Niet slim maar slim? De terugkeer van ‘dumbphones’

Niet slim maar slim? De terugkeer van ‘dumbphones’

Door Suzanne Bearne
Zakelijke verslaggever

Gepubliceerd1 dag geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, De Nokia 3310-telefoon is een van de best verkochte handsets aller tijden, met een verkoop van 126 miljoen stuks

De zeventienjarige Robin West is een anomalie onder haar leeftijdsgenoten – ze heeft geen smartphone.

In plaats van de hele dag door apps als TikTok en Instagram te scrollen, gebruikt ze een zogenaamde “dumbphone”.

Dit zijn basishandsets, of featurephones, met zeer beperkte functionaliteit in vergelijking met bijvoorbeeld een iPhone. U kunt doorgaans alleen bellen en sms’en en sms’en. En als je geluk hebt – luister naar de radio en maak heel eenvoudige foto’s, maar maak zeker geen verbinding met internet of apps.

Deze apparaten zijn vergelijkbaar met enkele van de eerste handsets die mensen eind jaren negentig kochten.

Afbeeldingsbron, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, Twee telefoons afgebeeld in 2005, twee jaar voordat Apple zijn eerste iPhone uitbracht, en 11 jaar voordat TikTok

De beslissing van mevrouw West om haar voormalige smartphone twee jaar geleden te dumpen, was een opwelling. Terwijl ze in een tweedehandswinkel op zoek was naar een vervangende handset, werd ze gelokt door de lage prijs van een ‘brick phone’.

Haar huidige toestel, van de Franse firma MobiWire, kostte haar slechts £8. En omdat het geen smartphonefunctionaliteit heeft, hoeft ze zich geen zorgen te maken over een dure maandelijkse datarekening.

“Toen ik een stenen telefoon kocht, merkte ik pas hoeveel een smartphone mijn leven overnam”, zegt ze. “Ik had er veel apps voor sociale media op staan, en ik kreeg niet zoveel werk gedaan als altijd op mijn telefoon.”

De Londenaar voegt eraan toe dat ze niet denkt dat ze ooit nog een smartphone zal kopen. “Ik ben blij met mijn steen – ik denk niet dat het me beperkt. Ik ben zeker meer proactief.”

Afbeeldingsbron, Robin West Afbeelding bijschrift, Robin West zegt dat haar vrienden haar blijven vragen wanneer ze een nieuwe smartphone gaat kopen

Dumbphones blijven genieten van een opleving. Google-zoekopdrachten zijn tussen 2018 en 2021 met 89% gestegen, volgens een rapport van softwarebedrijf SEMrush.

En hoewel verkoopcijfers moeilijk te vinden zijn, zei een rapport dat de wereldwijde aankopen van dumbphones vorig jaar een miljard stuks zouden bereiken, een stijging van 400 miljoen in 2019. Dit in vergelijking met de wereldwijde verkoop van 1,4 miljard smartphones vorig jaar, na een 12,5% daling in 2020.

Ondertussen zei een studie uit 2021 door accountantsgroep Deloitte dat een op de 10 gebruikers van mobiele telefoons in het VK een dumbphone had.

“Het lijkt erop dat mode, nostalgie, en ze verschijnen in TikTok-video’s, een rol spelen in de heropleving van de dumbphone”, zegt Ernest Doku, mobiele expert bij prijsvergelijkingssite Uswitch.com. “Velen van ons hadden een dumbphone als onze eerste mobiele telefoon, dus het is logisch dat we nostalgie voelen naar deze klassieke handsets.”

Doku zegt dat het de herlancering van Nokia’s 3310-handset in 2017 was – voor het eerst uitgebracht in 2000 en een van de bestverkochte mobiele telefoons aller tijden – die echt de opleving heeft veroorzaakt. “Nokia pushte de 3310 als een betaalbaar alternatief in een wereld vol high-spec mobiele telefoons.”

Hij voegt eraan toe dat hoewel het waar is dat dumbphones niet kunnen concurreren met de nieuwste premium Apple- en Samsung-modellen als het gaat om prestaties of functionaliteit, “ze ze kunnen overtreffen op even belangrijke gebieden zoals levensduur van de batterij en duurzaamheid”.

Vijf jaar geleden verruilde psycholoog Przemek Olejniczak zijn smartphone voor een Nokia 3310, aanvankelijk vanwege de langere batterijduur. Hij realiseerde zich echter al snel dat er nog andere voordelen waren.

Afbeeldingsbron, Przemek Olejniczak Bijschrift afbeelding, Przemek Olejniczak geeft toe dat hij nu meer vooruit moet plannen als hij op reis gaat

“Vroeger zat ik altijd aan de telefoon, checkte van alles en nog wat, bladerde door Facebook of het nieuws, of andere feiten die ik niet hoefde te weten”, zegt hij.

