Nieuwe P&O-crew met minder dan £ 2 per uur, claimt vakbond

Nieuwe P&O-crew met minder dan £ 2 per uur, claimt vakbond

Door Jennifer Meierhans & Katy Austin
BBC nieuws

Gepubliceerd5 minuten geledenDelencloseShare paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, De RMT vakbond heeft geen bewijs van het uurtarief aangeboden en P&O zal geen commentaar geven op de beloning van uitzendkrachten

Indiase zeelieden die zijn ingehuurd om de bemanningen van P&O Ferries in Dover te vervangen, krijgen £ 1,81 per uur betaald, beweert een vakbond.

De vakbond voor Spoor, Maritiem en Transport (RMT) noemde het uurtarief van 2,38 dollar een “schokkende uitbuiting” en “nog een hartverscheurend verraad aan degenen die zijn ontslagen”.

P&O zei dat het geen commentaar zou geven op de beloning van uitzendkrachten, terwijl een naaste bron zei dat het cijfer “volstrekt onnauwkeurig” was.

De veerboten zullen naar verwachting maandag weer gaan varen, aldus de bron.

De dienstverlening werd donderdag stopgezet nadat P&O in een videogesprek had aangekondigd dat 800 medewerkers met onmiddellijke ingang zouden worden ontslagen.

Het bedrijf plaatste maandag op Twitter dat de reizen “de komende dagen” worden opgeschort. De afvaarten tussen Liverpool en Dublin zijn echter hervat.

Zijn de ontslagen P&O Ferries legaal? P&O Ferries’ banenverlies een ‘PR-ramp’, zeggen expertsMinisters herzien P&O Ferries-contracten

Het minimumloon in het VK voor mensen van 23 jaar en ouder is £ 8,91 per uur. Maar bedrijven die Britse havens gebruiken, registreren vaak schepen in andere landen, waardoor ze lagere lonen kunnen betalen. Sommige schepen die door P&O Ferries worden geëxploiteerd, varen bijvoorbeeld onder de vlag van Cyprus. Een woordvoerder van P&O zei dat veiligheid de hoogste prioriteit had en dat het nieuwe bemanningsbeheermodel door veel concurrenten werd gebruikt.

“Ze hebben ervaren zeevarenden van hoge kwaliteit aangeworven, die zich nu vertrouwd zullen maken met de schepen en alle verplichte opleidingsvereisten zullen doorlopen die zijn opgesteld door onze regelgevers”, zei de woordvoerder.

De M20 in Kent sluit tussen knooppunten 8 en 9 vanaf 20.00 uur GMT, terwijl een barrièresysteem wordt geïnstalleerd om eventuele verstoringen veroorzaakt door P&O-vracht te beheren, aldus National Highways.

De snelweg gaat naar verwachting dinsdag om 06:00 uur GMT weer open, wanneer vrachtwagens die op weg zijn naar de haven van Dover of de Eurotunnel de kustbaan op de M20 zullen gebruiken, waar ze indien nodig in de rij zullen staan.

Al het andere verkeer – inclusief lokale vracht- en autochauffeurs op weg naar het continent – moet de borden volgen en oversteken om de tegenstroom op de M20 Londense rijbaan in te gaan, zei National Highways.