Parlementsleden dringen aan op onderzoek naar bankiers die zijn vastgezet voor ‘manipulatie’ van tarieven

Parlementsleden dringen aan op onderzoek naar bankiers die zijn vastgezet voor ‘manipulatie’ van tarieven

Door Andy Verity
BBC economie correspondent

Gepubliceerd10 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Getty/Peter JohnsonBijschrift afbeelding, Colin Bermingham (links) en Peter Johnson

Parlementsleden hebben opgeroepen tot een nieuw onderzoek naar het rentefraudeschandaal dat ertoe heeft geleid dat twee bankiers die op Barclays aan de bel bliezen, gevangen worden gezet.

Het komt nadat de BBC geluidsbanden aan het licht bracht die suggereren dat de Bank of England en hoge regeringsfunctionarissen Barclays onder druk hebben gezet om de rentetarieven te manipuleren.

Kamerleden in de huidige en voormalige Treasury Committees zijn bezorgd dat de verkeerde mensen zijn vervolgd.

Het Serious Fraud-bureau vertelde de BBC dat het een grondig onderzoek had uitgevoerd.

De oproepen voor een nieuw onderzoek volgen op de uitzending van een BBC Radio-onderzoekspodcast die de beweringen van handelaren onderzoekt dat zij het slachtoffer zijn van een hele reeks gerechtelijke dwalingen.

Het onthulde dat twee handelaren die werden vastgezet voor het manipuleren van rentetarieven, Peter Johnson en Colin Bermingham, de oorspronkelijke klokkenluiders van het schandaal waren.

‘Vreselijke ervaringen’

In de Radio 4-podcast The Lowball Tapes onthulde de BBC gelekte audio-opnames en documenten die zowel de Bank of England als de regering betrekken bij het onder druk zetten van banken om de rentetarieven te manipuleren.

De geluidsopnamen en documenten zijn bij een eerdere parlementaire enquête naar het schandaal in 2012 nooit ingezien.

Veel van het bewijs is ook nooit aan jury’s getoond in negen tariefvervalsingen tegen handelaren en makelaars die tussen 2015 en 2019 werden gehouden.

In totaal werden 38 handelaren vervolgd, waarvan 24 in het VK. Na negen strafprocessen aan beide zijden van de Atlantische Oceaan werden er elf veroordeeld.

Andrew Tyrie, voorzitter van de commissie die het schandaal in 2012 onderzocht, vertelde de BBC dat als ze hadden geweten wat de BBC sindsdien heeft ontdekt, ze verder zouden hebben onderzocht, waardoor de context waarin beslissingen werden genomen om 24 handelaren te vervolgen, zou veranderen.

“Mensen hebben hun leven ernstig door elkaar geschud. En ze hebben vreselijke ervaringen gehad met de processen,” zei hij.

“Voor zover ik kan zien, probeerden de klokkenluiders, zoals de naam al doet vermoeden, het juiste te doen. Klokkenluiden is een cruciaal onderdeel van de onderzoeksmachinerie. En het is heel belangrijk, het moet worden gezien om goed te functioneren. En het lijkt niet om in dit geval te werken.”

De zaak tegen de veroordeelde handelaren stond los van elke interventie waarbij de Bank of England betrokken was. Ze zouden een samenzwering zijn aangegaan om fraude te plegen door collega’s te vragen schattingen van de rentetarieven met een honderdste van een procentpunt naar boven of naar beneden bij te stellen (bekend als een “basispunt”).

Wat betekent Libor of Euribor ‘optuigen’?

Wat de FTSE 100 is voor aandelenkoersen, is Libor voor rentetarieven – een index die de kosten van het lenen van contant geld bijhoudt. Het grootste deel van de afgelopen 35 jaar hebben 16 banken elke ochtend om 11.00 uur een vraag beantwoord: tegen welke rente kun je geld lenen?

Ze dienen hun antwoorden in (bijv. RBS schat 3,14%, Lloyds 3,13% enz.) en er wordt een gemiddelde genomen om Libor te krijgen, een afkorting voor “London Interbank Offered Rate”. Om Euribor in te stellen, is het proces vergelijkbaar, maar met meer betrokken banken.

Het bewijsmateriaal tegen de handelaren die werden vastgezet wegens “rentemanipulatie” bestond volledig uit verzoeken die ze aan collega’s hadden gedaan om die geschatte rentetarieven naar boven of naar beneden bij te stellen, meestal met een honderdste van een procentpunt (op de geldmarkten bekend als een “basispunt” ).

