Oekraïne-conflict: Rusland staat ongeoorloofde invoer uit West toe

Oekraïne-conflict: Rusland staat ongeoorloofde invoer uit het Westen toe Gepubliceerd7 minuten geledenDelen sluitenDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenOorlog Rusland-OekraïneBeeldbron, Getty ImagesAfbeeldingsbijschrift, de Russische premier zei dat hij de markt wilde verzadigen om snelle toegang tot essentiële goederen te creëren

Rusland staat invoer toe zonder toestemming van de eigenaar van een handelsmerk, als reactie op sancties die een reeks westerse producten hebben stopgezet.

Premier Mikhail Mishustin keurde “parallelle invoer” goed als onderdeel van een vierde steunpakket voor kleine en middelgrote bedrijven.

De reactie van het Westen op de oorlog in Rusland heeft geleid tot een stijging van de inflatie.

De premier zei dat tot nu toe goederen in Rusland niet mogen worden verkocht zonder toestemming van de eigenaar van het handelsmerk.

Het doel om retailers producten te laten importeren zonder de toestemming van de bedrijven, legde hij uit, was om de markt te verzadigen, zodat mensen snel toegang hadden tot noodzakelijke goederen, en de levering te garanderen ondanks de “onvriendelijke acties van buitenlandse politici”.

Lijsten met producten moesten worden gecoördineerd met het ministerie van industrie en handel, zei de heer Mishustin in een televisietoespraak. Russische rapporten geven aan dat ze zich zullen concentreren op consumentenproducten waarvan de prijzen zijn gestegen.

De inflatie op jaarbasis is deze week opgelopen tot 15,66%, terwijl de waarde van de roebel is gedaald. Vooral suiker is getroffen door prijsstijgingen en tekorten en de anti-monopoliedienst van Rusland zei dat het onderzoek deed naar de vijf grootste producenten van het land.

In een poging om de munt op peil te houden, kondigde Rusland vorige week aan dat ‘onvriendelijke landen’ vanaf donderdag hun aardgas in roebels zouden moeten betalen.

De EU heeft het idee verworpen en Duitsland zei dat bondskanselier Olaf Scholz te horen had gekregen dat Europa in euro’s zou kunnen blijven betalen aan een niet-goedgekeurde Russische bank, die het geld vervolgens in roebel zou omzetten.

Honderden wereldwijde merken zoals Apple en H&M hebben zich ook teruggetrokken uit de Russische markt of hebben de verkoop stopgezet sinds de invasie van Oekraïne op 24 februari.

Verschillende bedrijven zijn doorgegaan met het verstrekken van basisproducten voor voeding en hygiëne. Sportwinkel Decathlon zei deze week zijn winkels alleen te sluiten vanwege problemen met de toeleveringsketen, terwijl Nestle de verkoop van het “overgrote deel van het volume en de verkoop” in Rusland heeft opgeschort.

In een aparte ontwikkeling mogen Russische staatsinstellingen vanaf donderdag geen buitenlandse software kopen voor zogenaamde kritieke informatie-infrastructuur, zonder voorafgaande toestemming van de regering.

Het besluit heeft betrekking op telecom- en informatiesystemen die worden gebruikt door zowel overheidsinstanties als bedrijven in defensie, zorg, transport, energie en financiën.

Oorlog in Oekraïne: meer berichtgeving LIVE: laatste updates uit OekraïneSANCTIES: welke sancties worden Rusland opgelegd? SURVIVAL: ‘Ze willen me niet vertellen hoeveel kogels er in me waren’OPNAME: toont video Oekraïense oorlogsmisdaden? LEES MEER: Volledig berichtgeving over de crisis