Meer dan een miljoen worden in armoede geduwd, zegt denktank

Meer dan een miljoen om in armoede te worden geduwd, zegt denktankGepubliceerd22 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenChancellor’s Spring StatementBeeldbron, Getty Images

Volgens een denktank zullen meer dan een miljoen mensen in armoede worden geduwd te midden van de kosten van levensonderhoud.

De Resolution Foundation zei dat 1,3 miljoen mensen volgend jaar in absolute armoede zouden vervallen en zich geen basisbehoeften zouden kunnen veroorloven.

Het zei dat huishoudens onder druk zouden komen te staan ​​door stijgende prijzen en een gebrek aan steun voor mensen met een laag inkomen.

De kanselier beloofde in zijn voorjaarsverklaring dat de regering de gezinnen in moeilijkheden zou “standhouden”.

Maar de denktank omschreef de door de kanselier aangekondigde maatregelen als een “groot maar slecht gericht beleidspakket”.

Op woensdag verlaagde Rishi Sunak de brandstofaccijns met 5 cent en verhoogde de drempel waarop werknemers de National Insurance beginnen te betalen van £ 9.600 tot £ 12.570.

Torsten Bell, de directeur van de Resolution Foundation, zei dat deze maatregelen “enige hulp” zouden bieden aan gezinnen met hogere en middeninkomens.

Maar de kanselier verzette zich tegen oproepen om de stijging van de Nationale Verzekering van april met 1,25 pence in het pond te schrappen of om de uitkeringen te verhogen in lijn met de stijgende kosten van levensonderhoud.

De nieuwe analyse van de Resolution Foundation suggereert dat 1,3 miljoen mensen, waaronder 500.000 kinderen, in het volgende financiële jaar in absolute armoede zullen verkeren – de eerste keer dat Groot-Brittannië zo’n grote toename heeft gezien buiten een recessie om.

Torsten Bell zei tegen het BBC Today-programma: “Het betekent dat we er allemaal slechter aan toe zijn, en aan de onderkant moet je op essentiële zaken bezuinigen omdat je in de eerste plaats niet veel luxe-uitgaven hebt om te gaan. Ik denk dat dat heel serieus is.”

Voorjaarsverklaring: belangrijkste punten in één oogopslag Hoe de lenteverklaring van Rishi Sunak u zal beïnvloedenMensen worden geconfronteerd met de grootste daling van de levensstandaard sinds 1956

De stichting, die zich richt op armere huishoudens, zei ook dat het gemiddelde gezinsinkomen volgend jaar met £ 1.100 zou dalen, rekening houdend met stijgende kosten.

De kanselier kondigde tijdens de voorjaarsverklaring aan dat hij een extra £ 500 miljoen aan lokale raden zou geven om kwetsbare mensen te helpen.

Maar meneer Bell zei: “Ik denk dat als we terugkijken, het een vreemde beslissing zal lijken.” [not to provide further support]aangezien we weten waar de impact van het volgende jaar zal worden gevoeld.”

Het komt nadat het onafhankelijke Office for Budget Responsibility (OBR) waarschuwde dat mensen te maken krijgen met de grootste daling van de levensstandaard ooit, omdat de lonen de stijgende voedsel-, energie- en transportkosten niet bijbenen.

De laatste voorspelling voorspelde dat de inflatie, die de verandering in de kosten van levensonderhoud in de loop van de tijd meet, in de laatste drie maanden van 2022 het hoogste punt in 40 jaar van 8,7% zal bereiken.

Mediabijschrift, Kijk: Hoe de Ford-familie omgaat met de kosten van levensonderhoud

Stijgende prijzen en belastingverhogingen betekenen dat de levensstandaard pas in 2024-25 zal herstellen tot het niveau van voor de pandemie.

Labour’s schaduwkanselier Rachel Reeves zei dat de heer Sunak de omvang van de kosten van levensonderhoud waarmee werknemers en gepensioneerden worden geconfronteerd, niet had begrepen.

In reactie op de voorjaarsverklaring van Rishi Sunak in het Lagerhuis zei ze: “Over acht dagen zullen de energierekeningen van mensen met 54% stijgen, twee weken vandaag zal de belastingverhoging van de kanselier werkenden en hun werkgevers raken.

“Zijn verhoging van de premie volksverzekeringen was afgelopen september een slecht idee en hij heeft toegegeven dat het vandaag de dag nog erger is.”

De heer Sunak beloofde dat de regering gezinnen zou helpen die worstelen met de kosten van levensonderhoud en wees op de korting op de energierekening die hij eerder had aangekondigd, evenals op de hogere drempel voor de nationale verzekering die in juli een belastingverlaging zal opleveren.