Rouwende families worden geconfronteerd met extra kosten en papierwerk, zegt consumentengroep

Rouwende families worden geconfronteerd met extra kosten en papierwerk, zegt consumentengroep

Door Kevin Peachey
Personal finance correspondent, BBC News

Gepubliceerd46 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Ruth BlakemoreAfbeelding bijschrift, Ruth Blakemore richtte een overlijdensmeldingsservice op nadat haar vader werd overspoeld door papierwerk toen zijn vrouw stierf

Rouwende families worden geconfronteerd met extra kosten en een “bureaucratische nachtmerrie” wanneer ze financiële bedrijven informeren over de dood van een dierbare, aldus een consumentenorganisatie.

Fairer Finance ontdekte dat sommige investeringsmaatschappijen vergoedingen bleven incasseren totdat een rekening werd gesloten, wat maanden na het overlijden zou kunnen zijn.

Een brancheorganisatie gaf toe dat er gebieden waren waar de sector “te kort schoot”.

Bijna de helft van de spaarbedrijven verplichtte families om te bellen of een filiaal te bezoeken om hen op de hoogte te stellen van een overlijden.

Bel voor verandering

Fairer Finance ontdekte dat sommige investeringsmaatschappijen aanvullende vergoedingen terugbetaalden nadat een overlijden was gemeld, en andere namen kosten op in hun hoofdvergoedingen.

Een klein aantal bracht extra kosten in rekening om geld van rekeningen te betalen wanneer iemand stierf. Terwijl de voorwaarden dit duidelijk maken, wil de consumentengroep een wijziging van de regels.

Het zei dat investeringsmaatschappijen alleen mogen vragen wat nodig is om hun eigen kosten te dekken, en het riep ook op tot een verbod op annulerings- en rekeningsluitingskosten wanneer iemand stierf.

Tim Fassam, beleidsdirecteur bij PIMFA – de Personal Investment Management and Financial Advice Association, zei: “Hoewel we zouden verwachten dat persoonlijke beleggingsondernemingen altijd streven naar superieure consumentenresultaten aan hun klanten, zijn er duidelijke gevallen zoals benadrukt in dit rapport waar ze schieten tekort.”

Hij zei dat een nieuwe consumentenplicht, geschetst door de toezichthouder – de Financial Conduct Authority, meer nadruk zou moeten leggen op het bieden van eerlijke waarde aan klanten.

“Er moet echter worden opgemerkt dat het beëindigen van de rekeningen kosten met zich meebrengt voor bedrijven en hoewel de omstandigheden van die sluiting betreurenswaardig zijn, is het niet onredelijk voor bedrijven om te proberen een deel van de gemaakte kosten terug te vorderen”, voegde hij eraan toe.

‘We vonden papa huilen’ Bron afbeelding, Ruth Blakemore Bijschrift afbeelding, Pat en Ken Blakemore in gelukkiger tijden

Het Fairer Finance-rapport is opgesteld in opdracht van de overlijdensmeldingsdienst Life Ledger – een bedrijf opgericht door Ruth Blakemore. Ze werd hiertoe geïnspireerd na de ervaringen van haar vader, Ken, en haar familie na de dood van haar moeder, Pat, in 2016.

‘We vonden papa huilend,’ zei ze. “We hadden hem nog nooit zo zien huilen, zelfs niet toen mama stierf. Hij was omringd door papierwerk en vertelde ons met enige moeite over de [previous] Een paar dagen.

‘Papa was begonnen met het informeren van relevante organisaties over het overlijden van mama. Hij had advocaten in de arm genomen en een kopie van haar testament gevonden. Toen probeerde hij contact op te nemen met de bouwvereniging. Deze arme oude man stond een hele tijd alleen in de rij. terwijl, omdat het lunchtijd was, en toen hij vooraan in de rij stond, hem werd verteld dat hij een afspraak moest maken om elkaar persoonlijk te ontmoeten en hij werd weggestuurd.

“Toen nam hij contact op met haar pensioenmaatschappij. Ze namen een tijdje de telefoon niet op en toen ze dat deden, gaven ze hem een ​​ander nummer om te bellen – een ‘speciale hulplijn voor rouwverwerking’. De hulplijn was die dag gesloten. Hij nam contact op met haar mobiel telefoonmaatschappij. Na een half uur vasthouden gaf hij het op, en toen vonden we hem.’

De familie kwam tussenbeide om haar vader te helpen, nu 91 jaar oud, die ze beschreef als een “eenvoudige Yorkshireman die geldzaken serieus neemt”. Hij was vastbesloten om de zaken van zijn overleden vrouw af te handelen, maar liep tegen “een complexe berg administratie” aan.

Bijkomende kosten

Naast beleggingsrekeningen suggereerde het rapport dat er weinig prikkels waren voor financiële dienstverleners om snel en efficiënt te handelen wanneer ze op de hoogte werden gesteld van een overlijden.

De consumentengroep zei dat het gezinnen miljoenen ponden per jaar kostte door lopende kosten voor ongebruikte diensten, zoals abonnementen, evenals niet-opgeëiste spaar- en pensioenfondsen waar papierwerk en rekeninggegevens verloren waren gegaan.

Afbeeldingsbron, Getty Images

Het beschreef het meldingsproces als “verouderd en zeer op papier gebaseerd”, waarbij veel bedrijven van families eisen dat ze een originele overlijdensakte sturen.

De meesten hadden geen digitale mogelijkheid om een ​​overlijden te melden. Hierdoor moesten mensen aan de telefoonlijn wachten of in de rij staan ​​in een filiaal bij 22 van de 49 spaaraanbieders, waaronder banken in High Street en bouwfondsen, om het overlijden van een dierbare te melden.

Begrafenisbedrijf stort in elkaar en laat angst achter over betalingen

“Het beheren van de zaken van een dierbare wanneer deze sterft, zou geen bureaucratische en traumatische nachtmerrie moeten zijn. In de 21e eeuw zouden we beter gebruik moeten maken van technologie om het proces te vereenvoudigen en een deel van de last van rouwende families weg te nemen.” zei James Daley, directeur van Fairer Finance.

Hij pleitte voor het maken van digitale overlijdensakten.

De Tell Us Once-service helpt families om met één enkele melding openbare diensten op de hoogte te stellen van het overlijden van een dierbare. De informatie wordt gedeeld door HM Revenue and Customs, voor belastingkwesties, evenals afdelingen die zich bezighouden met uitkeringen, staatspensioenen, paspoorten en rijbewijzen.

Sommige banken maken deel uit van een soortgelijk systeem, de Death Notification Service genaamd, hoewel het rapport zei dat de particuliere sector op dit gebied meer “gefragmenteerd” was.