De hoop was dat het het Libor-gemiddelde marginaal in de goede richting zou verschuiven ten gunste van de transacties van de bank die omhoog of omlaag gingen als gevolg van Libor.

Bij de andere vorm van tariefmanipulatie, bekend als lowballing, doen banken alsof ze veel goedkoper geld kunnen lenen dan ze in werkelijkheid kunnen. Het is op een veel grotere schaal.

Het bewijsmateriaal dat 10 jaar geleden voor de commissie van Andrew Tyrie werd bewaard, bevat een tape, bekend bij de toezichthouders die voor de commissie verschenen, waarop Barclays-handelaar Peter Johnson van zijn baas Mark Dearlove te horen krijgt dat de bank “zeer ernstige druk heeft uitgeoefend van de Britse regering en de Bank of England over het naar beneden duwen van onze Libors”.

Degenen die instructies van bovenaf gaven, zijn echter nooit vervolgd.

De Lowball Tapes onthullen ook dat Dearlove zegt dat hij eerder die maand rechtstreeks door de toenmalige directeur van de Bank of England, Paul Tucker, onder druk werd gezet om de Libor-rente van Barclays te verlagen omdat deze aandacht kreeg van de regering.

Bewijs dat voor de serie is gevonden, suggereert ook dat de Bank of England, toen ze probeerde de kredietcrisis en de bankencrisis die erop volgden het hoofd te bieden, tussenbeide kwam in het Libor-settingproces dat in augustus 2007 begon.

E-mails en beëdigde getuigenissen die nooit aan parlementsleden of jury’s zijn getoond, suggereren dat de Bank of England er eerst mee instemde dat senior bankdirecteuren op 14 augustus 2007 gezamenlijk Libor zouden verhogen omdat het te laag was om de rentetarieven weer te geven waarbij contant geld van eigenaar wisselde. Vervolgens kwam het tussenbeide om Barclays te vertellen zijn Libor-inzendingen op 1 september 2007 te verlagen na speculaties over de solvabiliteit van de bank.

Het laat ook zien dat Barclays-cashtraders Peter Johnson en Colin Bermingham tijdens de crisis hadden geprobeerd de klok te luiden over lowballing. Maar ze werden verre van bedankt, ze werden afzonderlijk vervolgd voor een veel kleinere vorm van rentefraude, die nu in de Verenigde Staten niet als een misdaad wordt beschouwd

De juridische afdeling van Barclays, de Britse toezichthouder de Financial Services Authority en het Amerikaanse ministerie van Justitie hadden allemaal toegang tot dit bewijsmateriaal. Toch was er geen melding van in de destijds gepubliceerde reglementen en niemand informeerde parlementsleden erover.

De roep om een ​​nieuw onderzoek wordt ondersteund door drie andere voormalige en huidige leden van de Treasury Committee.

“Er is een nieuw volledig, door de rechter geleid onderzoek nodig”, zei Kevin Hollinrake, lid van de Treasury-commissie en campagnevoerder tegen financiële corruptie. “Je kunt geen situatie hebben waarin de regelgevers, de ‘meesters van het universum’ de ene reeks regels volgen en de rest van ons de andere.

“Het kan me niet schelen wie deze mensen zijn: welk regeringsniveau, welk niveau van de Bank of England, of welk niveau van de FCA – of op welk niveau van de banken ze werken. Deze mensen moeten spelen met de regels. Dus er zou een onderzoek en onderzoek moeten komen om te zien of ze dat hebben gedaan.”

Mark Garnier, die in de commissie van 2012 zat die te horen kreeg dat de Bank of England Barclays niet onder druk had gezet, zei dat als hij nu voorzitter van de Treasury-commissie zou zijn, hij hoorzittingen zou bevelen om de waarheid te achterhalen. Teresa Pearce, een lid van dezelfde commissie uit 2012, zei dat het door de BBC ontdekte bewijsmateriaal aantoonde dat het onderzoek moest worden heropend.

Paul Tucker heeft geweigerd commentaar te geven op een BBC-recht van antwoord. Barclays reageerde niet op ons verzoek om commentaar, maar voormalige leidinggevenden hebben ontkend dat ze onder druk kwamen van de Bank of England om Libor te verlagen. De Bank of England heeft ook ontkend dat ze banken onder druk heeft gezet en zei dat Libor destijds niet gereguleerd was.

De Amerikaanse Federal Reserve weigerde commentaar te geven. Maar in een verklaring uit 2012 zei het dat het in 2007 “af en toe anekdotische rapporten van Barclays over problemen met Libor” had ontvangen en suggesties voor hervormingen deelde met de relevante Britse autoriteiten.