“Nu heb ik meer tijd voor mijn gezin en mezelf. Een enorm voordeel is dat ik niet verslaafd ben aan het leuk vinden, delen, becommentariëren of beschrijven van mijn leven aan andere mensen. Nu heb ik meer privacy.”

New Tech Economy is een serie die onderzoekt hoe technologische innovatie het nieuwe opkomende economische landschap vorm gaat geven.

De heer Olejniczak, die in de Poolse stad Lodz woont, geeft echter toe dat de overstap aanvankelijk een uitdaging was. “Voordat ik alles zou controleren, zoals bussen en restaurants, op mijn smartphone [when travelling]. Nu kan dat niet, dus ik heb geleerd om al die dingen vooraf thuis te doen. Ik ben er aan gewend.”

Een maker van dumbphones is het New Yorkse bedrijf Light Phone. Iets slimmer dan de norm voor dergelijke producten, stellen de handsets gebruikers in staat om naar muziek en podcasts te luisteren en via Bluetooth verbinding te maken met een koptelefoon. Toch belooft het bedrijf dat zijn telefoons “nooit sociale media, clickbait-nieuws, e-mail, een internetbrowser of andere angstaanjagende oneindige feed zullen hebben”.

Afbeeldingsbron, Light PhoneAfbeelding bijschrift, Light Phone zegt dat de verkoop van zijn handsets, afgebeeld, is gestegen

Het bedrijf zegt dat het in 2021 zijn sterkste jaar voor financiële prestaties boekte, met een verkoopstijging van 150% in vergelijking met 2020. Dit ondanks het feit dat de handsets duur zijn voor dumbphones – de prijzen beginnen bij $ 99 (£ 75).

De mede-oprichter van Light Phone, Kaiwei Tang, zegt dat het apparaat in eerste instantie is gemaakt om te gebruiken als secundaire telefoon voor mensen die bijvoorbeeld een weekendje pauze willen nemen van hun smartphone, maar nu gebruikt de helft van de klanten van het bedrijf het als hun primaire apparaat.

Afbeeldingsbron, Kaiwei TangAfbeelding bijschrift, Kaiwei Tang grapt dat veel te veel mensen worden bestuurd door hun smartphones

“Als buitenaardse wezens naar de aarde zouden komen, zouden ze denken dat mobiele telefoons de superieure soort zijn die mensen controleert”, zegt hij. “En het houdt niet op, het wordt alleen maar erger. Consumenten beseffen dat er iets mis is en we willen een alternatief bieden.”

De heer Tang voegt eraan toe dat, verrassend genoeg, de belangrijkste klanten van het bedrijf tussen de 25 en 35 jaar oud zijn. Hij zegt dat hij verwachtte dat kopers veel ouder zouden zijn.

Tech-expert, prof. Sandra Wachter, senior research fellow in kunstmatige intelligentie aan de universiteit van Oxford, zegt dat het begrijpelijk is dat sommigen van ons op zoek zijn naar eenvoudigere mobiele telefoons.

“Je kunt redelijkerwijs zeggen dat het vermogen van een smartphone om te bellen en korte berichten te verzenden tegenwoordig bijna een bijzaak is”, legt ze uit. “Je smartphone is je entertainmentcentrum, je nieuwsgenerator, je navigatiesysteem, je agenda, je woordenboek en je portemonnee.”

Ze voegt eraan toe dat smartphones altijd “je aandacht willen trekken” met meldingen, updates en breaking news die je dag constant verstoren. “Hierdoor kun je scherp blijven, het kan zelfs onrustig zijn. Het kan overweldigend zijn.”

Afbeeldingsbron, Sandra Wachter Afbeelding bijschrift, prof. Sandra Wachter zegt dat het begrijpelijk is dat sommige mensen zich ‘overweldigd’ voelen door hun smartphones

Prof. Wachter voegt toe: “Het is logisch dat sommigen van ons nu op zoek zijn naar eenvoudigere technologieën en denken dat dumbphones een terugkeer naar eenvoudiger tijden kunnen bieden. Het zou meer tijd kunnen overhouden om ons volledig op een enkele taak te concentreren en er doelgerichter mee om te gaan. zou zelfs mensen kunnen kalmeren. Studies hebben aangetoond dat te veel keuze ongeluk en opwinding kan veroorzaken.”

Maar terug in Londen zegt Robin West dat veel mensen verbijsterd zijn door haar mobiele keuze. “Iedereen denkt dat het maar een tijdelijk iets is. Ze zeggen: ‘Dus wanneer krijg je een smartphone? Krijg je er deze week een?’.”

Aanvullende berichtgeving door New Tech Economy-redacteur Will Smale.