Oekraïne-crisis: VS waarschuwt China om Rusland niet te helpen

Crisis in Oekraïne: VS waarschuwt China om Rusland niet te helpenGepubliceerd1 uur geledenDelen sluitenDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenRusland-OekraïneoorlogBeeldbron, EPAAfbeeldingsonderschrift, de heer Sullivan, hier te zien in een bestandsfoto, waarschuwde dat de VS China niet zouden toestaan ​​om Rusland een “reddingslijn” te bieden

De VS zegt dat China zware “gevolgen” zal ondervinden als het Rusland helpt bij zijn invasie van Oekraïne, volgens berichten in de Amerikaanse media.

Niet-benoemde functionarissen vertelden naar verluidt meerdere Amerikaanse nieuwszenders dat Rusland China had gevraagd om militaire hulp nadat het met de invasie was begonnen.

De Chinese ambassade in Washington zei niet op de hoogte te zijn van dit verzoek.

De waarschuwing komt voorafgaand aan een ontmoeting in Rome op maandag tussen topfunctionarissen van de VS en China.

Sinds het begin van de crisis heeft Peking retorische steun uitgesproken voor de oude bondgenoot Moskou, maar het is niet bekend dat het enige militaire of economische steun heeft verleend.

Lokale media die Amerikaanse functionarissen citeren, zeggen echter dat Rusland de afgelopen dagen China specifiek heeft gevraagd om militair materieel, waaronder drones. Het antwoord van China op dat verzoek is niet bekend.

In een CNN-interview zei de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan dat ze “rechtstreeks, privé aan Peking communiceerden dat er absoluut consequenties zullen zijn voor grootschalige inspanningen om sancties te ontduiken of steun aan Rusland om ze aan te vullen.

“We zullen niet toestaan ​​dat dit doorgaat en toestaan ​​dat er een reddingslijn naar Rusland is vanuit deze economische sancties vanuit elk land, waar ook ter wereld.”

Hij voegde eraan toe dat hoewel de VS dachten dat China wist dat de Russische leider Vladimir Poetin “iets van plan was” voordat de invasie plaatsvond, Peking “misschien niet de volledige omvang ervan heeft begrepen”.

“Omdat het heel goed mogelijk is dat [Mr] Poetin loog tegen hen op dezelfde manier als tegen Europeanen en anderen”, zei Sullivan.

Sullivan zal maandag in Rome een ontmoeting hebben met Yang Jiechi, een lid van China’s hoogste besluitvormende orgaan het Politburo en het hoofd van de Centrale Commissie voor Buitenlandse Zaken.

Persbureau Reuters citeerde een Amerikaanse functionaris die zei dat de heer Sullivan tijdens de ontmoeting de gevolgen en het isolement zal uiteenzetten waarmee China te maken zou krijgen als het zijn steun aan Rusland zou vergroten.

Liu Pengyu, een woordvoerder van de Chinese ambassade in Washington DC, vertelde de Amerikaanse media dat hij niets had gehoord over het verzoek van Rusland. Hij voegde eraan toe: “De hoogste prioriteit is nu om te voorkomen dat de gespannen situatie escaleert of zelfs uit de hand loopt.”

China heeft tot dusver afgezien van het veroordelen van Rusland voor de invasie en heeft gezegd dat de “legitieme veiligheidszorgen” van Moskou serieus moeten worden genomen.

Chinese staatsmedia en regeringsfunctionarissen herhalen niet alleen de officiële lijn van Rusland dat het een “speciale militaire operatie” is en geen invasie, maar hebben de afgelopen dagen ook Russische desinformatie-claims over de oorlog herhaald.

Maar tegelijkertijd heeft Peking “onwrikbare steun” uitgesproken voor de soevereiniteit van Oekraïne. Het heeft ook opgeroepen tot vrede en heeft gezegd klaar te zijn om de oorlog door middel van diplomatie te helpen beëindigen. Verschillende landen hebben er bij China op aangedrongen meer te doen om de Russische invasie te stoppen.

De EU en de VS helpen Oekraïne, China helpt Rusland; als dit zo gaat, dan is het een afbakening die de oorlog in Oekraïne nog ingrijpender zal maken.

Het Witte Huis heeft besloten zijn bewering openbaar te maken, net op het moment dat de hoogste veiligheidsadviseur van president Biden een ontmoeting heeft met de hoogste diplomaat van China. Het lijkt een tactische zet om China onder druk te zetten; vermoedelijk bevestigen of ontkennen.

Het grotere doel zou kunnen zijn om te proberen Xi Jinping de voor- en nadelen te laten afwegen tegen zijn huidige positie van wat vorige week een “rotsvaste” relatie met Moskou werd genoemd.

Bedenk dat het slechts enkele weken geleden was, toen de Olympische Winterspelen in Peking van start gingen, dat presidenten Xi en Poetin een nieuwe alliantie uitriepen die “geen limiet” had. Militaire hulp zou daar duidelijk deel van kunnen uitmaken.

Maar in de dagen na de Russische invasie heeft China het VK, de VS en anderen veroordeeld voor het geven van wapens aan het Oekraïense leger, en zeiden dat ze “olie op het vuur” gooiden.

Als de beoordeling van de Amerikaanse inlichtingendienst correct is en Peking gehoor geeft aan dat verzoek, dan zouden ook zij “brandstof toevoegen”.

Oorlog in Oekraïne: Meer berichtgeving LIVE: Laatste updates uit Oekraïne en omgevingSANCTIES: Impact op het dagelijks leven in RuslandEXIT: Rusland wordt geconfronteerd met braindrain terwijl duizenden naar het buitenland vluchten RECRUITS: Oekraïense tienersoldaten IN DIEPTE: Volledige berichtgeving over het conflictMediabijschrift, Mariko Oi legt uit waarom China in een delicate positie in het Oekraïne-conflict