Oorlog in Oekraïne: Fortnite-eigenaar Epic Games haalt £ 37 miljoen op voor humanitaire inspanningen

Oorlog in Oekraïne: Fortnite-eigenaar Epic Games haalt £ 37 miljoen op voor humanitaire inspanningen

Door Tom Gerken
BBC nieuws

Gepubliceerd25 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenRusland-Oekraïne oorlogBeeldbron, Epic GamesAfbeelding bijschrift, Fortnite’s virtuele winkel heeft Oekraïense kleuren aangenomen

Epic Games zegt dat het meer dan $ 50 miljoen (£ 37 miljoen) heeft opgehaald om humanitaire inspanningen in Oekraïne te ondersteunen.

De Fortnite-uitgever kondigde op 21 maart aan dat het tot 3 april alle opbrengsten van in-game-verkopen zou doneren, inclusief cosmetische in-game-items en virtuele valuta die in een winkel of online zijn gekocht.

En Xbox doneert de vergoeding die het normaal gesproken zou gebruiken voor items die door spelers in Fortnite zijn gekocht.

Het bedrag dat tot nu toe is opgehaald, is groter dan dat van sommige landen.

Een verklaring op de Fortnite-website zei dat het geld “zo snel als we kunnen” zou sturen.

“We wachten niet op het daadwerkelijke geld dat binnenkomt van ons platform en onze betalingspartners, wat een tijdje kan duren, afhankelijk van hoe de transactie is verwerkt. Zodra transacties worden gemeld, loggen we ze en sturen we het geld naar de humanitaire hulporganisatie. hulporganisaties binnen enkele dagen.”

Epic stuurt geld naar Unicef, Direct Relief, de VN-vluchtelingenorganisatie en het VN Wereldvoedselprogramma.

De BBC is niet verantwoordelijk voor de inhoud van externe sites.Bekijk originele tweet op Twitter

Epic’s fondsenwerving sluit aan bij andere inspanningen van gamesbedrijven en hun fans om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne.

Hoe ‘charity speedrunning’ gamen tot de nieuwe telethon maakte

Humble Bundle verkoopt bijvoorbeeld verzamelingen videogames online, waarvan de opbrengst meestal ten goede komt aan zowel de ontwikkelaars als goede doelen.

Maar in zijn nieuwste aanbod heeft Humble meer dan £ 10 miljoen opgehaald, exclusief voor goede doelen die Oekraïne ten goede komen. Het biedt een bundel van 120 spellen en items met een waarde van meestal meer dan £ 1800, die het nu aanbiedt voor een minimale donatie van slechts £ 30,52.

Kamini Tiwari, vice-president van sociale impact bij Humble, prees de spelers die hun geld hebben ingezet om de spellen te krijgen. “We zijn heel, heel blij dat onze gemeenschap ons steunt”, zei ze. “Ik denk dat ook zij, net als wij, erkennen dat de behoefte zo groot is.

“We zijn constant vernederd – excuseer de woordspeling – door onze gemeenschap. Het hele jaar door, en vooral in tijden van crisis en rampen, was het geweldig om te zien dat in de game-industrie ook zoveel anderen steunen.”

Chucklefish Games, makers van WarGroove en Starbound, is een van de onafhankelijke ontwikkelaars in Londen die zijn games aan de bundel heeft aangeboden.

Alexis Trust, communicatiemanager bij de studio, zei dat ze het hun “plicht vond om mensen in nood te helpen”.

Ze zei dat de partners van het bedrijf, het in Litouwen gevestigde Hidden Layer Games, dat de game Inmost heeft gemaakt, “een tweemansteam is uit Oekraïne en Rusland”.

“Tijdens het hele project ervoer het team uit de eerste hand hoe moeilijk het is om tussen de grenzen te werken in een tijd van politieke spanningen, en dus nam het de moeilijke beslissing om samen naar Litouwen te verhuizen, waar hun droomproject daadwerkelijk werkelijkheid zou kunnen worden.

“Toen het Russische leger Oekraïne binnenviel, voelden we dat het onze plicht was om die hulp uit te breiden tot andere families in welke hoedanigheid dan ook.”

Afbeeldingsbron, Chucklefish Games Bijschrift afbeelding, Chucklefish bracht indiehit Wargroove uit in 2019

Maar Humble is niet de enige bundel die op dit moment de mensen in Oekraïne wil helpen. Er is ook de nu voltooide itch.io-bundel, die £ 4,7 miljoen opbracht door 1.000 games aan te bieden in ruil voor een minimale donatie van £ 7,56.

Brandon Sheffield, creatief directeur van Necrosoft Games, organiseerde de bundel. Hij vertelde de BBC dat hij denkt dat de zaak “echt weerklank vond bij mensen”.

En, zei hij, het was verrassend eenvoudig om ontwikkelaars van indiehits als Celeste en Superhot te overtuigen om te helpen.

“Geloof het of niet, er was niet veel overtuiging voor nodig”, zei hij. “Iedereen was zo goed als klaar om te helpen. De uitgever Raw Fury sloot zich aan bij het itch.io-platform zodat ze vier van hun games hierin konden stoppen.”

De goede doelen die profiteerden van de itch.io-bundel waren International Medical Corps, evenals de Voices of Children Foundation – een Oekraïense liefdadigheidsinstelling die steun biedt aan kinderen die zijn getroffen door oorlogstrauma.

“Ik heb het gevoel dat dat ongelooflijk belangrijk is voor de toekomst van Oekraïne”, zei Sheffield. “Ik heb gekozen voor deze lokale organisatie die er al is.

“Omdat ze daar zijn, zijn ze als geïmproviseerde schuilplaatsen geweest, ze gingen rond en gebruikten het geld dat ze hebben gedoneerd om te proberen de mensen in Kiev en andere plaatsen waar ze er echt toegang toe hebben te beschermen.”

En Andy Pearson, chief marketing officer van de Britse uitgever PQube Games, die games heeft gedoneerd voor de bundel, vergeleek wat er in de gamesindustrie gebeurde met enkele van de grote muzikale fondsenwervende evenementen uit het verleden.

“Het is fenomenaal. Het overtrof de aanvankelijke verwachtingen en ging vanaf daar verder.

“Het was geweldig. Ik denk nu – is dit eerder gedaan? En het heeft – het is net Live Aid – die grote, grote evenementen waar je veel makers had die allemaal samenkwamen in één versus één persoon die probeerde bij te dragen. Dat is wat heeft echt geholpen om dit vast te stellen.”