Rusland sancties: hoe de maatregelen het dagelijks leven hebben veranderd

Rusland sancties: hoe de maatregelen het dagelijks leven hebben veranderd

Door Olga Shamina & Jessy Kaner, BBC Russian & Simon Fraser
BBC nieuws

Gepubliceerd7 uur geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenRusland-Oekraïne oorlogBeeldbron, Getty Images

De VS, het VK en de EU hebben ongekende financiële sancties opgelegd aan Rusland vanwege de invasie van Oekraïne, en honderden internationale bedrijven hebben zich teruggetrokken uit het land.

De impact van deze maatregelen begint nu pas merkbaar te worden, nu de kosten van basisproducten stijgen, een dreigend risico op banenverlies en voor sommigen een toenemend gevoel van isolement.

Hier zijn enkele van de manieren waarop het dagelijks leven is veranderd. Alle namen zijn gewijzigd en valutaconversies waren correct op het moment van publicatie.

Kookolie, suiker en bloeddrukmedicatie

De consumentenprijzen stegen met 2,2% in de eerste week van de invasie, met voedsel als een van de grootste stijgingen • Sommige winkels beperken de verkoop van nietjes, na berichten over hamsteren • De verkoop van medicijnen is niet onderworpen aan sancties, maar grote rederijen schorten de diensten op , leveringen kunnen worden geraakt

De roebel is gekelderd sinds Rusland Oekraïne is binnengevallen, waardoor veel retailers hun prijzen hebben verhoogd. Daria, die in het centrum van Moskou woont, zegt dat ze nog geen lege schappen heeft gezien. “Voedsel zal niet verdwijnen, maar zal duurder worden”, zegt ze. “Hoeveel duurder, ik kan me niet voorstellen – en ben bang om zelfs maar over na te denken.”

Jan, is een EU-burger die in Moskou woont en werkt. “Op 20 februari bestelde ik boodschappen voor 5.500 roebel [about $57; £44] en nu kost dezelfde mand 8.000′, zegt hij. De melkprijs is de afgelopen twee weken bijna verdubbeld, voegt hij eraan toe.

De suiker- en graanprijzen waren in februari al zo’n 20% hoger dan een jaar geleden. Het Russische staatspersbureau Tass zei dat sommige retailers waren overeengekomen de prijsstijgingen voor sommige nietjes te beperken tot 5%. Anderen beperken de hoeveelheid basisproducten zoals meel, suiker en olie die klanten kunnen kopen.

Daria heeft een voorraad ingeslagen. “We kochten 4 kg koffie, 4 liter zonnebloemolie, 4 liter olijfolie en vier flessen whisky.” Ze heeft ook een voorraad medicijnen voor drie maanden besteld voor haar hoge bloeddruk – ze zegt dat sommige medicijnen al moeilijker te krijgen zijn.

Laatste iPhones, en een laatste kans op ‘buitenlands geluk’

De prijs van sommige consumptiegoederen is drastisch gestegen • De kosten van smartphones en televisies zijn met meer dan 10% gestegen en een gemiddelde vakantie naar Turkije is met 29% gestegen • Grote merken zoals Apple, Ikea en Nike verkopen hun producten niet meer in Rusland

Daria had overwogen om nieuwe laptops voor haar gezin te kopen en haastte zich met de aankoop omdat ze de prijzen gestaag zag stijgen. “Begin februari kostten ze ongeveer 70.000 roebel [$730; £560] maar tegen het einde van de maand waren ze opgelopen tot 100.000 roebel, wat we betaalden. Ze gingen toen tot 140.000 voordat ze allemaal uitverkocht waren in Moskou.”

Afbeeldingsbron, Getty Images

Ze kochten geen iPhone-opladers, hoewel vele anderen dat wel deden – Apple zei op 2 maart dat het alle directe productverkopen in Rusland zou stopzetten. ‘Dat hadden we waarschijnlijk moeten doen,’ zegt Daria. “Er is een grap nu we allemaal de laatste iPhone hebben.”

Nieuwe auto’s zijn ook in prijs gestegen. “We hebben filters en olie voor de auto gekocht voor als hij een onderhoudsbeurt nodig heeft”, zegt Daria. “We zijn erin geslaagd om ze tegen de oude prijzen te kopen voordat ze voor onze ogen bijna verdubbelden.”

Pavel, een universitair docent met een vrouw en twee kinderen, was op zoek naar apparaten voor hun flat in Moskou. Op de dag dat de oorlog begon, zag hij sommige prijzen met bijna 30% stijgen. Hij slaagde erin een koelkast, fornuis, wasmachine en waterkoker te kopen, en bestelde een bed en een kast bij Ikea een dag voordat deze dichtging. Hij denkt niet dat de prijzen in Ikea zijn veranderd. “Ze hadden gewoon geen tijd om de prijzen te verhogen”, grapt Pavel bedroefd.

De symboliek van McDonald’s die zijn 847 restaurants sluit, is de Russen niet ontgaan – het was 30 jaar geleden een van de eerste westerse bedrijven in de Sovjet-Unie. Binnen enkele uren na de aankondiging verschenen duizenden advertenties van Russen die voedsel uit hun restaurants doorverkochten, tot 10 keer de gebruikelijke prijs. “Nuggets en taarten gekocht net voordat de restaurantketen sloot. Je laatste kans om buitenlandse gelukzaligheid te proeven”, zei een bericht.

Maar Vladimir, die in Saratov in het zuidwesten van Rusland woont, zegt dat hij de impact van de westerse sancties nog niet heeft gevoeld. “Vatniki [Kremlin supporters] zullen niet worden getroffen door de val van de roebel, omdat ze geen dure buitenlandse goederen kopen.”

