erkende dat de economische, politieke en regelgevende omgeving enorm was veranderd sinds het besluit slechts drie maanden geleden werd aangekondigd.

Shell heeft vorige week opnieuw een aanvraag ingediend voor de ontwikkeling van het Jackdaw North Sea-gasveld – voor de oostkust van Schotland – nadat deze in oktober was afgewezen door milieutoezichthouders.

Het bedrijf zei dat het de chemische processen bij de gaswinning had aangepast om aan de wettelijke vereisten te voldoen.

De Britse regering zei dat investeringsbeslissingen een commerciële aangelegenheid zijn voor de betrokken bedrijven, maar blijft zich inzetten voor de binnenlandse offshore olie- en gassector terwijl het VK overgaat naar een netto nul-uitstoot van broeikasgassen.

Wat betekent netto nul?

De Britse regelgever voor de Noordzee is van plan later dit jaar de eerste olie- en gasvergunningsronde voor nieuwe velden sinds 2020 te houden.

Shell’s besluit van afgelopen december om zich terug te trekken uit het project werd genomen twee weken na COP26 – een spraakmakende wereldwijde klimaatconferentie in Glasgow – en werd ronduit verwelkomd door milieuactivisten, die het besluit van Shell beschreven als een hamer op het project.

Het Cambo-olieveld

Tessa Khan, directeur van milieugroep Uplift, zei dat nieuwe olie- en gasactiva in de Noordzee, zoals Cambo, niet zouden helpen de prijzen te verlagen of de energievoorzieningszekerheid van het VK veilig te stellen.

“In tegenstelling tot wat” [Business Secretary] Kwasi Kwarteng heeft gezegd, dit is niet ‘onze olie’,” zei ze.

“Het is van Shell die het in het buitenland zal verkopen aan de hoogste bieder. Volgens de eigen cijfers van de regering wordt 80% van de Noordzee-olie in tankers gedaan en geëxporteerd.

“Wat het zal doen, is een CO2-uitstoot produceren die gelijk is aan 18 kolencentrales, terwijl we nu al de gevolgen van de klimaatcrisis ervaren. Cambo heeft vandaag net zo weinig zin als vorig jaar.”

De regering zal begin volgende week haar strategie voor de energievoorziening bekendmaken.