Oorlog in Oekraïne: VS, EU en VK richten zich op Russische olie- en gassector

Oorlog in Oekraïne: VS, EU en VK richten zich op de Russische olie- en gassectorGepubliceerd4 minuten geledenDelencloseDelen paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenRusland-Oekraïne oorlog Afbeeldingsbron, PA Media

Het VK stopt met het uitfaseren van Russische olie en de EU vermindert de invoer van gas sterk naarmate landen harder reageren op de Russische invasie van Oekraïne.

De VS zullen waarschijnlijk later op dinsdag een soortgelijke aankondiging over olie doen.

De Europese Commissie zei dat ze de vraag naar Russisch gas met tweederde zou verminderen – de EU haalt 40% van haar gas uit Rusland.

De maatregelen zijn bedoeld om Rusland pijn te doen, met zijn economie sterk afhankelijk van de export van energie.

Maar een dergelijke actie kan ook de prijzen doen stijgen. De vrees van beleggers voor een embargo dreef ruwe Brent-olie op een gegeven moment op maandag naar $ 139 (£ 106) per vat – het hoogste niveau in bijna 14 jaar.

Rusland waarschuwde eerder dat het zijn belangrijkste gaspijpleiding naar Duitsland zou kunnen sluiten als het Westen Russische olie verbiedt.

EU onthult plan om de afhankelijkheid van Russisch gas te beëindigen

Het VK gaat de Russische olie-import tegen het einde van 2022 uitfaseren, maakte minister van Zaken en Energie Kwasi Kwarteng op Twitter bekend.

Hij zei dat bedrijven “dit jaar moeten gebruiken om te zorgen voor een soepele overgang, zodat consumenten niet worden getroffen”.

De Amerikaanse president Joe Biden zal naar verwachting de aankondiging doen om 10:45 lokale tijd (15:45 GMT), zo melden Amerikaanse media. Het Witte Huis heeft het verbod op olie niet bevestigd, maar zei dat de president verdere acties tegen Rusland zou aankondigen.

De actie heeft politieke steun. Maandag kondigden hoge Republikeinen en Democraten in het Congres een tweeledige overeenkomst aan om de normale handelsbetrekkingen met Rusland en Wit-Rusland op te schorten.

“Het nemen van deze acties zal een duidelijke boodschap naar Poetin sturen dat zijn oorlog onaanvaardbaar is en dat de Verenigde Staten stevig achter onze NAVO-bondgenoten staan”, zeiden ze. “We zijn vastbesloten om de instrumenten die ons ter beschikking staan ​​te gebruiken om de gewetenloze en onrechtvaardige oorlog van Rusland te stoppen.”

Ongeveer 8% van de import van olie en geraffineerde producten uit de VS komt uit Rusland, terwijl Rusland ongeveer 6% van de import van olie in het VK voor zijn rekening neemt.

De EU is veel meer afhankelijk van Russische energie en zei dat ze zou overschakelen op alternatieve voorraden en sneller zou uitbreiden naar schone energie om het tekort op te vullen, met als doel Europa “ruim voor 2030” onafhankelijk te maken van Russische fossiele brandstoffen.