Klanten verliezen en met creditcards jongleren

Russische banken verwijderd uit Swift internationaal betalingssysteem • Visa, Mastercard, American Express, Apple en Google Pay beperken hun diensten in Rusland • Russische centrale bank zegt dat economie tot 8% kan krimpen

“De situatie heeft een grote impact gehad op ons bedrijf”, zegt Natasha, die in de fitnessbranche werkt. “Onze klantenaantallen zijn gedaald. Mensen vragen ons hun clublidmaatschap terug te betalen. En onze kosten voor huur, uitrusting en schoonmaak stijgen allemaal. De uitgaande uitgaven zijn sinds de invoering van sancties met gemiddeld 30% gestegen.” Ze verwacht dat veel bedrijven zoals het hare zullen sluiten. Degenen die dat niet doen, zullen moeite hebben om Russische fabrikanten te vinden om geïmporteerde apparatuur te vervangen.

Ekaterina runt een aantal taalscholen en zegt dat de sancties haar al problemen hebben bezorgd. “We hebben leraren in andere landen die we niet kunnen betalen omdat alle overdrachtsnetwerken zijn bevroren. We hebben ook studenten in de VS, Duitsland en Letland die hun collegegeld niet op onze rekeningen kunnen betalen. We hebben manieren gevonden om het te omzeilen, maar op dit moment begint elke werkdag met het blussen van een nieuwe crisis.”

Ekaterina maakt zich zorgen over hoe ze hun internationale groepslessen zullen beheren als Zoom wordt geblokkeerd, en zegt dat ze problemen heeft gehad omdat haar online platforms werden onderhouden door een bedrijf in Oekraïne.

“Alles stopte meteen, hoewel we eeuwen met ze hebben samengewerkt. We waren erg blij met ze en hun werk was van topklasse. We zijn erg boos voor hen, voor onszelf, dat we allemaal in deze situatie zitten”, zegt ze.

Natasha vindt het moeilijk om met de veranderingen om te gaan. “Dit is een compleet nieuw soort crisis waardoor we ons allemaal verloren en verbijsterd voelen. Niet alleen in het bedrijfsleven, maar ook in ons eigen leven. Het verlies van inkomen, het moeten opgeven van een hele manier van leven, verminderde connecties, ook op sociale media , en niet kunnen reizen om familie en vrienden te zien die in het buitenland wonen. Er zijn veel dingen die we al hebben verloren en die we nog niet helemaal hebben begrepen.”

Daria zegt dat ze zich zorgen maakt over het verlies van banen als grote internationale bedrijven zich terugtrekken uit Rusland. “Tot nu toe zijn er geen bezuinigingen op de door de overheid gefinancierde projecten waar ik aan werk”, zegt ze, “maar ik ben erg bang mijn baan te verliezen.”

Mediasluitingen en herinneringen aan de Koude Oorlog

Nieuwe wet dreigt iedereen gevangen te zetten die “nep” nieuws over de invasie heeft verspreid • Onafhankelijke en internationale media onderworpen aan strenge beperkingen • Meer dan 13.000 mensen gearresteerd in anti-oorlogsprotesten

Daria houdt president Poetin verantwoordelijk voor de sancties, maar de meeste Russen halen hun nieuws uit de staatsmedia, die de anti-Oekraïne-propaganda van het Kremlin voeren. Veel mensen steunen hem en zullen uiteindelijk het Westen de schuld geven van sancties.

Anderen keuren de oorlog niet goed, maar zwijgen – het is riskant voor Russen om hun leider te bekritiseren. Westerse regeringen hopen dat de sancties tegen de Russen genoeg pijn zullen doen om verandering aan de top te brengen, maar dat kan enige tijd duren.

Media-onderschrift, BEKIJK: Personeel van TV Rain loopt weg van set na laatste uitzending

De opvatting dat alleen welgestelde Russen de pijn van sancties zullen voelen, is discutabel. Niemand weet precies wat er daarna gaat gebeuren, maar de economische gevolgen zullen naar verwachting ernstig en langdurig zijn. De Russische centrale bank zei dat er sinds de invasie een “drastische” economische verandering heeft plaatsgevonden.

Op het eerste gezicht zou je misschien niet raden wat er in Moskou aan de hand is, zegt Daria. De cafés en restaurants van de stad zitten vol, de metro werkt, de files in het centrum zijn nergens heen gegaan. “Tenminste als je de protesten, de zoektochten en het vertrek van creatieve mensen die veel lawaai maken over vertrekken niet ziet. Veel andere mensen vertrekken waarschijnlijk ook stilletjes. Dit geeft me het gevoel dat we bijna geen geld meer hebben lucht”, zegt ze.

De gebeurtenissen van vandaag roepen herinneringen op aan de jaren negentig, toen de Russische economie instortte nadat de Sovjet-Unie uit elkaar viel. “Het was interessant om met mensen van in de dertig te praten over die tijd en de bonkaarten die we voor eten hadden. We hadden coupons en penningen om suiker, boter en wodka te kopen”, zegt Daria.

“Ik herinner me de enorme rijen om worst te kopen… Er waren vaak luide argumenten, tegen het verkopen van dingen aan de kopers van buiten de stad. Het was beschamend. Ik hoop dat het niet weer zover komt.

“Ik ben bang dat er meer inbraken en overvallen zullen zijn door een plotselinge toename van armoede en banenverlies”, zegt ze.

Jan zegt dat hij niet heeft gemerkt dat het leven enorm verandert en dat hij niet van plan is te vertrekken. “Mijn familie en mijn werk zijn hier. Het is heel moeilijk om het leven helemaal opnieuw te beginnen op een nieuwe plek.”