P&O Ferries’ baan snijdt een ‘PR-ramp’, zeggen experts

P&O Ferries’ baan snijdt een ‘PR-ramp’, zeggen experts

Door Emma Simpson
Zakelijke correspondent, BBC News

Gepubliceerd29 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Rex FeaturesAfbeelding bijschrift, Protesten buiten het Londense kantoor van P&O Ferries’ Dubai eigenaren DP World

P&O Ferries kan geld besparen door 800 werknemers te ontslaan en te vervangen door goedkoper uitzendpersoneel, maar dit brengt enorme kosten met zich mee voor het merk, waarschuwen experts.

“Het is het slechtste voorbeeld van hoe ik met werknemers moet omgaan die ik in meer dan 30 jaar crisiscommunicatie heb gezien”, zegt Stuart Bruce, die bedrijven adviseert over hun PR-strategie.

In slechts een paar uur tijd werd het bedrijf een case study over hoe je niet met een moeilijke situatie om moet gaan, zeggen experts.

P&O zei dat bezuinigingen nodig waren om te overleven.

“Het plan leek te zijn: ontsla 800 medewerkers met onmiddellijke ingang door middel van een videoboodschap van drie minuten; mishandel degenen die weigeren hun post te verlaten (indien nodig met handboeien); laat klanten gestrand in verschillende havens omdat er niemand is om schepen te bemannen; en vervang al het personeel met goedkope arbeidskrachten in een paar weken. Wat kan er mis gaan?” zegt Kate Hartley, auteur van “How to Communicate in a Crisis”.

P&O Ferries zei vrijdag dat geen van zijn mensen was opgedragen handboeien of geweld te gebruiken en dat het “verbeterde vertrekvoorwaarden bood aan de getroffenen om hen correct en snel te compenseren voor het gebrek aan waarschuwing en overleg”.

Dover MP opgeschrikt door boze P&O Ferries demonstranten P&O Ferries wekt verontwaardiging door 800 werknemers te ontslaan Demonstranten rukken op tegen P&O ontslagen Afbeeldingsbron, PA Media Afbeelding bijschrift, Protesten buiten het Londense kantoor van P&O Ferries’ Dubai eigenaar DP World’Less collegiate’

Maar mevrouw Hartley, die medeoprichter was van Polpeo, een bureau voor crisismanagement voor sociale media, zei dat er een oud gezegde is in de wereld van PR – dat je niet kunt communiceren hoe je uit een crisis komt waar je je in hebt gedragen – en dat P&O zich heeft gedragen zijn weg naar een van de ergste bedrijfscrises die ze de afgelopen jaren heeft gezien.

P&O Ferries is eigendom van de logistieke gigant DP World uit Dubai, die op zijn beurt wordt gecontroleerd door het staatsinvesteringsfonds van Dubai. Stuart Bruce zegt dat het moeilijk te geloven is dat een PR-adviseur, hoe jong ook, zo’n “verknoeide” handelwijze zou aanbevelen.

“Ik denk dat het wordt aangedreven door DP World, waar er een minder collegiale stijl van management zal zijn.

“PR-professionals kunnen werkgevers of klanten niet dwingen hun deskundige advies in acht te nemen en ernaar te handelen… dit is geen PR-mislukking, het is een mislukking van de mensheid. Het leiderschap van P&O Ferries en DP World zou geen lessen nodig moeten hebben over hoe om fatsoenlijk of moreel te zijn”, voegde Bruce eraan toe.

Media-onderschrift, P&O Ferries-werknemers kregen via video te horen dat het “hun laatste werkdag was”Videobericht

Voor PR-adviseur Abby Mangold was de grootste fout het vooraf opgenomen bericht dat aan de werknemers werd bezorgd.

“Het is niet de manier waarop je honderden mensen vertelt dat ze zijn ontslagen. Ja, er was personeel op meerdere locaties, maar heb op zijn minst de moed om het live te doen en laat zien hoe verwoestend dit nieuws zal zijn voor hen.

“Dan. neem je de tijd om met je mensen te praten, zonder dubbelzinnigheid of spin, waarom je deze moeilijke beslissing hebt moeten nemen.”

Vorig jaar moest de baas van het Amerikaanse hypotheekbedrijf Better.com, die honderden van zijn medewerkers ontsloeg tijdens een Zoom-bijeenkomst, zijn excuses aanbieden voor de manier waarop hij met de ontslagen omging.

Het gedrag van P&O Ferries heeft vakbonden en politici tot verontwaardiging gebracht.

In een brief aan het bedrijf zei de bedrijfssecretaris, Kwasi Kwarteng, dat het het bedrijf een slechte naam had bezorgd.

De BBC is niet verantwoordelijk voor de inhoud van externe sites.Bekijk originele tweet op Twitter’Grote reputatie-impact’

Er zijn de afgelopen 24 uur meer dan 3.000 vermeldingen van #boycottpando geweest op sociale media met een bereik van ongeveer 3,5 miljoen, merkt Abby Mangold op.

“Elke crisis is digitaal. P&O heeft geen sociale [media] strategie helemaal niet. Dit zal een enorme economische en reputatie-impact hebben”, zei ze.

Afbeeldingsbron, BBC NewsAfbeelding bijschrift, Protesten tegen de ontslagen bij P&O Ferries in Dover op vrijdag

Maar als het gehuil van protest luider wordt, zullen klanten deze veerbootmaatschappij dan een ruime ligplaats geven? Of zal deze aflevering over een jaar of twee vergeten zijn?

Het Europese transportbedrijf Girteka Logistics exploiteert meer dan 9000 vrachtwagens, de meeste op internationale routes door heel Europa – en er worden dagelijks honderden met veerboten vervoerd.

Simonas Bartkus, hoofd marketing en communicatie bij Girteka Logistics, zegt dat zijn bedrijf niet zou stoppen met het gebruik van P&O omdat het moet vertrouwen op de capaciteit die de veerbootmaatschappij biedt op belangrijke routes naar het VK.

Maar als eigenaar DP World in de toekomst ambities heeft om zijn activiteiten in het VK uit te breiden, kunnen er mogelijke gevolgen op lange termijn zijn door de gevolgen van de ontslagen bij P&O Ferries.