Oorlog in Oekraïne: wodkaproducent in Tsjernobyl blijft uitdagend

Oorlog in Oekraïne: wodkaproducent in Tsjernobyl blijft uitdagend

Door Victoria Gill
Wetenschapscorrespondent, BBC News

Gepubliceerd8 uur geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenRusland-Oekraïne oorlogBeeldbron, ATOMIKAfbeelding bijschrift, Er zijn nu drie varianten van Atomik Chernobyl fruitgeest

Het begon met “Tsjernobyl maneschijn”. Wetenschappers die gewassen bestudeerden die in de uitsluitingszone van Tsjernobyl werden verbouwd, besloten een deel van hun overgebleven graan te gebruiken om alcohol te produceren.

Dat experiment werd een sociale onderneming die een gedistilleerde drank maakte en verkocht, toepasselijk genoeg, Atomik.

Het doel was om aan te tonen dat licht radioactief fruit, geteeld in boomgaarden in of nabij de besmette uitsluitingszone rond de kerncentrale van Tsjernobyl, kon worden gedistilleerd tot een geest die niet meer radioactief was dan enig ander. De winsten werden doorgesluisd naar gemeenschappen die in achterstandswijken in de buurt van de zone wonen.

Nu Russische troepen het land bezetten waar dat fruit wordt verbouwd en geoogst, maakt dit ongebruikelijke bedrijf een uitdagende marketingactie door nog twee “premium drinks” vrij te geven en winst te doneren om de vluchtelingen van Oekraïne te helpen.

Bijschrift afbeelding, Het land rond de kerncentrale, verlaten sinds het ongeval in 1986, wordt nu bezet door Russische troepen

Hoewel de toekomst van een onderneming die een niche-geest maakt misschien onbeduidend lijkt te midden van de aanhoudende crisis in Oekraïne, is het een voorbeeld van hoe decennia van vooruitgang door oorlog is verstoord.

Waarom er een stralingspiek was in TsjernobylTsjernobyl-wodka gemaakt in de uitsluitingszone

Na 30 jaar studie van de uitsluitingszone hebben de wetenschappers die het Atomik-project hebben opgezet, mensen op besmet land in staat gesteld om hun eigen producten te verkopen. Het was een kleine maar belangrijke mijlpaal in het herstel van een stukje Oekraïne dat grotendeels verlaten was na de nucleaire ramp in 1986.

“Nu wordt de hele regio waar we ons fruit oogsten voor productie bezet door Russische troepen”, legt Kyrylo Korychenskyi, een milieuonderzoeker en lid van het Atomik-team, uit.

Russische troepen grepen de controle over de inmiddels ter ziele gegane kerncentrale van Tsjernobyl in de eerste paar dagen van de invasie.

Bijschrift afbeelding, De beschadigde reactor is begraven door een stalen opsluitingsconstructie

Militaire machines die radioactief stof opstegen in de doorgaans zorgvuldig gecontroleerde zone, veroorzaakten een piek in de stralingsniveaus.

“De informatie die we uit de regio krijgen is erg slecht”, zegt Kyrylo. “Russische troepen trekken de dorpen binnen en zetten hun tanks midden in de tuinen van de mensen.”

In het hart van de uitsluitingszone hebben de Oekraïense autoriteiten Russische troepen beschuldigd van het plunderen en vernietigen van een nieuw onderzoekslaboratorium dat is ontworpen om radioactieve monsters te verwerken en te analyseren en om de zone te bewaken.

Prof Jim Smith is een van de oprichters van Atomik en een wetenschapper aan de Universiteit van Portsmouth. Hij heeft een groot deel van zijn carrière besteed aan het bestuderen van de uitsluitingszone en zegt dat decennia van vooruitgang nu wordt vernietigd.

Afbeeldingsbron, ATOMIKImage bijschrift, Kyrylo Korychenskyi in de distilleerderij voor de oorlog in Oekraïne

“De gemeenschappen die al 35 jaar lijden, lijden nu nog meer”, vertelde hij aan BBC News. “Vroeger maakten we ons zorgen over het risico van radioactief strontium in [cities] die nu worden gebombardeerd.”

De toekomst van het Atomik-project – en die van de mensen die in hun boomgaarden in de buurt van de uitsluitingszone wonen en fruit verbouwen – is onzeker.

Als de oorlog is afgelopen tegen de tijd dat het volgende oogstseizoen komt, zegt Kyrylo – die met zijn vrouw en kinderen in zijn huis in Kiev blijft – dat hij hoopt door te gaan. Hij hoopt terug te gaan naar zijn “vooroorlogse leven” en het project op te pakken waar hij gebleven was.

“Ik denk dat de mensen daar geld en hulp nodig zullen hebben, want het ongeluk in Tsjernobyl voor dit gebied zal niet langer het ergste zijn dat daar is gebeurd.”

Volg Victoria op Twitter